Rizzoli: «VAR har vært en suksess»

249

Videodømming i Serie A er et vellykket eksperiment. Slikt påsto dommersjef Nicola Rizzoli for noen dager siden, før sirkuset i Torino-Lazio. Ordene hans høres ganske komiske ut nå, for debatten om VAR er i full fart igjen. Tross det er optimisme fortsatt stor.

«Mangel på rutine var litt av et problem i begynnelse men nå synes jeg vi har nådd et temmelig bra nivå – sier mannen som dømte VM-finalen i Brasil for nesten fire år siden – Vi har blitt flinkere i tolkninger og i kommunikasjon».

Raskere og respekterte

Tidligere i sesong klaget mange spillere, trenere og supportere for prosedyren var altfor treg og mange kamper fikk mange minutter tilleggstid. Til og med en ‘silent check’ (når VAR bekrefter en avgjørelse via hodesett) tar sin tid.
Likevel mener dommermyndighetene at det har fort blitt bedre, spesielt blant fotballspillerne.
«Antall gule kort for protester har vært nede på 30% – forklarer Rizzoli – Det er en stor endring i vår fotballkultur. Spillerne raser ikke like mye som i fortid for de skjønner at dommeren har sett bildene og de stoler på hans tolkning og avgjørelse».

Men krangling og sutring fortsetter

Det er jo ikke gull alt som glitrer.
VAR har løst en del vanskelige situasjoner men har også skapt nye problemer. Prosedyren er, som sagt, litt besværlig og den er vel subjektiv.
Liknende situasjoner får forskjellig utfall, avhengig av hvem dømmer, og video-dømmer, kampen. Altså kan dueller i boks fortsatt ende med straffe eller med ingenting.
Forresten brukes VAR bare i få, bestemte, situasjoner: mål, straffer og utvisninger. Den kan ikke ’spoles’ tilbake lengre enn noen sekunder. Derfor er det ikke lov å annullere et mål for feil idømt hjørne- eller frispark eller for andre episoder dommeren ikke har blåst.

- Annonse -

Det er utbredt mening i Italia at topplagene, og først og fremst Juventus, får masse hjelp av dommerne. Mange fanser har lært utenat en lang liste med alle avgjørelsene som har gått mot sin egen klubb gjennom årene (og tiårene).

VAR burde ha drept slike debatter, men i virkelighet har den bare skiftet ansvar. Nå er det ikke bare dommeren som er ’betalt’ av en eller en annen klubb, det er også video-dømmer og assistenten.
De som vil tro på komplott skal aldri ha tillit til dommere, uavhengig av hvor mange kameraer og skjermer de ser på.

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -