REISEGUIDE: Sevillas Rámon Sánchez Pizjuán

200
Fra kampen mellom Sevilla og Atletico Madrid oktober 2016. Foto: Gøran O. Pedersen, Fotballnerd.no

Det er ikke mange stadion i Spania som kan måle seg med Rámon Sánchez Pizjuán når det kommer til engasjement og stemning. Sevilla er et lag som tradisjonelt er blant de beste i Spania, og de har tre Europa League-triumfer bak seg. De har heller ikke havnet i den ekstreme “turist-fellen” som mange av de største fotballagene i verden sliter med – der en stor del av publikum på hver eneste kamp er turister.

Stadion sett fra utsiden, i et regntungt Sevilla.
Stadion sett fra utsiden, i et regntungt Sevilla.

Å se en kamp fra Sevilla på tv er alltid noe man ser fram til. Det passelige store og intime stadion, der det alltid er godt trykk – gjør at en tur til Sevilla har ligget høyt på “ønskelisten” av stadion som er verdt å besøke.

Søndag 23. oktober 2016 var endelig dagen kommet. Motstander var ingen ringere enn Atlético Madrid.

Det endte 1-0 for hjemmelaget, og det var en festaften som førstegangsbesøkende på Rámon Sánchez Pizjuán selv om det til tider regnet heftig.

- Annonse -

I Spania er det mange stadion kun med tak på hovedtribunen. Rámon Sánchez Pizjuán like så. Kanskje var vi uheldige som kom til Sevilla på en dag med regn – for spanjolene bringer “sitt eget tak” (paraply) til kamper der det regner – noe som muligens sperrer for utsikten. Vi slapp unna det med billett på hovedtribunen, den eneste med tak.

Hvordan reise til Sevilla?

Undertegnede valgte bil, men det går selvsagt både fly og tog til Sevilla fra andre byer i nærheten. Det går ingen direkteruter til Sevilla fra Norge, men både Madrid og ikke minst Málaga er innen rekkevidde og har mange ruter til flere byer i Norge.

Mange drar på ferie til solkysten og lander i Málaga. 14 dager i den andalusiske havnebyen, i Marbella, Almunecar, Fuengirola eller andre populære reisemål i området er det mange som velger. Fotballinteresserte tar nok kanskje turen innom La Rosaleda for å se kamp i Málaga ettersom det er så nært. Men bilturen fra Málaga til Sevilla tar bare to timer, så Rámon Sánchez Pizjuán bør være et godt alternativ for mange nordmenn på reise til solkysten. Det rekker man fint med en dagstur.

Kjøpesenteret Galia Nervión må du se etter hvis du kommer kjørende eller gående gjennom Avenue San Francisco Javier. Stadion ligger rett bak. (Foto: Gøran O. Pedersen)
Kjøpesenteret Galia Nervión må du se etter hvis du kommer kjørende eller gående gjennom Avenue San Francisco Javier. Stadion ligger rett bak. (Foto: Gøran O. Pedersen)

Det er også enkelt å finne fram til stadion når man kommer med bil. Man kjøre på A-92 inn fra øst (i retningen fra blant annet Málaga og Granada). Man kommer rett inn på Avenue de Andalucia og kjører rett fram inn mot sentrum. Når Rámon Sánchez Pizjuán nærmer seg, blir det skiltet avkjøring mot venstre inn Avenue San Francisco Javier. Her er det bare noen kvarteler å kjøre før man kommer til stadion. Stadion ligger bak et stort kjøpesenter (Galia Narvión), så man ser ikke stadion fra veien, men kjøpesenteret er veldig synlig. Perfekt å parkere en “ikke-fotball-interessert” partner – men det er stengt på søndager.

Å finne parkering er en utfordring, det er ingen parkeringsplasser ved stadion så man må belage seg på å finne et “smutthull” i en av sidegatene og spasere til stadion – det selv om man er i god tid. Jeg tør ikke tenke tanken om man kommer stressende i siste liten…

Jernbanestasjonen i Sevilla ligger også i gangavstand fra stadion, det samme gjør byens sentrum. Sevilla FC er byens sentrumslag, mens Real Betis´stadion ligger noe lenger ut av bykjernen, men heller ikke langt unna sentrum i den 700.000 innbygger store hovedstaden i Andalucia.

Det går også an å ta metro og trikk til stadion. Metroen stopper ved Nervión og Gran Plaza som begge er i gangavstand til stadion – førstnevnte aller nærmes.

Billetter:

Selv mot Atlético Madrid der vinneren ville gå til topps på tabellen før Real Madrid spilte kamp senere på kvelden, var det billetter å kjøpe i billettluka. Den offisielle nettsiden står kun på spansk. Det er også mange folk som går rundt stadion og selger billetter.

Billettprisene i Spania er forholdsvis saftige, særlig sammenlignet med prisene i Bundesliga.

Rámon Sánchez Pizjuán er så og si knallrød.
Rámon Sánchez Pizjuán er så og si knallrød.

Stadion:

Rámon Sánchez Pizjuán er et flott stadion. Stolene er knallrøde, så det er et spesielt syn å komme tidlig inn. Det er svært mange engasjerte publikummere som roper og skriker på hver eneste dommeravgjørelse og som støtter laget sitt, jubler for hver takling som blir vunnet og roper av begeistring på hver gode pasning og vellykkede driblinger. Engasjementet er høyt på alle deler av stadion.

Stadion ble åpnet i 1958 og huser 42.500 tilskuere. Den mest berømte internasjonale kampen som er spilt der er semifinalen i VM 1982 da Vest-Tyskland tok seg til finale (som de tapte mot Italia) etter 5-4 på straffespark og 3-3 etter ekstraomgnger mot Frankrike. Kampen vil for alltid bli husket for den tyske keeperen Toni Schumachers horrible takling på Patrick Battiston som gjorde at sistnevnte ble slått i svime på banen.

Men det spilles kamper på Rámon Sánchez Pizjuán med jevne mellomrom – og en tur er absolutt å anbefale…

 

 

 

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -