Tabelltips 2. Bundesliga, del 2

569

2. Bundesliga starter i morgen, og vi i Fotballnerd.no har tatt en nærmere titt på alle lagene i divisjonen. 2. Bundesliga er en liga hvor det ofte kan være tett mellom lagene, og som det derfor ofte er vanskelig å spå. Noen lag har meget gode enkeltspillere, og om disse blir skadet eller ikke er i form kan det endre mye ut i fra forventningene. Skribent Einar Haarr Dyvik har likevel forsøkt å komme med et tips til hvordan han tror tabellen kommer til å se ut i mai. Nederste halvdel av tabellen ble presentert i går, her kommer øverste halvdel.

1. Vfb Stuttgart:

Den tradisjonsrike klubben rykket ned fra Bundesliga sist sesong etter å ha holdt seg i den øverste divisjonen siden 1977. Trener Jürgen Kramny er erstattet med Jos Luhukay, en nederlandsk trener som tidligere har trent klubber som Borussia Mönchengladbach, FC Augsburg og SC Paderborn. Hans forrige trenerjobb var i Hertha Berlin, hvor han blant annet førte klubben opp fra 2. Bundesliga i 2012/13-sesongen.Stuttgart

Klubben har mistet spillere som Daniel Schwaab (PSV Eindhoven), Lukas Rupp (Hoffenheim), Martin Harnik (Hannover), Filip Kostic (Hamburg) og Timo Werner (RB Leipzig). Samtidig har de også hentet inn en del nye spillere, og den mest spennende av dem er Simon Terodde, som ble toppscorer i 2. Bundesliga forrige sesong med 27 mål. Samtidig har man klart å beholde rutinerte spillere som Christian Gentner og Kevin Großkreutz, mens tidligere Hertha-spiller Hajime Hosogai er blant nykommerne.

- Annonse -

Vurdering: Det har vært store utskiftninger i Stuttgart siden nedrykket, både på trener- og spillersiden. Det blir spennende å se hvilken effekt disse endringene får. En kombinasjon av spillere man har fra før samt nysigneringer (da først og fremst nevnte Terodde), bør kunne være nok til at klubben rykker rett opp igjen. Trener Luhukay har tidligere ledet både Borussia Mönchengladbach, Augsburg og Hertha Berlin opp fra 2. Bundesliga, og har dermed hatt suksess i samme situasjon før.

2. FC St. Pauli:Logo_FC_St_Pauli.svg

St. Pauli spilte tidvis meget god fotball forrige sesong, og havnet på fjerdeplass, plassen bak playoff-plassen. Trener Ewald Lienen er med fra forrige sesong, og klubben har klart å beholde de viktigste spillerne fra sesongen i fjor.

Toppscoreren deres fra i fjor, Lennart Thy, har riktignok forlatt klubben til fordel for Werder Bremen, men i Aziz Bouhaddouz har man funnet en meget god erstatter. Midtbanespilleren Marc Rzatkowski (RB Salzburg) kan bli verre å erstatte, det samme gjelder Sebastian Maier (Hannover). Man har likevel hentet inn spillere som norske Vegar Hedenstad og talentet Richard Neudecker. Spissen Fabrice Picault viste lovende takter mot slutten av forrige sesong.

Vurdering: St. Pauli har klart å beholde kjernen i laget fra i fjor, og med noen få unntak er også de viktigste spillerne fortsatt i klubben. Spillere som Lasse Sobiech, Moritz Himmelmann, Daniel Buballa og Waldemar Sobota er alle fortsatt i klubben, og i Aziz Bouhaddouz har man hentet en meget spennende spiss. Klarer de å bygge på grunnlaget fra forrige sesong bør det være gode muligheter for at de skal kunne kjempe seg til en opprykksplass.

3. Hannover 96:Hannover logo

Hannover kom på en soleklar sisteplass i Bundesliga sist sesong, og måtte dermed ta den tunge turen ned. Det aller mest bekymringsfulle var hvor lite mål de scorte forrige sesong. Kun 31 scoringer ble det på Niedersachsen-klubben. Det problemet håper de å ha løst ved å hente Nürnbergs Niclas Füllkrug. Han puttet 14 mål for «Der Club» forrige sesong. Hannover har også hentet den østerrikske landslagsspilleren Martin Harnik fra Stuttgart.

Borte er imidlertid keeper Ron-Robert Zieler (Leicester) og Hiroshi Kiyotake (Sevilla). Den solide stopperen Salif Sané har man enn så lenge klart å beholde. Hannover viste også mer positive takter etter at Daniel Stendel tok over treneransvaret mot slutten av forrige sesong. Håpet er nå at klubben kan bygge videre på dette og få en rask retur til Bundesliga.

Vurdering: Hannover så håpløse ut store deler av forrige sesong, og det skal mye til om de skal kunne klare direkte opprykk. Spillere som Füllkrug og Harnik er gode tilskudd til troppen, men det er nok ikke nok til at de tar steget rett opp igjen. Laget bør likevel være godt nok til å kunne kjempe i toppen av ligaen, og det er slettes ikke usannsynlig at de kaprer playoff-plassen.

4. 1. FC Union Berlin:

Hovedstadsklubben leverte en god sesong i 2015/16, og særlig vårsesongen var meget god. Det har skjedd noen endringer i klubben siden da, og den kanskje mest interessante endringen har vært på trenersiden. Klubben har nemlig hentet den tidligere Schalke- og Stuttgart-treneren Jens Keller. Keller tok Schalke til Champions League to sesonger på rad, men fikk sparken utpå høsten i 2014. Siden da har han vært arbeidsledig.Union-Berlin

Fjorårets toppscorer Bobby Wood har forsvunnet til Hamburg, men ellers er de aller fleste sentrale spillerne fra fjorårssesongen fortsatt i klubben. Blant dem er den offensive midtbanespilleren Damir Kreilach, som scoret nest flest mål for Union i fjor med 12 mål. Felix Kroos, lillebroren til langt mer kjente Toni Kroos, var på lån i Union i vårsesongen. Hans avtale er nå gjort permanent, og han er også blitt kaptein i klubben.

Vurdering: Union Berlins solide vårsesong gir dem et grunnlag å bygge videre på, og det skal bli spennende å se hva Jens Keller kan få ut av laget. Bobby Wood kommer til å bli savnet, men ellers er laget stort sett det samme som forrige sesong. Unngår de alt for mange skade bør de absolutt kunne være med å kjempe om plassene bak toppen, men det skal nok mye til for at de tar steget helt opp.

5. 1. FC Nürnberg:

Nürnberg var svært nære opprykk i fjor. De havnet kun 2 poeng bak RB Leipzig på 2. plass, og måtte dermed ut i playoff. Der ble det 2-1-tap sammenlagt, og laget fra Franken må dermed belage seg på nok en sesong i 2. Bundesliga. Det blir uten fjorårets trener René Weiler, som har forsvunnet til Anderlecht. Ny trener er Alois Schwartz, som i fjor førte Sandhausen til 13. plass.2000px-1._FC_Nürnberg_logo.svg

Borte er også lagets toppscorer fra fjorårssesongen Niclas Füllkrug (Hannover). Det samme er Sebastian Kerk (Freiburg) og Danny Blum (Eintracht Frankfurt). Som om ikke det var nok ryktes også den spilleren som scorte nest mest forrige sesong, Guido Burgstaller, bort. Det har ikke kommet veldig mange nye spillere inn, men den mest spennende av de som har kommet er nok hurtigtoget Edgar Salli. Han ble hentet på fri transfer etter å ha tilbragt de siste årene i Monaco.

Vurdering: Nürnberg har mistet alt for mange sentrale personer til at de igjen kan kjempe helt i toppen. Füllkrug, Kerk og Blum var alle viktige spillere forrige sesong, og dersom også Burgstaller skulle forsvinne ser det mørkt ut med tanke på opprykk. Når da også trener Weiler er borte må man begynne litt på nytt. Nürnberg kommer nok til å være med i puljen bak toppen, men opprykk blir det ikke.

6. 1. FC Kaiserslautern:

Det har skjedd en del spennende endringer i Kaiserslautern i sommer, og det var høyst nødvendig etter en meget skuffende sesong. Trener Konrad Fünfstück er erstattet med Tayfun Korkut, som tidligere har vært trener i Hannover. Noen sentrale spillere har man mistet, blant dem keeper Marius Müller (RB Leipzig), forrige sesongs kaptein Chris Löwe (Huddersfield) og Jean Zimmer (Stuttgart). Borte er også norske Ruben Yttergård Jenssen, som gikk på fri transfer til Groningen.2000px-Logo_1_FC_Kaiserslautern.svg

Samtidig har man interessante nykommere som Christoph Moritz fra Mainz og Naser Aliji fra Basel. I tillegg hadde man fra før et på papiret spennende lag som burde kunne gjøre det mye bedre enn de gjorde i fjor. Spissduoen Bödvarsson/Przybylko har potensialet til å skape trøbbel for en god del forsvar i 2. Bundesliga, kaptein Daniel Halfar er en god motor på midten, og stopperne Stipe Vucur og Patrick Ziegler skal holde tett bak.

Vurdering: Kaiserslautern har et spennende lag, og burde kunne gjøre det langt bedre enn de gjorde forrige sesong. Det skal bli spennende å se hva trener Korkut kan få ut av dette laget. Med unntak av Marius Müller skal man også kunne takle tapet av enkeltspillere greit. Kaiserslautern har i tillegg vært linket til Miroslav Klose i løpet av sommeren, og om den overgangen går i boks kan det for hende at de tar steget helt opp. Foreløpig er likevel ikke troppen god nok til å kunne rykke opp.

7. Vfl Bochum:

Det har vært en god del utskiftninger på spillersiden for Bochum. Forrige sesongs toppscorer Simon Terodde, som også ble toppscorer i ligaen, har forsvunnet til Stuttgart og kommer definitivt til å bli savnet i Ruhr-klubben. Andre spillere som kommer til å bli savnet er Marco Terrazzino (Hoffenheim), Janik Haberer (Freiburg) og Onur Bulut (Freiburg).VfL_Bochum_logo.svg

Klubben har imidlertid hentet et par spennende spillere også, blant dem de to tidligere Greuther Fürth-spillerne Marco Stiepermann og Tom Weilandt. Kevin Stöger er hentet fra nedrykkslaget Paderborn. I tillegg har man fortsatt spillere som Tim Hoogland og Thomas Eisfeld, som begge holder et høyt nivå i 2. Bundesliga. Trener Gertjan Verbeek, som har trent klubben siden desember 2014, er fortsatt i klubben.

Vurdering: Bochum er helt klart svekket siden forrige sesong, og har mistet flere sentrale spillere. Med en fin blanding av en del spillere som holder et høyt nivå i divisjonen, samt noen spennende nykommere, trenger likevel ikke tapet av disse spillerne å bli alt for merkbart. Trener Verbeek er rutinert og burde igjen kunne klare å føre laget til en plassering ikke alt for langt bak topplagene.

8. Eintracht Braunschweig:

Eintracht Braunschweig har siden nedrykket i 2014 havnet litt over midten på tabellen begge sesongene (6. og 8. plass). Der havner de sannsynligvis i år også. Den kjappe venstrekanten Gerrit Holtmann har forsvunnet til Mainz, men ellers har de beholdt de viktigste spillerne fra forrige sesong. Noen spennende nykommere har de også hentet. Blant dem er norske Gustav Valsvik som ble hentet fra Strømsgodset, og nigerianeren Suleiman Abdullahi, som gjorde det meget bra i Viking før han ble hentet til Tyskland. Braunschweig har også hentet den defensive midtbanespilleren Quirin Moll, som hjalp Dynamo Dresden til opprykk sist sesong. Logo_Eintracht_Braunschweig.svg

Trener Torsten Lieberknecht har vært i klubben helt siden 2008, og kjenner klubben godt. Han har ført klubben til to opprykk, fra 3. Liga opp i øverste divisjon, og han ble også med da laget rykket ned etter kun en sesong i Bundesliga. Braunschweig var forøvrig blant de beste defensive lagene i 2. Bundesliga, og slapp inn tredje færrest mål sist sesong. Defensiven blir sannsynligvis den viktigste delen av spillet deres også denne sesongen. Særlig keeper Rafal Gikiewicz blir viktig i det bakre ledd.

Vurdering: Eintracht Braunschweig er en solid klubb med en trener som kjenner laget godt. De burde klare å holde seg borte fra nedrykksstriden uten problemer, men de er heller ikke gode nok for opprykk. Det blir nok en plass rundt midten av tabellen.

9. SpVgg Greuther Fürth:

Greuther Fürth slapp inn nest flest mål i 2. Bundesliga forrige sesong, og de har tatt grep i løpet av sommeren. Hele tre nye keepere er hentet inn, Sascha Burchert fra Hertha Berlin, Marius Funk fra Stuttgart, og Balazs Megyeri fra Getafe. Ny er også Norges-kjenning Mathis Bolly som er hentet fra Fortuna Düsseldorf. SpVgg_Greuther_Fürth_logo.svg

Noen spillere har de også mistet, blant dem er Tom Weilandt og Marco Stiepermann til Bochum. Stefan Ruthenbeck, som tok over før forrige sesong og ledet Greuther Fürth til 9. plass, er fortsatt trener i klubben. Klubben har forøvrig en potensielt meget god angrepsrekke, hvor man blant annet finner nordmennene Veton Berisha og Zlatko Tripic. Sebastian Freis og Robert Zulj er også spisser som vet hvor målet står, mens det samme også gjelder for Ilir Azemi, som er tilbake etter et langt skadeavbrekk.

Vurdering: Greuther Fürth har et helt gjennomsnittlig lag i 2. Bundesliga, og da blir det sannsynligvis også en plass midt på tabellen. Om spissene finner scoringsformen kan de imidlertid havne noe høyere, men opprykk skal være utenfor rekkevidde for Greuther Fürth denne sesongen.

  • Klubblogoer er hentet fra wikimedia commons. Forsidebildet er hentet fra roccipix.de.
  • Statistikker og overganger er hentet fra transfermarkt.com.

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -