TILBAKEBLIKK: Første engelskmann til å lede et lag til en VM-finale blir født

206

På denne dagen i 1907 ble fotballspiller- og manager George Raynor født i den engelske byen Yorkshire. Han skulle vise seg å bli den første engelskmannen til å lede et landslag til en VM-finale.

George Raynor startet sin fotballkarriere i den lokale fotballklubben Wombwell. Etterhvert som Raynor utviklet seg var han innom klubber som Sheffield United, Mansfield Town, Rotherham og Bury, før han i 1939 la opp i Aldershot. Noen år etter at han avluttet sin karriere som aktiv fotballspiller gikk Raynor over i manageryrket.

Men det var ikke for England eller engelsk fotball han gjorde den største suksessen som trener. Det var i vårt naboland Sverige han virkelig skapte historie. Han ble ansatt i to perioder som landslagssjef for Sverige, først i 1946 og deretter i 1956. Sverige var ikke ukjent med å komme langt i turneringer, og i 1948 vant de noe overraskende de olympiske leker. Gullet ble deres etter å ha vunnet 3-1 mot tittelutfordere Jugoslava, foran 60 000 tilskuere på Wembley. Det var nok derfor ingen lett jobb å ta over som landslagstrener i 1956.

VM på hjemmebane

10 år etter bragden i OL fikk Raynor og Sverige igjen muligheten til å skrive historie, denne gangen på hjemmebane. Etter å ha spilt seg gjennom kvartfinale og semifinale var de gulkledde klare for finale. Og de skulle ikke spille mot hvem som helst, motstanderen var verdens mestvinnende fotballag- nemlig Brasil. På forhånd hadde ekspertene sagt at hvis Sverige fikk det første målet så kunne de ha en mulighet. Men til tross for en scoring etter bare 4 minutter ble det en tøff oppgave for Sverige. Brasilianske Vavá utlignet i det 9. minutt, før han sørget for søramerikansk ledelse etter 32 minutter spilt. I det 55. minutt sørget en viss Pelè for tomålsledelse, før Zagallo la på til 4-1. Sverige fikk en redusering ti minutter før slutt, men spikeren i kista var allerede satt da Pelè satte inn sitt andre- og Brasils femte for dagen. Drømmen om et VM-gull var knust.

- Annonse -
Dette var laget som kom til VM-finalen i 1958. Desverre ble det et sviende nederlag mot Brasil. Foto: Wikimedia Commons

George Raynor kunne uansett juble over å bli den første engelskmannen til å lede et landslag til en VM-finale. Det har også i senere tid blitt skrevet en biografi om Raynor, med den passende tittelen «George Raynor, The Greatest Coach England Never Had».

 

TILBAKEBLIKK er et fast innlegg som vil publiseres hver fredag på fotballnerd.no. Innleggene vil ta for seg tidligere fotballspillere eller hendelser som har funnet sted på den gjeldende datoen, og i all hovedsak ta utgangspunkt i engelsk liga. Dersom du har noen artige fakta for den gjeldende datoen så er du hjertelig velkommen til å dele den med oss i kommentarfeltet nedenfor!

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -