Tabelltips 2. Bundesliga, del 1

568

2. Bundesliga starter i morgen, og vi i Fotballnerd.no har tatt en nærmere titt på alle lagene i divisjonen. 2. Bundesliga er en liga hvor det ofte kan være tett mellom lagene, og som det derfor ofte er vanskelig å spå. Noen lag har meget gode enkeltspillere, og om disse blir skadet eller ikke er i form kan det endre mye ut i fra forventningene. Skribent Einar Haarr Dyvik har likevel forsøkt å komme med et tips til hvordan han tror tabellen kommer til å se ut i mai. Nederste halvdel av tabellen presenteres i denne artikkelen, øverste halvdel kommer i morgen.

10. Karlsruher SC:

Det ble en helt ok 7. plass på Karlsruher forrige sesong. Nå må de imidlertid klare seg uten trener Markus Kauczinski, som tok dem til playoff-plass i 2014/15-sesongen. Han har blitt ny trener i Ingolstadt, og ny mann inn i Karlsruher er Tomas Oral. Han var trener i FSV Frankfurt forrige sesong, helt til han fikk sparken der. FSV Frankfurt rykket til slutt ned til 3. Liga. Det blir spennende å se om han kan gjøre det bedre med Karlsruher, som på papiret har et bedre lag enn FSV Frankfurt.Karlsruher_SC_Logo_3D.svg

Karlsruher har mistet noen få, men viktige spillere. Den kanskje viktigste er stopperen Manuel Gulde som forsvant til Freiburg. Borte er også den defensive midtbanespilleren Jonas Meffert, som gikk til Freiburg via Bayer Leverkusen. Tidligere Paderborn-spiller Moritz Stoppelkamp er imidlertid en spennende nysignering som har potensialet til å løfte klubben. Forøvrig var Karlsruher det nest beste defensive laget i ligaen forrige sesong. Kun opprykkslaget RB Leipzig slapp inn færre.

- Annonse -

Vurdering: Karlsruher har mistet et par viktige personer i løpet av sommeren. Særlig Kauczinski og Gulde kommer til å bli savnet. Stoppelkamp er en god signering, men ikke nok til at laget kan kjempe om opprykk. Det er også spørsmålstegn rundt den nye treneren Oral etter hans fiaskosesong med FSV Frankfurt. Laget bør likevel være godt nok til å unngå nedrykk og bør dermed kunne sikre seg en plass midt på tabellen.

11. 1. FC Heidenheim:1._FC_Heidenheim_1846.svg

Heidenheim har verken hentet eller mistet veldig mange spillere i løpet av sesongen. Høyrekanten Robert Leipertz, som scoret ti mål sist sesong og dermed ble lagets toppscorer, har forsvunnet til Schalke og kommer til å bli savnet. Det samme gjelder keeper Jan Zimmermann, som forsvant til ligarival 1860 München.

Spissen Denis Thomalla, som var på lån i klubben i vårsesongen, hat blitt signert permanent, mens John Verhoek er hentet på en fri transfer fra St. Pauli. Unge David Atanga, som scorte 10 for RB Salzburg sist sesong, er hentet på lån. Klubben kom på 11. plass også forrige sesong, og har etablert seg som en stabil middelhavsfarer i 2. Bundesliga siden opprykket i 2014. Frank Schmidt har trent klubben siden 2007, og han er fortsatt trener i klubben. Ellers kan det være verdt å merke seg at norske Bård Finne spiller for klubben. Han scoret to mål på 15 kamper sist sesong, og håper å forbedre dette denne sesongen.

Vurdering: Heidenheim er en stabil middelhavsfarer med en rutinert trener som kjenner klubben godt, men som mangler de store profilene. Laget er ikke godt nok til å kjempe om opprykk, men skal også klare å unngå nedrykksstriden. Heidenheim ligger ca. på gjennomsnittet i 2. Bunesliga både når det gjelder scorede mål og innslupne mål. Her er en plassering midt på tabellen å forvente.

12. Fortuna Düsseldorf:

Forrige sesong var en enorm skuffelse for Fortuna Düsseldorf, og laget var ikke sikret sikker plass før i siste serierunde. Siden den gang har det skjedd en del endringer, og flere spillere har både kommet og gått. Lagets toppscorer fra forrige sesong, Kerem Demirbay (Hoffenheim), er borte, det samme er tippeliga-kjenning Mathis Bolly. Det her også kommet noen spennende spillere inn, blant dem er Özkan Yildrim fra Werder Bremen og Marlon Ritter fra Borussia Mönchengladbach. Sistnevnte scoret 24 mål på 32 kamper for Gladbachs andrelag i Regionalliga West forrige sesong. Fortuna_Düsseldorf.svg

Düsseldorfs trener er Friedhelm Funkel som tok over laget mot slutten av forrige sesong og berget plassen i divisjonen. Han har tidligere vært trener i en rekke tyske klubber, blant annet Bochum, Hertha Berlin, Eintracht Frankfurt og 1860 München. Fortuna Düsseldorf har på papiret et solid lag med spillere som Michael Rensing, Alexander Madlung, Karim Haggui og Didier Konan Ya. Sist sesong beviste de imidlertid at det ikke holder å kun ha et sterkt lag på papiret.

Vurdering: Fortuna Düsseldorf er et av de vanskeligste lagene å spå i 2. Bundesliga. På papiret et sterkt lag som burde være på øverste halvdel av tabellen, men som slet voldsomt med å nå potensialet sitt forrige sesong. Det blir nok noe bedring denne sesongen, og de bør kunne unngå å bli helt innblandet i nedrykksstriden, men de blir nok heller ikke å finne alt for høyt oppe på tabellen i mai neste år.

13. Arminia Bielefeld:

Arminia Bielefeld klarte seg bra i første sesongen etter opprykket i fjorårssesongen. Laget landet på en stabil 12. plass, og unngikk å bli ordentlig innblandet i nedrykksstriden. Nå Norbert Meier, treneren som førte laget opp fra 3. Liga, forlatt klubben til fordel for Darmstadt. Ny mann inn er Rüdiger Rehm, som ikke har veldig lang fartstid som trener. Han har kun trent klubben Sonnenhof Großaspach, som han ledet fra Regionalliga Südwest til 3. Liga. Det skal bli spennende å se hvordan han gjør det med Bielefeld denne sesongen.Logo_Arminia_Bielefeld.svg

Det har ikke vært veldig store utskiftninger i troppen i løpet av sommeren, og laget er stort sett det samme som forrige sesong. Bielefeld scorte ikke alt for mange mål sist sesong, men de var solide defensivt, noe som var hovedårsaken til at de klarte seg såpass bra i første sesongen etter opprykket. Florian Hartherz har ankommet fra Paderborn, mens Malcolm Cacutalua er en spennende lånesignering fra Bayer Leverkusen.

Vurdering: Det største spørsmålet er hvilken effekt trenerbyttet kommer til å ha på laget. Spillerne er omtrent de samme som i fjor, og ingen av de viktigste spillerne fra forrige sesong er borte. Med det som forutsetning ville det ikke overraske om laget havnet omtrent på samme plass som forrige sesong.

14. TSV 1860 München:

1860 München har flørtet med nedrykk to sesonger på rad nå. I 2014/15-sesongen klarte de seg så vidt gjennom playoffen, og forrige sesong klarte de seg såvidt etter at de vant tre av de fire siste kampene av sesongen. Ny trener er Kosta Runjaic, som trakk seg som trener for Kaiserslautern høsten 2015. Han førte Kaiserslautern til en 4. plass sesongen før, men forrige sesongen startet de elendig og som følge av det valgte Runjaic å trekke seg.2000px-TSV_1860_München.svg

1860 München har også fått inn et par spennende spillere. Den mest spennende er definitivt veteranen Ivica Olic, som ble hentet på free transfer etter et mislykket opphold i Hamburg. Andre spennende nysigneringer er Stefan Aigner fra Eintracht Frankfurt og den tidligere algerske landslagsspilleren Karim Matmour fra Huddersfield. Noen spillere har forsvunnet, og blant dem er forrige sesongs kaptein Cristoph Schindler (Huddersfield) og Gary Kagelmacher (Maccabi Haifa).

Vurdering: 1860 München har slitt voldsomt de to siste sesongene, og det skal bli spennende å se hva de kan få til med ny trener og et par nye spillere. De blir nok å finne godt plassert på nedre halvdel av tabellen også denne sesongen, men om trener Runjaic får det beste ut av laget bør de klare å unngå det verste av nedrykksstriden.

15. SG Dynamo Dresden:

Klubben fra det gamle Øst-Tyskland vant 3. Liga suverent forrige sesong, 8 poeng foran Erzgebirge Aue på 2. plass. Det pleier å være skikkelig trøkk på DDV-Stadion, og det vil det så absolutt være når Dresden tar imot opprykkskollega og rival Erzgebirge Aue. Mannen som førte Dresden opp, Uwe Neuhaus, er fortsatt trener i klubben.csm_Logo_SG-Dynamo-Dresden_2012-13_800x533_e754b9a029

Det har vært noen utskiftninger på spillersiden. Blant dem som har forsvunnet er forrige sesongs kaptein Michael Hefele (Huddersfield) og Justin Eilers (Werder Bremen), som ble toppscorer i 3. Liga forrige sesong med 23 mål. Blant nykommerne er tidligere FSV Frankfurt-spiller Manuel Konrad. Spissen Pascal Testroet, som scorte 18 mål på 30 kamper forrige sesong, kan være verdt å se opp for.

Vurdering: Dynamo Dresden var såpass suverene i 3. Liga i fjor at de bør klare å holde seg i 2. Bundesliga denne sesongen, til tross for at de har mistet et par viktige spillere.

16. SV Sandhausen:

Sandhausen har plassert seg litt under midten av tabellen de tre siste sesongene (12., 12. og 13. plass). Nå har imidlertid treneren fra de tre sesongene, Alois Schwartz, forsvunnet til Nürnberg. Ny mann i trenerstolen er Kenan Kocak, som tidligere har vært trener i de to Mannheim-klubbene VfR Mannheim og Waldhof Mannheim. Borte er også lagets toppscorer fra forrige sesong, Aziz Bouhaddouz (St. Pauli), og midtstopper Florian Hübner (Hannover).SV_Sandhausen.svg

Samtidig har det ankommet en del spillere. Den mest spennende er nok tidligere U19-verdensmester for Tyskland Richard Sukuta-Pasu. Forrige sesong scorte han 10 mål på 31 kamper for Energie Cottbus, som rykket ned fra 3. Liga. En annen spiller det kan være verdt å holde et øye med er den 19 år gamle midtstopperen Benedikt Gimber som er på lån fra Hoffenheim.

Vurdering: I Alois Schwartz har man mistet treneren som førte laget til tre plasseringen trygt unna nedrykksstriden. Målene til Bouhaddouz kommer nok også til å bli savnet, og det skal bli spennende å se hvorvidt Sukuta-Pasu klarer å fylle skoene hans. Det ser imidlertid ut til at Sandhausen går en tøffere sesong i møte enn det de har gjort de tre forrige.

17. FC Erzgebirge Aue:

Erzgebirge Aue er tilbake i 2. Bundesliga etter kun en sesong i 3. Liga. Sachsen-klubben ble nummer 2 i 3. Liga forrige sesong, 8 poeng bak Dynamo Dresden. Derbyet mot nettopp Dynamo Dresden kommer til å preget av trøkk både på banen og tribunen. Pavel Dotchev, som tok over klubben før forrige sesong, er fortsatt trener i klubben.Fc_erzgebirge_aue.svg

Klubben har beholdt de fleste spillerne fra laget fra forrige sesong. Spissen Pascal Köpke, som var på lån fra Karlsruher og scoret 10 mål på 14 kamper forrige sesong, er signert permanent. Det var den solide defensiven som gjorde at Aue rykket rett opp forrige sesong. De slapp inn færrest mål i 3. Liga, 21 totalt. Viktig for det var spillere som keeper Martin Männel og de to stopperne Steve Breitkreutz og Adam Susac.

Vurdering: Til tross for at Erzgebirge Aue kommer fra en solid sesong i 3. Liga kommer de nok til å få det tøft i 2. Bundesliga denne sesongen. De kommer nok likevel til å henge med i kampen om fornyet ligakontrakt fram til helt mot slutten av sesongen.

18. Würzburger Kickers:logo-wuerzburger-kickers-rot-weiss-2012-4112

Lille Würzburger Kickers rykket opp forrige sesong etter å ha slått Duisburg 4-1 sammenlagt i playoffen. Dette er andre gang klubben er i 2. Bundesliga. Første gang var i 1977/78-sesongen. Würzburger Kickers har dermed rykket opp to sesonger på rad, begge under trener Bernd Hollerbach, som fortsatt er trener i klubben. Kickers har beholdt de viktigste spillerne fra i fjor, mens man har hentet inn et par nye, de fleste fra diverse 3. Liga- og Regionalliga-klubber. Blant nykommerne er også høyreback Sascha Traut som kommer fra Karlsruher, hvor han fikk 11 kamper sist sesong.

Vurdering: Det har vært et lite eventyr for lille Würzburger Kickers de to siste sesongene, men eventyret kan fort stoppe denne sesongen. Til tross for imponerende lagorganisering og arbeidsmoral skal 2. Bundesliga være et hakk for mye for Kickers. Se forresten opp for lokalderbyet mot Nürnberg, der blir det garanter trøkk!

  • Klubblogoer er hentet fra wikimedia commons. Forsidebildet er hentet fra roccipix.de.
  • Statistikker og overganger er hentet fra transfermarkt.com.

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -