Tabelltips Bundesliga 2018/19: 14. plass VfL Wolfsburg

108
Bundesliga-sesongen er like rundt hjørnet, for den 24. august starter den 55. utgaven av Bundesliga på Allianz Arena, når TSG Hoffenheim besøker Bayern München. Hvem rykker ned? Hvem spiller Europa neste sesongen og hvem tar de fire øverste plassene? Det er i utgangspunktet helt umulig å tippe, men vi i fotballnerd.no skal spå slutttabellen av årets Bundesliga.
Neste klubb ut er VfL Wolfsburg som håper på en roligere sesong enn sist. Klubben som eies av Volkswagen rykket opp til Bundesliga i 1997, og har vært på det øverste nivået i alle år siden. I 2009 vant laget seriegull, og i 2015 havnet laget på andre plass og vant cupgull. Prestasjonene i Wolfsburg har variert voldsomt. Deltakelser i Champions League og Europa League og flere sesonger da klubben nesten rykket ned gikk nesten hånd i hånd, særlig i løpet av de siste ti til tolv årene.

Sesong 2017/18

Forrige sesong ble den andre katastrofale sesongen på rad for Wolfsburg. Akkurat som
2016/17 berget Wolfsburg plassen først i kvaliken etter to seiere mot Holstein Kiel (3-1, 1-0).Sesongen var dårlig helt fra starten. Etter kun fire kamper fikk Andries Jonker sparken, og Martin Schmidt tok over. Prestasjonene ble bedre i en kort periode, selv om Schmidt startet med sju uavgjort på rad. Etter et 1-2-hjemmetap mot Bayern og mange uker med dårlige prestasjoner trakk Schmidt seg. Bruno Labbadia tok over for de siste elleve kampene, og berget plassen med nød og neppe. Generelt spilte Wolfsburg for ofte uavgjort (15 ganger), vant for få kamper (seks) og var for ufarlige i angrepsspillet (kun 36 mål).

Overgangsmarked

Spillere ut
Divock Origi (Liverpool, var på lån), Amara Condé (andrelaget, var på lån i Kiel), Max Grün
(uten klubb), Landry Dimata (Anderlecht, lån), Daniel Didavi (Stuttgart).
Daniel Didavi (ni mål, seks målgivende) var klubbens toppscorer i 17/18-sesongen, men slet også med skaden og sørget for noe uro rundt klubben. Divock Origi fungerte aldri som
planlagt. Landry Dimata var en skuffelse (21 kamper/null mål).
Spillere inn
Marvin Stefaniak (Nürnberg, var på lån), Paul-Georges Ntep (St. Etienne, var på lån), Ismail Azzaoui (Willem II, var på lån), Kaylen Hinds (Fürth, var på lån), Paul Seguin (Dresden, var på lån), Pavao Pervan (Linzer ASK), Felix Klaus (Hannover), Marcel Tisserand (Ingolstadt, var allerede på lån), Jérôme Roussillon (Montpellier), Wout Weghorst (Alkmaar), Daniel Ginczek (Stuttgart), Paul Jaeckel (andrelaget).
Spissene Daniel Ginczek og Wout Weghorst skal sørge for at Wolfsburg scorer flere mål enn forrige sesong. Jérôme Roussillon skal kjempe med Gian-Luca Itter om venstrebekkplassen. Felix Klaus er ute med skade, men er et alternativ på kant. Ingen av de returnerte lånespillerne har en framtid i klubben, unntatt kanskje Paul Seguin. Klubben leter fortsatt etter en ny ving.

Tropp

Mål

I Koen Casteels har Wolfsburg en av ligaens beste keepere. Belgias reservekeeper har ikke gjort én eneste tabbe som førte til baklengsmål i forrige sesong, og reddet Wolfsburg mange poeng med sine gode redninger. Casteels er sterk både på linja og når det gjelder arbeidet i sekstenmeteren, og har ingen tydelige svakheter. Bak ham er Pavao Pervan den nye andrekeeperen.

- Annonse -

Forsvar

Wolfsburg har fem midtstoppere som er brukbare til gode. John-Anthony Brooks, Jeffrey Bruma, Felix Uduokhai, Robin Knoche og Marcel Tisserand er alle 26 eller yngre, og alle har muligheter til å få spilletid. Jérôme Roussillon og stortalentet Gian-Luca Itter er venstrebekkene, mens William og Paul Verhaegh kjemper om plassen på høyre side. Paul Jaeckel skal lånes ut, Sebastian Jung har vært skadeplaget.

Selv om alle midtstoppere er brukbare, er det kanskje rutinerte Brooks og unge Uduokhai som er de to beste Wolfsburg har. Brooks er en god forsvarssjef, mens Uduokhai kan bli en meget bra spiller, men mangler litt erfaring. William er bra offensivt og spiller alltid med stort innsats, men har taktiske svakheter. Verhaegh har svakheter i begge retninger. Roussillon er duellsterk og med god tempo framover.

Midtbane

Sentralt har Wolfsburg sekserne Joshua Guilavogui og Ignacio Camacho, og åtterne Maximilian Arnold og Yannick Gerhardt. Paul Seguin og Elvis Rexhbecaj er unge men uten mye utsikt på spilletid. Richedly Bazoer har ingen framtid i klubben. Sentralt offensivt spiller Yunus Malli. På venstre kant er unge Josip Brekalo det største håpet Admir Mehmedi kan spille på samtlige offensive posisjoner, og ser per dags dato ut til å være førstevalget som høyre ving. Renato Steffen og Jakub Blaszczykowski er også høyre kantspillere. Felix Klaus er skadet. Marvin Stefaniak, Paul-Georges Ntep og Ismail Azzaoui skal forlate klubben.

Midtbanen er lagdelen der Wolfsburg er klart svakest. Mens sekserne er i orden, mangler Wolfsburg en virkelig god spiller som kan ta den offensive parten på defensiv midtbane. Klubben trenger enten en ny spiller, eller er avhengig av at Arnold eller Gerhardt utvikler seg mye bedre enn de siste to sesongene. En annen svakhet er vingene. Brekalo er ung, men har stort potensial, og var viktig i slutten av forrige sesong. På høyre kant trenger klubben sårt en ny spiller, ettersom ingen av alternativene er gode nok. Malli kan på en god dag avgjøre kamper, men er helt usynlig på en dårlig dag.

Angrep

Wout Weghorst og Daniel Ginczek kjemper om plassen på topp. Den tredje midtspissen Victor Osimhen skal lånes ut. Mehmedi er også et alternativ på topp.

Ginczek har slitt mye med skader, men også spilt en del gode kamper i Bundesliga. Weghorst scoret mange mål i Nederland, men det er uvisst om han tar nivået. Begge to har gode avslutninger, men trenger å bli spilt fram, helst i sekstenmeteren. Spissene er solide, men det er usikkert om de kan garantere mål.

Slik kan Wolfsburgs startoppstilling se ut:

Trener og klubb

Bruno Labbadia ledet klubben i de siste elleve seriekampene, samt kvalikkampene. De frustrerte supporterne oppfattet Labbadia som et symbol på alt som var feil i klubben, og diktet en lite smigrende sang. Den nye sportssjefen Jörg Schmadtke bestemte etter sesongen at Labbadia skulle få fortsette. I Tyskland er Labbadia kjent som en redningsmann som aldri har rykket ned, men som aldri lyktes i å ha stor suksess. Mens han som oftest er flink til å motivere å stabilisere forsvaret, sliter Labbadia med å få en god struktur på angrepsspillet. Hans statistikk i Wolfsburg er meget svak: I elleve kamper under Labbadias ledelse hentet laget ni poeng.

Den nye sportssjefen i Wolfsburg er Jörg Schmadtke (tidligere Aachen, Hannover og Köln). Schmadtke har ledet sine tre tidligere klubber til Europa League, noe Wolfsburg på sikt også håper på. Etter en krangel Schmadtke sluttet å samarbeide med Jörg Jacobs i sommer 2017. Jacobs spilte en viktig rolle i planleggingen av troppen. I Wolfsburg jobber den tidligere spilleren og klubblegenden Marcel Schäfer som sportsdirektør under Schmadtke.

For å få ro rundt klubben trenger Wolfsurg en roligere sesong enn sist. Etter to meget dårlige år er tålmodigheten hos supporterne ikke særlig stor, spesielt ikke med Labbadia og en del spillere. En dårlig start eller en krise kan utløse problemer med supporterne.

Vurdering

Mens den defensive delen av troppen er bra, er det store svakheter offensivt. En del av de offensive spillerne er ikke gode nok, og treneren sliter med å lage en fungerende offensiv plan. Wolfsburg må få minst en ny spiller på kant. I tillegg kan den for store troppen forårsake uro. Vi mener likevel at troppen er litt bedre enn i 17/18-sesongen, samt at mange skader ødela mye for klubben i forrige sesong. Wolfsburg vil være på den nedre halvdelen, men klare seg med større margin enn sist.

Tabelltips Bundesliga 2018/19

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14. VfL Wolfsburg

15. SC Freiburg

16. 1. FSV Mainz 05

17. 1. FC Nürnberg

18. Fortuna Düsseldorf

Kommentarer

kommentarer