Wales med drømmestart i kamp med svak norsk dømming

534

Wales vant en underholdende åpningskamp i gruppe B med 2-1 mot Slovakia. Det var en kamp begge lagene gikk for å vinne, da uavgjort neppe ville vært et holdbart resultat for noen av dem med tanke på at de møter Russland og England i sine to neste kamper.

Før kampen var det kanskje ikke to av de lagene man så for seg skulle skape særlig mye. Det er to lag med defensiv styrke og hver sin stjernespiller framover. Og de to viste seg tidlig fram. Først Marek Hamsik for Slovakia som nydelig dro seg inn allerede i det fjerde minutt, men hans avslutning forbi keeper ble mesterlig avverget av Ben Davies.

Så slo den størst stjernen av alle på banen, Gareth Bale, til med et frispark fra langt hold. Det gikk rett i mål til 1-0-ledelse etter ti minutter. Det var et bra frispark, men det var svakt av keeper Matus Kozacik å ikke få stoppet skuddet.

Det meste av resten av førsteomgang var Wales det beste laget. Slovakia virket forsiktige før helt mot slutten. Wales burde også uten tvil fått et straffespark etter 32 minutter da Martin Skrtel regelrett slo ned Jonathan Williams med albuen innenfor 16-meteren. Det endte uten noe annet enn utspark fra mål. Meget svakt levert av de norske dommerne med Svein Oddvar Moen i spissen. I det hele tatt kom ikke de norske dommerne godt ut av denne kampen. Han overså flere klare gule kort etter stygge taklinger. At Slovakia fikk fem gule kort og Wales ingen, sier mer om dommeren enn om det de to lagene viste fram av styggeligheter på banen. Ikke at det var en utpreget stygg kamp, men det var noen farlige taklinger fra begge lag som slapp unna dommerens bemerkning.

Det norske bidraget i EM kan og kanskje bør bli kort etter mye dårlig dømming og noen helt avgjørende feil.

Nok om det. Andre omgang ble et fyrverkeri av underholdning. Robert Mak fikk den første store sjansen, men skjøt over. Så viste Gareth Bale seg fram med en kanonheading etter et innlegg fra Joe Allen, men denne gang fikk Kuzacik vist at han ikke er noen dårlig keeper.

Så gjorde Slovakia et dobbeltbytte etter 60 minutter. Og 55 sekund etter at han kom inn på banen, satte Ondrej Duda ballen bak Wales’ keeper og utlignet til 1-1 og stor glede i den slovakiske leiren.

Etter dette kom Slovakia inn i en virkelig god periode der de presset waliserne godt bakpå, nærmest kom Hamsik med et knallhardt skudd som keeper måtte gi retur på før en forsvarer fikk avverget til corner. Wales foretok i denne perioden to bytter med et par minutters mellomrom og fikk stoppet opp flyten til Slovakia.

En av innbytterne var Hal Robson-Kanu. Han ble til slutt matchvinner med et sleivspark. Aaron Ramsey dro seg inn i feltet og fikk levert til Robson-Kanu, som ikke traff ballen skikkelig. Det ble en lykke, for det fintet trolig ut Slovakias keeper og ballen gikk i mål.

Slovakia var uhyre nær å utligne til 2-2 etter 86 minutter da Adam Nemec – også han innbytter for å ha det nevnt – headet knallhardt i stolpen.

Wales kunne og kanskje burde økt til 3-1 på en kontring der de brukte for lang tid, men det hjalp ikke Slovakia som ikke klarte å skape det helt store i overtiden og dermed kunne Wales juble. De er med i sitt første mesterskap siden VM i Sverige i 1958. Nå har de en god sjans til å gå videre til 8-delsfinale, mens Slovakia må heve seg veldig skal de ha mulighet mot to antatt tøffere motstandere i de to neste kampene.

Wales – Slovakia 2-1 (1-0)
Mål: 1-0 Gareth Bale (10), 1-1 Ondrej Duda (61), 2-1 Hal Robson-Kanu (81)
Gult kort: Hrosovsky, Mak, Weiss, Kucka, Skrtel, Slovakia
Dommer: Svein Oddvar Moen, Norge

Bilde: Gareth Bale kom seirende ut av stjerneduellen med Marek Hamsik (Foto: Wikimedia Commons)