Straffespark, utvisning og selvmål: Nytt Aalesund-tap mot Odd

116

(Odd – Aalesund 3-2) Etter ti serierunder i Eliteserien venter Aalesund fortsatt på sesongens første seier. Et selvmål beseglet skjebnen til Lars Bohinens lag på Skagerak Arena.

I kampens siste ordinære minutt styrte Holmbert Aron Fridjonsson et hjørnespark forbi egen keeper og sikret Odd tre poeng.

Etter en underholdende og hendelsesrik førsteomgang hadde begge lag scoret to mål. Tobias Lauritsen og Espen Ruud konverterte hvert sitt straffespark. Simen Bolkan Nordli og Parfait Bizoza utlignet for Aalesund.

Straffespark, utligning, utvisning

Odd åpnet best og tok ledelsen etter ti minutter. Daniel Leo Gretarsson rev ned Lauritsen etter en corner. Spissen var trygg fra elleve meter. Ett minutt tidligere hadde Gretarsson blokkert Joshua Kitolano da Odd spilte seg ut av Aalesunds høye press.

Begge lag presset høyt, men valgte forskjellige strategier i det etablerte angrepsspillet. Odd prøvde å utnytte rommet bak gjestenes vingbacker ved hjelp av offensive og overlappende backer. Aalesund ville få sine vingbacker i posisjon og slo en del diagonalballer mot kantene.

Bortelaget kom seg etter hvert bedre inn i kampen, og utlignet etter 18 minutter. Etter en høy gjenvinning kombinerte Niklas Fernando Castro og Parfait Bizoza fint, før sistnevnte spilte en gjennombruddspasning mot Nordli som scoret fra skrått hold.

Odd hadde nesten omgående tatt ledelsen tilbake. Gudmund Kongshavn måtte gi retur etter et skudd av Vebjørn Hoff. Returen havnet hos Lauritsen. Gretarsson kastet seg i skuddet og blokkerte på nytt. Noen minutter senere fikk Ruud heade noen meter fra mål, men headet ballen forbi stolpen.

Aalesund på sin side skapte sin eneste mulighet utenom scoringene i omgangen da Sigurd Haugen ble spilt gjennom av Nordli og satte ballen til side for mål.

På dette tidspunktet var det kun ti Aslesubd-spillere på banen igjen. David Olafsson hadde fått to gule kort i løpet av to minutter og fått marsjordre av dommeren Kai Erik Steen etter halvspilt omgang.

Nytt straffemål besvares med drømmescoring

Etter en halvtime pekte mannen i svart på nytt på straffemerket. Kongshavn fikk ikke kontroll på en corner og felte Lauritsen i et forsøk på å nå returen. For Lauritsen var kampen over: Spissen måtte bæres av banen og ble erstattet av Mushaga Bakenga. Ruud tok ansvar og satte straffen i mål.

Lars Bohinen reagerte på utvisningen, erstattet Haugen med Jørgen Hatlehol og beordret laget i en 5-3-1-formasjon. Samtidig flyttet Aalesund-treneren lagets presslinje mye dypere i banen. Gjestene stengte rommene rundt egen boks og spilte mer direkte.

Selv om Odd hadde ballen klart mest etter 2-1-scoringen, skapte ikke laget flere store muligheter resten av omgangen. Tvertimot kom Aalesund til en noe overraskende utligning: Shaquill Sno snappet opp et for langt innlegg og spilte ballen tilbake til Bizoza. Midtbanespilleren plasserte ballen i krysset fra tjue meter.

Dyptliggende Aalesund

I andreomgangen skjedde det mindre. Aalesund lå dypt og stengte sentrumet i og foran boksen. Odd ble tvunget ut på kant og skapte kun få sjanser. Innbytteren Fredrik Nordkvelle traff stolpen, og Markus André Kaasas forsøk ble halvveis stoppet av Kongshavn og deretter klarert på streken. Flere andre avslutninger ble blokkert eller skapte lite trøbbel for Kongshavn.

Aalesund var gode til å forsvare seg, men hadde meget lite eget spill. Kun Nordli var nær en scoring da han satte et hjørnespark direkte i stolpen.

Avgjort på tampen

Odd, som jaktet seiersmålet hele omgangen, var sterkt uenige i to dommeravgjørelsene mot slutten. Etter en duell med Jonas Grønner ville Birk Risa ha et straffespark, men fikk ikke gehør hos Steen.

Tre minutter før slutt mente Steen at Nordkvelle forstyrret Kongshavn i en offside-posisjon. Kasper Lunding Jakobsens scoring ble derfor annullert.

Da ballen på nytt la bak Kongshavn to minutter senere, ble målet stående. Frisjonsson var uheldig og overvant sin egen keeper, og sikret Odd dermed en fortjent seier.

Odd har dermed 14 poeng etter ti runder, mens Aalesund forblir på sisteplassen med kun fire poeng.