Snusmisbruk i Premier League

839

Glem øl, cola og fish and chips. Snus er engelsk fotball sin nye og farligste fiende. Slikt påstår Daily Mail.
Ifølge tabloiden har bruk av svensk tobakk økt på alarmerende vis i de siste årene blant spillere, til og med i Premier League.

Leicester Citys stjerne Jamie Vardy ble takk på fersken i Euro 2016 med en snusboks (og en Red Bull) i hånden.
Også finnes det bilder med tømme småposer under King Power Stadiums benke. Det mistenkes at spillere bruker snus til å få et kikk før eller under trening og kamper. Tydeligvis gir den de «positive» effekter til sigaretter, som høyere dopaminnivåer, men uten å påvirke lungene.

Forbudt men ikke doping

Snus er ikke doping, men den er en stimulans og inneholder fra 3 opp til 8 ganger mer nikotin enn én vanlig sigarett. Dette kommer an på hvilken snus man bruker, hvor mye og hvor lenge man har den i munnen.
Likevel er helserisikoer store, for den består av en mengde kjemiske stoffer, en del av dem kreftfremkallende. I tillegg skaper snus avhengighet akkurat som andre produkter med nikotin.

Salget er vel forbudt i EU-landene, men man kan lett skaffe seg snus online. Noen toppspillere, blant andre selveste Jamie Vardy, Pierre-Emerick Aubameyang og Jamaal Lascelles følger snusleverandører og produsenter på sosiale medier. Der kan de kjøpe den billig, rundt 8 pund per boks.

- Annonse -

En falsk skandale eller en ny trend?

Krigen mot dårlige vaner som søppelmat og alkohol er fortsatt langt fra vunnet og nå skal trenere også bekymre seg om tobakk.
Noen mener dette ikke er alvorlig og det er bare tabloid-tøys, men det er jo verdt å understreke at snus ikke er harmløs tyggis heller.

Det dreier kanskje seg ikke om en epidemi og Premier League kommer knapt til å likne en slum med tannløse narkomaner, selv om situasjon må monitoreres for å unngå at sporadiske episoder utvikler seg til noe større og mer problematisk.

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -