Viktig seger för Dortmund mot Gladbach

143

Då var det äntligen dags för bundesliga igen efter det långa uppehållet.

18:30 sparkas matchen mellan Gladbach och Dortmund igång. Dortmund som går in med en förlust innan juluppehållet mot Köln och behöver en vinst för att inte tappa mark på Bayern München som igår vann borta mot Hamburg. Dortmund ligger inför matchen 11 poäng bakom Bayern!

Gladbach började säsongen dåligt men efter att sparkat sin gamla tränare Lucien Favre och gjort klart med den nya tränaren André Schubert går man nu som ett tåg i bundesliga och man var det enda laget som lyckades slå serieledaren och de tyska mästarna Bayern München. Gladbach går in med ett enormt självförtroende och det kan nog bli en riktigt bra match. Gladbach ligger på en fjärde 3 poäng efter årets superskräll Hertha Berlin.

Åter till kvällens drabbning.
Dortmund går in i matchen med näst in till full trupp, förutom skadade Sven Bender, Nuri Sahin och Marcel Schmelzer som dras med en förkylning. Erik Durm fanns med på bänken men var inte 100 procent pigg vilket betydde att Joo-Ho Park fick spela på vänsterbackspositionen. Gladbach hade det tuffare med många skador på nyckelspelare som Granit Xhaka och Tony Jantschke.

Matchen startar i högt tempo där Dortmund har det mesta av bollen med Gladbach som försvarar bra och kontrar mycket. I den 41a minuten tar Dortmund ledningen med 0-1 genom Marco Reus.
Halvleken spelas av och Dortmund går in med 0-1 ledning i omklädningsrummet. En halvlek där Dortmund dominerat det mesta av spelet men Gladbach har ändå haft några chanser.

Andra halvlek startar och Dortmund fortsätter trycka på. Mkhitaryan kan i den 51a minuten göra 0-2 efter att Reus spelat fram bollen. Det ser väldigt mörkt ut just nu för Gladbach men de slutar inte kämpa och bara 7 minuter senare kan Raffael göra 1-2.

Gladbach startar anfallet på högerkanten med ett snyggt passningsspel innan raffael kyligt kan ta sig förbi Park och placera in bollen vid Roman Burkis vänstra stolpe. Spelet fortsätter åt båda hållen men det blir inga direkta farliga lägen för något av lagen. Ett viktigt mål som ger extra tändvätska och vind i ryggen för Gladbach som fortsätter trycka på. Båda lagen behöver jobba på defensiven vilket märks tydligt i matchen. Pierre Emerick Aubameyang Bundesligas skyttekung och Afrikas bästa spelare 2015 var inte att känna igen denna afton. Han skapade många lägen till sig själv men det där sista fanns inte där och han fick se sig mållös i årets första match.
Gladbach kommer inte närmare och istället för 2-2 kunde istället planens gigant, Ilkay Gündogan, utöka Dortmunds ledning till 1-3 i den 75e minuten.
Gladbach kommer inte närmare utan matchen slutar 1-3 till Dortmund.

En match som hade mycket där Dortmund drog det längsta strået och välförtjänt vinna matchen. När Raffael gjorde 1-2 trodde jag hade Gladbach skulle lyckas göra ett till mål men jag hade fel och Dortmund plockar de viktiga 3 poängen i en av årets svåraste bortamatcher. Matchens lirare var helt klart Ilkay Gündogan som kunde göra lite vad han ville på planen.

Dortmund ligger nu 8 poäng bakom Bayern och måste fortsätta vinna nu för att ha en chans mot de tyska giganterna. I nästa omgång har man Ingolstadt på hemmaplan vilket inte borde vara något annat än seger. Gladbach behåller fjärdeplatsen och de ska vara glada att Hertha Berlin bara fick oavgjort mot Augsburg. I nästa omgång möter man Mainz 05 på bortaplan vilket är en tuff match men jag ser Gladbach som det starkare laget och det är en match som borde vinna.