TILBAKEBLIKK: Manchester United ansetter “The Doc”

112

TILBAKEBLIKK: Manchester United ansetter “The Doc”

På denne dagen i 1972 går Manchester United til ansettelse av den skotske manageren Tommy Docherty. Han ble med det den femte skotten til å lede de røde djevlene. Og han skulle etterhvert bli kanskje den mest kontroversielle av dem.

- Annonse -

Tommy Docherty spilte i sine yngre dager for en god del engelske fotballag, men hans tid i Preston North End er den som han kjennes best fra. Han spilte 323 kamper og scoret 5 mål for “The LilyWhites”, og høydepunktet i karrieren kom nok i FA Cup-finalen i 1954. For Docherty og Preston ble det et knepent 3-2 tap mot West Bromwich. Midtbanespilleren fikk også 25 kamper for Skottlands landslag og var med i troppen til VM i Sverige i 1958.

Tommy Docherty spilte store deler av sin profesjonelle fotballkarriere for Preston, men rakk også å stikke innom Arsenal før han la opp i 1962. Foto: arsenal.com

Etter hans tid i Preston flyttet Docherty på seg til både Arsenal og Chelsea hvor han tilsammen spilte 88 kamper, 83 av dem for Arsenal.

Docherty blir manager

Da han la opp som fotballspiller i Chelsea i 1962 var Docherty kjapp i avgjørelsen om å bli manager. Den første klubben han ledet var nettopp Chelsea, før han var innom klubber som Queens Park Rangers, Aston Villa og det skotske landslaget. 30. Desember 1972 ble han annonsert som ny manager for Manchester United, etter at Frank O’Farrell hadde fått sparken. I hans første kamp som sjef for de røde djevlene spilte han uavgjort 1-1 mot Leeds hjemme på Old Trafford. Og på grunn av hans rykte ble han straks en “Stretford Ender”.

Den skotske manageren klarte å holde Manchester United i 1. divisjonen i 1972/1973 -sesonger, men året etterpå rykket de ned. Etter å ha fått skiftet ut noen spillere foran sesongen i 2. divisjon, lyktes klubben med å vinne 2. divisjon – og var i 1974 klar for øvreste divisjonsspill igjen. Og sesongen etter havnet de på en imponerende 3. plass og var i FA Cup-finale. Fa Cup-finalen ble et litt overraskende tap mot Sputhampton, men Docherty fikk sjansen på nytt i 1977. Da slod han stormakten Liverpool 2-1 etter scoringer av Stuart James Person og Jimmy Greenhoff.

 

Kortvarig lykke

Like etter seieren mot Liverpool i FA Cup-finalen kom nyhetene om at Docherty hadde ligget med konen til en av Uniteds fysioterapeuter. Dette fikk selvfølgelig enorm oppmerksomhet i media, og klubben likte det svært dårlig. Docherty fikk derfor sparken like etterpå og måtte se seg om etter nye jobbmuligheter. Skotten holdt det gående helt til i 1988, hvor han la opp som manager i Altrincham.

Tommy Docherty er i dag 88 år gammel og er faktisk gift med damen som kostet han jobben i Manchester United.

LES OGSÅ: TILBAKEBLIKK (julespesial): Sir Alex 2000. mål, Chelseas største seier, og siste kamp på Belle Vue spilles.

 

TILBAKEBLIKK er et fast innlegg som vil publiseres hver fredag på fotballnerd.no. Innleggene vil ta for seg tidligere fotballspillere eller hendelser som har funnet sted på den gjeldende datoen, og i all hovedsak ta utgangspunkt i engelsk liga. Dersom du har noen artige fakta for den gjeldende datoen så er du hjertelig velkommen til å dele den med oss i kommentarfeltet nedenfor!

Kommentarer

kommentarer