Spania og Portugal avanserer

165
Scoringen til Iago Aspas sikret Spania gruppeseieren. Bilde: Roi González Villa (Vivaelcelta), Wikimedia.

Spania og Portugal er klare for åttendedelsfinalen i VM. Spania vant gruppen etter 2-2 mot Marokko. Portugal sikret andre plassen ved 1-1 mot Iran.

Situasjonen før gruppefinalen var klar: Spania og Portugal ledet gruppen med fire poeng hver og lik målforskjell. Begge trengte ett poeng for å sikre avansement. Iran (tre poeng) trengte en seier mot Portugal, eller ett poeng og et spansk tap med to mål. Marokko var allerede ute.

Kampen mellom Iran og Portugal var en seig affære i første omgang. Iran stod bra i forsvaret, og Portugal hadde hverken nok bevegelse eller kreativitet til å knekke forsvaret. Irans overganger førte som oftest ikke til noen muligheter. Begge lag hadde én sjanse hver, Portugal ved et skudd av Ronaldo, og Iran ved en heading av Ezatohali. Rett før pausen tok Portugal ledelsen da Quaresma curlet et langskudd i krysset med utsiden av foten.

Fem minutter etter pausen fikk Portugal et straffespark etter VAR, men Beiranvand reddet mot Ronaldo. Iran prøvde, men lyktes ikke helt med å skape sjanser. Portugal så ut til å være fornøyde med ledelsen, og risikerte ikke altfor mye. Den eneste farlige avslutningen utenom straffen hadde Irans Ghoddos, men bommet på mål.

Den tamme kampen endte med et drama på overtid: Rett før slutt fikk Iran en VAR-straffe etter hands som Ansarifard banket i krysset. Kun øyeblikk senere hadde Amiri den store sjansen til å sende Iran videre, men bommet på mål. Dette var Irans siste sjanse, og Portugal tok seg til åttendedelsfinalen.

I den andre kampen var Spania best mot et modig marokkansk lag, men fikk seg en kalddusj. En misforståelse mellom Iniesta og Ramos utnyttet Boutaib, og gjorde ingen feil alene foran De Gea. Ledelsen holdt kun i fem minutter, før Isco utlignet etter et fint angrep. Begge lag hadde en stor mulighet hver utenom scoringene, men det ble ikke flere scoringer før pausen.

Etter pausen var det også Marokko som hadde omgangens første store sjanse: Amrabat traff tverrliggeren med et skudd fra 20 meter. Spania dominerte og hadde to gode sjanser, men ikke hellet med seg. Mot slutten ble Marokko sterkere igjen. Først ble en volley slått på Pique, før En-Nesyri headet inn 2-1-målet etter et hjørnespark. Spania utlignet ved en heading av Iago Aspas som først ble avblåst for offside, men deretter godkjent etter videodømming. Målet og den nesten samtidige utligningen til Iran sikret Spania gruppeseieren.

Spania møter dermed Russland i åttendedelsfinalen, mens Portugal spiller mot Uruguay.