Stor spiss gjennomktrekk i Serie As toppklubber

266
Icardi og Dzeko kan bytte lag med hverandre. Bilder: Vjacheslav Evdokimov og Ailura (Wikimedia Commons)

Spissen er vanligvis den mest kjente og viktige spilleren i et lag. Alle vet hvem han er og han er forventet å score på løpende bånd.
Derfor er det sjelden at topplagene, når de har funnet en dyktig nier, vil kvitte seg med ham. Bare skyhøye tilbud kan overbevise en klubb å selge, helst til utenlandske stormakter.

I Serie A er dette jo ikke noe ukjent fenomen, med f.eks. Higuain sin overgang fra Napoli til erkerivalene Juventus. Eller tidenes måltyv Pippo Inzaghi som forlot Den Gamle Dame og ble en legende i Milan. Andre, f.eks. Christian Vieri eller Zlatan har spilt for alle tre topplag i landet…

Spillerutveksling: en ny mote

Likevel dette som kan skje i sommerens vindu er rett og slett uhørt. Juventus, Napoli, Inter, Milan og Roma kan, og trolig skal, endre minst én mann på topp. En virkelig runddans av målscorere som kommer til å gjenskape maktbalansen i serien.
Juventus så veldekket ut allerede og prioriteten var prøve å ekspedere Higuain (og hans lønn). Med CR7, Mandzukic, Dybala og ung profil Kean i stallen ble stakkars Pipita nesten overflødig og en overgang kunne vært fornuftig for alle.
Plutselig forsvinner Kean, på vei til Everton, for rundt 40 millioner euro (27+bonus). Temmelig lavt beløp for en lovende tenåring og i sammenligning med prisene i det siste.
I tillegg er utveksling Dybala-Lukaku med Man Utd nesten fullført. En sterk spiller inn, en teknisk spiller ut. Ikke en helt logisk strategi med Maurizio Sarri ved roret, for Juve sin nye sjef er ikke berømt for å bruke en typisk spiss.
Kanksje ikke en revolusjon i angrep for de regjerende mesterne men sikkert en merkverdig utvikling.

Inter dumper Icardi og leter etter rutine

Lukaku var vel navnet nummer 1 på Inter sin handleliste. Plan B er Romas Edin Dzeko men man må først løse Icardi-saken.
Spissen er ute av Antonio Contes prosjekt og styret har bekreftet at argentineren skal forlate Inter før overgangsvinduet stenger. Dessverre har dramaet angående kontraktforhandlinger i fjor og mediasirkuset med agent-kone Wanda Nara skadet spillerens image og markedsverdi har stupt. Ingen er villig til å betale rundt 100 millioner Inter ønsket. Egentlig er det usikkert at det kommer et bud i det hele tatt.
Igjen er utveksling en brukbar strategi i den merkelige italienske sommeren. Icardi kan flytte til Roma mens Dzeko reiser den motsatte veien.
Bosneren er vel betydelig eldre og tar seg lange pauser foran mål selv om han jobber mer for laget. Icardi er en effektiv scorer men, som sagt, har en tung bagasje med seg.
Edinson Cavani, misfornøyd i PSG, er mer enn bare en alternativ. Faktisk utelukker man ikke en helt ny spissduo Dzeko-Cavani. Lekkert på papiret men begge er vel over 30 og har kanskje gitt sitt beste allerede. I alt dette undres det hva tenker Conte om Lautaro Martinez. Gutten har stort potensial og fortjener en ekte sjanse.

- Annonse -

Napoli vil fornye seg også

Herr Wanda Nara er også aktuell for Napoli i en overraskende situasjon. Carlo Ancelotti begynner å tvile på Arek Milik sine egenskaper som toppspiss. Polakken har vel prestert bra for de lyseblå men han har også vært ute med alvorlige skader. Det fryktes og mistenkes at han ikke kan holde nivået for en hel lang sesong med serien og Mesterliga.
Icardi kan vel bli en slags Inzaghi i trenerens taktikk, uten store defensive oppgaver og fokusert bare på banke sjansene inn.
Det haster forresten ikke og Ancelotti kan også nøye seg med spillerne han allerede har. Supporterne på den andre siden er mindre enn fornøyde. Klubben har allerede gått glipp av Pepé, snart en Arsenal-spiller, James Rodriguez og andre tiltrekkende profiler. Rivalene i svart og hvitt har jo hentet inn et par store navn og Napoli-eier Aurelio De Laurentiis ser litt ubeslutsom ut på spillerjakt.

Milan jobber for fremtiden

I Milan er fjorårets stjerneskudd Krzysztof Piatek ganske trygg i spissrollen men klubben jobber for å forbedre stallen på topp.
De har sikret seg ung Rafael Leao fra Lille, ‘den nye Mbappé’ ifølge den vanlige overentusiasiske mediabeskrivelsene, for mer enn 30 millioner.
Relativt billig for en lovende 20åring, relativt dyrt for en angrepspiller som har scoret bare 8 mål i Ligue 1.
Pengene kommer delvis fra salget til Patrick Cutrone til Wolverhampton for bare 20 millioner (plus bonus). En sjelden lokal-utviklet spiller som blir ofret for en ganske dristig operasjon. Cutrone er trolig ikke en ny Shevchenko men han var allerede vant til Serie A og kunne vært en pålitelig andrevalg i spissposisjon. Leao er jo litt av en gåte.
Og apropos bumkjøp er André Silva også på vei ut, da agent Jorge Mendes antyder at Monaco skal hente spissen for rundt 25 millioner. Han var kanskje ikke ‘den nye Ronaldo’, men portugiseren var Milan sin store håp da han signerte… Skal historien gjenta seg med Leao?

Famlende forsøk i nesten-desperasjon

Overgangsvinduet stenger 2. september. Spisskarusellen kjører videre. Det er jo usedvanlig å se alle toppklubbene fortsatt dypt i work-in-progress scenario med seriestarten bare 3 uker unna.
Juventus og Napoli kan garantert klare seg utmerket også uten store endringer. Derimot må Inter og Roma skynde seg hvis de vil melde seg i gullstriden.
Det står vei i fare for å miste verdifull tid og begynne sesongen allerede på taktisk og teknisk etterskudd. Man kan vel undre hvorfor har Icardi-saken ikke blitt løst for noen måneder siden. Og samme gjelder vel Roma sine tviler om Dzeko sin fremtid.
Italiensk fotball er ikke ute av sin lange krise. Bare Juventus har relativt prestisje og penger for å konkurrere mot Europas rikeste. Resten av Serie A må arrangere kompliserte avtaler som bryter sammen så snart som en utenlandsk klubb betaler kontant. Altså er det nødvendig å handle innenlands hvor prisene er høye og rivalitetene hindrer forretningene.

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -