Trykker ledelsen i Viking på panikknappen?

512
Oslo, Ullevaal 3. april 2017, Vålerenga møtte Viking i Eliteserien 1. runde. Kampen endte 1-0. Oslo, Ullevaal, 3. april 2017. Foto: Anders Grydeland, Grydis.no

Trykker ledelsen i Viking på panikknappen?

Det har vært en tung start på Ian Burchnalls karrière i Viking. De fleste var klar over at det kom til å bli en vanskelig sesong, men ni poeng på 14 kamper er så svakt at flere i Stavanger nå stiller spørsmålet om den hardt pressede briten er rett mann til å lede klubben resten av sesongen.

Laget viste allikevel gode takter i forrige hjemmekamp mot FK Haugesund, men nok en gang raknet det mot slutten. Viking trenger minst seks trepoengere til for at de skal ha noen mulighet til å berge plassen, og da kan ikke laget fortsette med å rote bort poeng i sluttminuttene.

Stø kurs mot nedrykk

Den dårlige poengfangsten gjør at de fleste bookmakerne og ekspertene har Viking som soleklar favoritt til å rykke ned fra Eliteserien. Viking har allikevel utvilsomt potensial, og det faktum at laget har underprestet kan gjøre klubben til et lønnsomt spill framover. Prosentandelen for at Viking skal vinne flere fotballkamper framover kommer nemlig til å være langt høyerer en den oddsen du tilbys fra de forskjellige bookmakerne. Oddsen er i skrivende stund høy på at de mørkeblå skal klare seg, og det kreves et aldri så lite mirakel i løpet av sensommeren for at klubben skal kunne bli værende på det øverste nivået i norsk fotball og fortsatt spille kamper mot tradisjonelle rivaler som Rosenborg, Brann og Lillestrøm. Siddisene har slitt både til pause og full tid, og det er lite som tyder på at det er lys i enden av den mørke tunnellen laget befinner seg i.

Vikings formpil peker ned mot OBOS-ligaen.
Bilde: Michael Pedersen

Burchnall er for uerfaren

Ian Burchnall virket som en spennende ansettelse i fjor høst siden han allerede hadde vært assistenten til Kjell Jonevret. Burchnall hadde allerede mesteparten av ansvaret på treningsfeltet, og engelskmannen virker derfor som et trygt valg. Innsatsen i treningskampene var oppløftende, men den svake innledningen virker å ha robbet laget for mye selvtillit. Burchnall har også vist merkelige taktiske disposisjoner og kampledelse som har ført til at styret stiller spørsmål om han er rett mann til å lede laget videre.

- Annonse -

Tilnærmingen var naiv

Det er alltid lett å være etterpåklok, men det er ingen tvil om at Viking og Burchnall undervurderte nivået i Eliteserien når nye spillere ble hentet i vinter. Verken Michel Ledger eller Kwesi Appiah gjorde seg bort, men de greide heller ikke å prege ligaen den korte tiden de var i Stavanger. Begge spillerne har nå reist tilbake til England, og Burchnall jakter derfor minst fem nye spillere, hvor en gammel kjenning allerede har sluttet seg til troppen.

Blir Høiland redningsmannen?

Den nye spilleren er ingen ringere enn Tommy Høiland, og den kontroversielle jærbuen har allerede sluttet seg til troppen, men han kan først bidra på banen i august. Det er ingen tvil om at Viking trenger flere forsterkninger, men klubbens økonomiske situasjon tilsier at den ikke kan hente fra øverste hylle. Det blir derfor spennende å se om klubbens investorer er villige til en siste kraftanstrengelse, sånn at de mørkeblå får en realistisk sjanse til å berge plassen denne høsten.

Veteranene har sviktet

Det må også rettes kritikk mot rutinerte spillere som Iven Austbø, Steffen Ernemann og André Danielsen. De to førstnevnte har gitt bort mange mål, mens Danielsen på mange måter står igjen som selve eksempelet på den ørkenvandringen Viking har vært igjennom siden klubben flyttet til Viking Stadion. Klubben har nå heller ikke penger til å drive sitt eget anlegg, noe som betyr at kommunen må tre støttende til og overta Viking Stadion. Politikerne sier nok ikke nei til å hjelpe byens falmede stolthet, men de kan lite gjøre med utviklingen som dessverre tilsier at laget takker for seg i toppen av norsk fotball denne høsten.

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -