Ti fakta du neppe har fått med deg fra EM

378

Gruppespillet i EM er nå ferdigspilt. Hvem som møter hvem i åttedelsfinalene som spilles lørdag, søndag og mandag har du nok full kontroll på. Likevel er det nok noe som har skjedd i EM, som du ikke har fått med deg. Her er ti ting (ifølge goal.com):

21 baklengsmål:
Tsjekkias mangeårige landslagskeeper Peter Cech har sluppet inn 21 mål i sin EM-historie. Det er nye rekord. Den gamle hadde danske Peter Schmeichel med 20.

79 prosent:
Tyskland hadde 79 prosent ballinnhav (possession) i kampen mot Nord-Irland. Det er den høyeste prosentandelen i en EM-kamp siden 1980.

Måltørke:
Ukraina scoret ikke ett eneste mål i dette mesterskapet. Det gjorde de heller ikke i de to siste kampene sine under EM som de arrangerte på hjemmebane i 2012. Fem kamper på rad uten mål, er måltørkerekord i EM-sluttspill.

- Annonse -

Ung assist:
Tyrkias Emre Mor (nylig kjøpt av Borussia Dortmund) er den yngste spilleren som har levert en målgivende pasning så langt i mesterskapet, 18 år og 332 dager gammel. Han er også den tredje yngste med assist gjennom EMs historie. De to som har klart det tidligere enn han er Belgias Enzo Scifo i 1984 og Englands Wayne Rooney i 2000.

Taper sjelden:
Álvaro Morata scoret Spanias mål mot Kroatia da de tapte 1-2. Morata har scoret mange mål på seniornivå, men kun to ganger har han vært med å tape i en kamp han har scoret. Det første var i Champions League-finalen i 2015 for Juventus mot Barcelona (1-3).

Sjelden kost:
I kampen mot Portugal hadde Island kun 27,8 prosent ballinnhav. Det er den laveste prosenten siden 1980 et lag som ikke har tapt, har registrert i en EM-kamp.

Gammel målscorer:
Ungarns Zoltan Gera var 37 år og 61 dager gammel da han scoret i årets mesterskap. Det er nest eldste målscorere i et EM-sluttspill. Rekorden fra 2008-mesterskapet i Sveits og Østerrike har Ivica Vastic som var 38 år og 256 dager gammel da han scoret i kampen mellom Polen og Østerrike.

Frisparkkonge:
Waliseren Gareth Bale er den første spilleren siden tyske Thomas Hässler i 1992, som scoret to frisparkmål i et EM-sluttspill. Og ikke glem at Bale har flere sjanser til å score på frispark!

Første gang:
Spanias 1-2-tap mot Kroatia var spanjolenes aller første tap i en EM-sluttspillkamp der de har tatt ledelsen.

28 pasninger:
Belgia hadde 28 pasninger innad i laget før de scoret det andre målet mot Irland. Det er rekord i alle mesterskap fra 1980 og fram til i dag.

 

(Bilde av Peter Cech fra Wikimedia Commons)

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -