TILBAKEBLIKK: Han ble kalt “The Great Dane”

276

TILBAKEBLIKK: Han ble kalt “The Great Dane”

På denne datoen for 53 år siden ble en liten gutt med navnet Peter Boleslaw Schmeichel født i den danske byen Søborggård i Danmark. Ikke visste man da at han skulle vise seg å bli Danmarks største keeper, både i klubbfotball og på landslag.

- Annonse -

Vår danske venn startet sin fotballkarriere for hjembyens fotballag Gladsaxe-Hero, herfra var veien kort til Hvidovre- før han for alvor skøt fart på karrieren i Brøndby. Han bidro sterkt i å hjelpe laget og vinne fire ligatitler på fem sesonger, noe som ble kronet med utmerkelsen “Danish Footballer of the Year” i 1990. Kanskje var det nettopp denne utmerkelsen som gjorde at utenlandske klubber fikk øynene opp for den da unge danske målvakten.

En ung Peter Schmeichel hjalp Brøndby til å vinne fire ligamesterskap på fem sesonger. Foto: Instagram
En ung Peter Schmeichel hjalp Brøndby til å vinne fire ligamesterskap på fem sesonger. Foto: Instagram

Unge Schmeichel viste tidlig sitt store talent og allerede som 24-åring ble han tatt inn i landslagsvarmen. En historie som strekker seg over 129 kamper, et antall som gir han rekorden for flest spilte kamper på det danske landslaget. 6. August 1991 kom dansken på en overgang fra Brøndby til selveste Manchester United, et kjøp som hans manager Sir Alex Ferguson i etterkant har uttalt som “århundrets kjøp”. Prislappen var på rundt fem millioner norske kroner og kan vel ikke ses på som noe annet enn et kupp, ved å se på hvilke resultater han oppnådde med klubben.

Peter Schmeichel startet karrieren sin hos de røde djevlene med å holde buret rent de første tre kampene, og han slapp bare inn utrolige tre mål på sine første fjorten kamper. Og han måtte ikke vente altfor lenge før hans prestasjoner ble belønnet med sølvtøy. I hans første sesong på drømmenes teater var han med å vinne ligacupen, faktisk den første og eneste gangen i hans karriere i England. Men det han kanskje husker aller best fra året 1992, var seieren mot Tyskland i europamesterskapsfinalen i Sverige. Danmark har forøvrig ikke vunnet noen mesterskap siden da.

Peter Schmeichel var med på å vinne EM-finalen mot Tyskland i 1992. Foto: bethut.co.uk
Peter Schmeichel var med på å vinne EM-finalen mot Tyskland i 1992. Foto: bethut.co.uk

Etter å ha vunnet “bare” ligacupen med Manchester United i 1991/92- sesongen, fulgte han opp med å vinne ligaen fem ganger i perioden 1993-1999. I samme periode var han også med å vinne FA Cupen tre ganger, Super Cupen èn gang og Charity Shield fire ganger. fæle ting i garderoben, som førte til at Sir Alex Ferguson var klar for å sparke han. Likevel må man kunne tro at hans største og beste minne i Manchester United kom en vakker vårdag i 1999. På grunn av at Uniteds kaptein Roy Keane var ute med suspensjon, fikk den danske målvakten æren av å være kaptein i Champions League finalen mot Bayern München på mektige Camp Nou. Schmeichel ble av sine medspillere omtalt for å ha en naturlig lederevne, og sammen med en rå fysikk satte han ofte gode eksempler på banen.

Det så lenge mørkt ut for de røde djevlene og Bayern München scoret det første målet i CL-finalen. Men historien skulle ikke stoppe der…I løpet av to minutter, alt dette på overtid snudde Manchester United kampen og vant 2-1. For oss nordmenn er det målet til Ole Gunnar Solskjær som huskes best, men Peter Schmeichel hadde noen fabelaktig redninger som hindret Bayern München i å score flere mål.

Men karrieren kunne fort ha tatt en annerledes vending. I januar 1994 rotet Manchester United bort en 3-0 ledelse mot Liverpool, og stod igjen med et uavgjortresultat idét siste fløytesignal kom. Schmeichel skal ha blitt så rasende og sagt då mye fæle ting i garderoben at Sir Alex Ferguson var klar for å sparke han. Men få dager etter hendelsen gikk den danske målvakten og beklaget sin oppførsel til både Sir Alex og overfor lagkameratene sine, og berget med det trolig sin karriere.

Peter Schmeichel holder Champions League trofèet sammen med Ryan Giggs. Foto: Reuters
Peter Schmeichel holder Champions League trofèet sammen med Ryan Giggs. Foto: Reuters

Det som mange helle ikke vet er at Schmeichel allerede midtveis i 1998/99-sesongen hadde bestemt seg for å forlate Old Trafford, og selv ikke “The Treble” klarte å endre den avgjørelsen. For en måte å avslutte Manchester United karrieren på. Dansken fikk totalt 398 opptredener og ett mål for de røde djevlene.

Videre gikk karrieren hans til portugisisk fotball i Sporting Lisboa, før han vendte tilbake til England for å spille sine siste kamper i Aston Villa og Manchester City. Dansken fikk kallenavnet “The Great Dane” som et resultat av sine fantastiske opptredener for både klubblag og landslag, og la opp som fotballspiller i 2003. Men han er fortsatt engasjert i fotball og har blant annet jobbet med det i BBC. Nedenfor kan du en liste over hans individuelle medaljer.

Liste over Schmeichels individuelle medaljer. Foto: skjermdump Wikipedia.com
Liste over Schmeichels individuelle medaljer. Foto: skjermdump Wikipedia.com

Veldig artig er det nå at hans sønn Kasper Schmeichel ser ut til å følge i farens fotspor, i allefall om det gjelder karriere og fotballiga. Sønnen Kasper spiller til daglig i Leicester City og var med på å vinne klubbens første ligatittel i historien forrige sesong. Så får vi se da, om han kan få en like suksessrik karriere som faren.

 

TILBAKEBLIKK er et fast innlegg som vil publiseres hver fredag på fotballnerd.no. Innleggene vil ta for seg tidligere fotballspillere eller hendelser som har funnet sted på den gjeldende datoen, og i all hovedsak ta utgangspunkt i engelsk liga. Dersom du har noen artige fakta for den gjeldende datoen så er du hjertelig velkommen til å dele den med oss i kommentarfeltet nedenfor!

Kommentarer

kommentarer