Tasmania Berlin: Historiens dårligste klubb i Bundesliga

206
Foto: Tasmania Berlin klubblogo

SC Tasmania 1900 Berlin var med i Bundesliga i 1965/66-sesongen. At klubben fikk spille i Bundesliga skyldtes meget spesielle omstendigheter, og sesongen var en fiasko for Tasmania. I Tyskland er klubben fram til i dag kjent for å være den dårligste klubben noensinne i Bundesliga.

Tasmania Berlins opprykk til Bundesliga var tett knyttet til Hertha BSC, nærmere bestemt til at Hertha mistet plassen i Bundesliga. Den største klubben i Vest-Berlin manglet 195 000 tyske mark da klubbens regnskap ble kontrollert i februar 1965. På grunn av økonomiske regelbrudd ble Hertha etter 1964/65-sesongen kastet ut av Bundesliga.

På denne tiden bestod den øverste tyske ligaen av 16 lag. At Hertha mistet lisensen skapte trøbbel rundt opp- og nedrykk. Hertha sikret plassen sportslig, mens Karlsruher SC og Schalke 04 rykket ned. Fotballforbundet (DFB) gav den siste plassen i Bundesliga til Karlsruhe.

Politisk avgjørelse

Tasmania Berlin og Tennis Borussia Berlin protesterte mot denne avgjørelsen. De resterende Bundesliga-klubbene ønsket å utvide ligaen til 17 lag. Samtidig ønsket den innflytelsesrike Axel-Springer-Verlag, forlaget som blant annet utgir avisen Bild, at et lag fra Vest-Berlin skulle delta i Bundesliga.

Tasmania Berlin fikk den 17. plassen i Bundesliga. Laget havnet bare på tredje plass i Regionalliga Berlin, men Tennis Borussia klarte ikke opprykket i opprykksturneringen, og Spandauer SV ønsket ikke å rykke opp.

Avgjørelsen ble kritisert i Vest-Tyskland på grunn av det svake sportslige nivået til Tasmania. For at avgjørelsen ikke skulle se for politisk ut, fikk derfor også Schalke en plass i Bundesliga. Ingen lag rykket dermed ned og Bundesliga ble utvidet til 18 lag. Unntatt 1991/92 sesongen, da det etter gjenforeningen var tjue lag i ligaen, har Bundesliga siden bestått av 18 lag.

Vanskelig oppkjøring – god første kamp

Allerede oppkjøringen bød på mange problemer for klubben. Hele troppen måtte i løpet av kort tid beordres hjem fra ferien. Spillerne ble plutselig fullprofesjonelle og måtte si opp jobbene sine. Samtidig var Tasmania preget av økonomiske problemer som utvidet seg til en økonomisk krise i vår 1966. Den med god margin meste kjente og teknisk beste spilleren i Tasmanias tropp var den tyske landslagsspilleren Horst Szymaniak.

Til tross for vanskelighetene i oppkjøringen vant Tasmania Berlin sin første kamp i Bundesliga 2-0 hjemme mot Karlsruhe. Wulf-Ingo Usbeck scoret begge mål for klubben fra hovedstaden. 81 500 tilskuere overvarte Tasmanias første kamp.

Grusomme tall

Tasmanias neste og siste seier i Bundesliga kom over ni måneder senere. I den nest siste runden ble Borussia Neunkirchen, som rykket ned sammen med Tasmania, slått 2-1 i Berlin. Tilskuernes interesse hadde minsket kraftig: Kun 2 000 mennesker så Tasmanias siste hjemmekamp i Bundesliga.

At tilskuerne mistet interessen skyldtes først og fremst det som skjedde i de ni månedene mellom Tasmanias to seiere. Tasmania klarte fire uavgjort og 27 tap i de 31 kampene uten seier. Aldri før eller siden har et lag hatt så mange kamper uten seier i Bundesliga. Etter tre poengs regelen hentet Tasmania ti poeng, mindre enn alle lag noensinne.

Samtidig er Tasmania det eneste laget i Bundesliga uten borteseier, laget med færrest mål (15), flest baklengsmål (108) og flest tap (28). Kun Wuppertaler SV klarte i tillegg til Tasmania å vinne kun to kamper i løpet av én sesong. Ingen lag tapte en hjemmekamp med flere mål enn da Tasmania ble slått 0-9 av Meidericher SV, som i dag heter MSV Duisburg. Hele 14 kamper tapte Tasmania med fire eller mer mål. Samtidig var Tasmanias hjemmekamp mot Borussia Mönchengladbach i januar 1966 den med færrest tilskuere (827) i Bundesligas historie.

Etter 1965/66-sesongen rykket Tasmania Berlin rett ned igjen. Klubben var aldri konkurransedyktig i Bundesliga. De to andre nyopprykkede lagene, derimot, skulle bli en viktig del av Bundesliga i årene som kom. Samtidig med Tasmania rykket nemlig Bayern München og Borussia Mönchengladbach opp for første gang.

Tilbake i Regionalliga og konkurs

I Regionalliga var Tasmania fram til 1973 alltid blant de beste fem lagene og deltok flere ganger i opprykksturneringen til Bundesliga, men klarte aldri igjen å komme tilbake til Tysklands øverste nivå. Klubben brukte dog mer penger enn de hadde til rådighet og gikk konkurs i 1973.

Da klubben gikk konkurs ble SV Tasmania 73 Neukölln grunnlagt. I 2011 fikk klubben navnet SV Tasmania Berlin og spiller i dag i Berlin-Liga, som er på sjette nivå i Tyskland.

Kommentarer

kommentarer