Premier League-tips: Kjemper de seg unna nedrykk denne sesongen også?

224
Sunderland. Foto: Wikimedia

Premier League-tips: Kjemper de seg unna nedrykk denne sesongen også?

 

Sunderland

 

For tredje året på rad klarte Sunderland å klore seg fast til ny Premier League-kontrakt i siste liten. Vil klubben slite i motvind denne sesongen også?

- Annonse -

 

Med mirakelmannen Gustavo Poyet i sjefsstolen fra sesongstart håpet Sunderland å gå en mer stabil sesong i vente i fjor.  Etter to sesonger på rad med tungt slit i bunnen håpet Sunderland-fansen på et litt roligere år uten fare for hjerteinfarkt. Klubben innledet sesongen med ekstremt mange uavgjort kamper. Ikke før 4.oktober fikk klubben fra nord-øst sin første seier da Stoke ble slått med 3-1 på Stadium of Light. Likevel, da oktober var over og ni serierunder var unnagjort, var fakta èn seier, fem uavgjorte og tre tap. Noe som resulterte i åtte poeng og 17.plass. Man trengte heller ikke denne sesongen å være synsk for å se at Sunderland allerede viste ting som tydet på at det igjen ville bli en tøff sesong i bunnen av den engelske toppdivisjonen.

Amper stemning

Da Sunderland tok i mot Aston Villa til bunnkamp på Stadium of Light 14.mars skulle det bli en særdeles lite hyggelig dag for Gustavo Poyet. Villa feide hjemmelaget av banen og like før pause sto det hele 4-0 til bortelaget. Da var det nok for deler av hjemmefansen, som forsøkte å ta seg inn til Sunderland-benken og deres manager Gus Poyet. Meldingene haglet og mange lurte nå på om Poyet fikk sitte som Sunderland-manager særlig mye lengre. Det var heller ikke klubbens første store tap for sesongen heller. På høstsesongen gikk det på et skammelig 0-8 tap borte for Southampton. Laget hadde nå slitt lenge og bare vunnet èn kamp på sine siste tolv kamper. Alt tydet på at uruguayaneren nå var ferdig som manager for de svarte kattene.

Hollandsk redningsmann

17.mars kom meldingen. Nederlenderen Dick Advocaat hadde blitt hentet for å forsøke å berge klubbens Premier League-eksistens. Og det var akkurat det han skulle og ikke noe mer, da kontrakten hans bare strakk seg ut sesongen. Mens media spekulerte i hvem som skulle ta over etter sesongslutt, startet mannen med det noe pussige navnet jobben han var ansatt for.

Tok til tårene

I Advocaats første kamp ble det med 0-1 tap for West Ham i London. Han skjønte nok at dette kom til å bli tøft, men er det noe vi har lært, så er det at dette er en klubb som kjemper til siste slutt. Tre seire, tre uavgjorte og to tap på de siste åtte kampene var imponerende for en klubb under press. Jermain Defoes utrolige matchvinner-scoring i det massive tyne wear-derbyet mot Newcastle 5.april, var et av forrige sesongs største øyeblikk. Begge lag kjempet i bunnen og med rivaliseringen mellom de to lagene i bakhodet, er det lett å skjønne hvor stort dette var. Videre ble mai en flott måned. Seier over Southampton og Everton etterfulgt av uavgjort mot Leicester og til slutt borte mot Arsenal på Emirates. Det sterke 0-0 resultatet mot Arsenal i London sørget for at klubben nå var sikret ny kontrakt i divisjonen. Gledesscenene var elleville og manageren selv ble så rørt at han tok til tårene.

Etter sesongen gjorde Advocaat helomvending og bestemte seg for å ta nye år i klubben likevel. Det kan bli et viktig valg for Sunderland.

Redningsmann: Dick Advocaat

 

Vurdering av Sunderland-stallen 2015/2016

Keeper:

Hentet inn Costel Pantilimon før forrige sesong og rumeneren spilte seg etterhvert til fast plass i Sunderland-buret. Vil nok være førstekeeper også denne sesongen. Med sine 2.03 på strømpelesten har han enorm rekkevidde og er god i feltarbeidet.  Vito Mannone, som forøvrig startet forrige sesong i buret, er et ok andrevalg. Klubben har med andre ord ikke store mangler på keeperplass.

Forsvar:

Wes Brown og John O’Shea har vunnet masse og de oser rutine. Begynner dog å dra på årene og skadene blir neppe færre. Sebastian Coates er hentet til klubben på permanent basis. Uruguayaneren fikk tillit hos Advocaat på slutten av forrige sesong og bidro sterkt til at klubben berget plassen. Skal bli morsomt å følge med om han fortsetter den gode trenden denne sesongen. Patrick van Aanholt er også en spiller det er verdt å følge utviklingen til. Den nederlandske venstrebacken med en fortid i Chelsea spilte det meste av kamper forrige sesong.

Ellers har man fått inn Younes Kaboul fra Tottenham. Habil stopper på sitt beste som kanskje passer bedre inn i Sunderland enn det han gjorde i Tottenham. Adam Matthews fra Celtic er en annen mann som har ankommet Stadium of Light denne sommeren. 23-åringen fra Wales er høyreback og er en mann man skal holde litt øye med, men i sum må man dessverre si at det lukter noen baklengsmål for Sunderland denne sesongen her også, selv om Dick Advocaats organisering kan bli en viktig faktor akkurat her. Viste på slutten av forrige sesong at det evner å holde tett mot gode lag. Likevel, en noe svak lagdel. På papiret.

Midtbane:

Lee Cattermole er spilleren som alltid rager i toppen på listen for flest assists. Neida. Jeg mente selvsagt toppen på listen for gule kort. Ikke den meste blendende fotballspilleren, men gjør en steinhard grovjobb og er viktig for laget. Før forrige sesong hentet man Jack Rodwell fra Manchester City. Rodwell var spådd en lys fremtid og gjorde vel ikke det lureste valget da han dro til den blå delen av Manchester tilbake i 2012. 16 liga- opptredener fordelt på to sesonger er ikke allverden. Kan han virkelig slå til denne sesongen?

På kantene har man to spillere som har potensiale. Emmanuele Giaccherini kom sommeren 2013 fra Juventus. En overgang en del av oss stusset litt over. Kantspilleren har ikke helt fått det til på balløya enda, men skal ikke avskrive han helt enda. Adam Johnson er også en spiller som har en viss x-faktor og kan gjøre det uventede. Har ofte vært for variabel i prestasjonene og utenomsportslige ting forrige sesong hjelper han neppe nevneverdig. I sommer har de hentet nederlenderen Jeremain Lens fra Dynamo Kiev. Lens, som også har en fortid i PSV, beskrives som en hurtig kantspiller som kan levere sluttprodukt i form av assists eller scoringer. Var aldri noen stor sukess i Kiev, men spilte under Advocaat i PSV og gjorde sakene sine bra der. 27-åringen står bokført med 29 landskamper og åtte mål for Nederland.

Totalt sett en litt grå lagdel, som gjerne kunne hatt flere kreative evner og da spesielt sentralt i banen. Likevel, får man i gang Johnson, Giaccherini og Lens, så har man plutselig flere kreative fibre i det offensive leddet. Det blir en nøkkelfaktor for dem.

Angrep:

Fikk inn Jermain Defoe siste halvdel av forrige sesong og han scoret fire mål på sine 19 kamper. Steven Fletcher og Connor Wickham stoppet begge opp på fem mål hver forrige sesong og Danny Graham er en historie for seg selv. Fletcher har slitt mye med skader opp gjennom og må gjøre sitt ytterste for å holde seg i form. Defoe har enda mer igjen selv om han begynner å dra på årene og blir veldig viktig for Sunderland denne sesongen. Connor Wicham er enda ung og kan plutselig få sitt gjennombrudd. Det ville vært viktig for en Sunderland-tropp som begynner å aldres litt. Skal klubben fra nord-øst lykkes med å holde seg oppe denne sesongen er de helt avhengige av en målscorer. Per nå ville jeg ikke stolt alt for mye på de som er der.

 

Nøkkelspiller:

Jermain Defoe:

Ser per dags dato ut som klubbens beste spiss. Om det er et svakhetstegn eller ikke, kan det nok være delte meninger om. Og som nevnt lengre opp er de avhengige av en spiss som scorer mer enn de som har spilt der de foregående sesongene. Holder Defoe seg skadefri og presterer opp mot sitt beste, vil sjansene for Sunderland i Premier League 2016/2017 øke betraktelig.

 

Spiller å se opp for:

Jeremain Lens:

Lens er kvikk til beins både med og uten ball og kan skape noe på egenhånd. Med spillere som Giaccherini og Johnson som ikke helt har lyktes på et jevnt høyt nivå de siste sesongene, kan kanskje Sunderland endelig få inn en spiller som besitter disse ferdighetene oftere enn bare en kamp her og der.

Spennende nykommer: Jeremain Lens

 

Konklusjon:

Vi tror klubben kommer til å slite på nedre halvdel også denne sesongen. Dick Advocaat er med fra starten av, men at det er en garanti for et steg opp trodde man da Gustavo Poyet skulle få en hel sesong også. Nedre halvdel i Premier League er fryktelig tett og tøft, så med en god start og litt flyt kan klubben vel så gjerne ende på 10.plass som under streken. Det positive for klubben er at de har fått erfaring fra bunnstrid og situasjonen rundt det. Kan bli en viktig faktor om de ligger farlig an i mai. De er et tøft lag å møte og mange skal nok få brynt seg på de svarte kattene. Det største ankepunktet mot dette laget er den offensive slagkraften. I fjor scoret man bare 31 mål og en forsterkning på topp kunne kanskje vært nødvendig. Vi tror det blir en veldig tøff sesong på Stadium of Light.

Vi tror Sunderland ender på 18.plass

 

– Dere får mene hva dere vil

Sunderland-supporter Stein-Håkon Nes er ikke helt enig i fotballnerd.no sitt tips om at Sunderland rykker ned. Han er langt mer optimist enn som så.

– Jeg har tippet topp 10, så dere får mene hva dere vil. Laget er styrket og Advocaat vet hva som skal gjøre laget bedre. 1.33 poeng i snitt under Advocaat ville gitt 50 poeng på en sesong og det rykker en ikke ned med, forteller Nes.

Han trekker frem Jeremain Lens og Emmanuele Giaccherini som spillere å se opp for denne sesongen og synes klubben har gjort det greit på overgangsmarkedet.

– Helt ok. Kommer det en toppscorer og en kreativ midtbanespiller har vi et glitrende utgangspunkt, sier han.

På spørsmål om statusen Dick Advocaat har fått på kort tid i Sunderland er Nes kort og konkret i sitt svar.

– They love the little general.

Vi ønsker Stein-Håkon og Sunderland lykke til i 2015/16-sesongen!

(all statistikk er hentet fra soccerbase.com, whoscored.com og wikipedia)

1. ?
2. ?
3. ?
4. ?
5. ?
6. ?
7. ?
8. ?
9. ?
10. ?
11. ?
12. ?
13. ?
14. ?
15. Aston Villa
16. Watford
17. Bournemouth
18. Sunderland
19. ?
20. Norwich

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -