Eredivisie 13. runde: PSV sløser, Ajax og Feyenoord øker

162

Den nederlandske æresdivisjonen nærmer seg halvspilt, og det kan se ut som om det blir en tittelkamp mellom rivalene Ajax og Feyenoord. PSV har sløst bort urovekkende mange poeng mot svak motstand, men PSV har tidligere ligget langt bak og likevel vunnet. Seks poeng er lite i denne sammenhengen uansett. I helga spilte PSV elendig mot Willem II, mens Ajax og Feyenoord vant stort.

Ellers er det verdt å merke seg at det er veldig jevnt i nederste del av tabellen. Kun sju poeng skiller de 12 dårligste lagene, så det er ingen som utmerker seg som superklare nedrykks- og play-off-kandidater, som ofte er tidlig klart.

Her en oppsummering av helgens kamper:

Heracles – Go Ahead Eagles 2-1:
Ørnene som sjokkerende nok vant mot Feyennord i forrige serierunde, startet med selvtillit også i kampen i Almelo, og Jarchinio Antonia ga dem en tidlig ledelse. Heracles tok så over, men ikke før i det 68. minutt ble det utligning ved Samuel Armenteros på en «brilliant volley». Samme mann satte så inn seiersmålet alene mot gjestene keeper.

Heerenveen – Vitesse 1-1:
Vitesse startet lovende, men etter 1-1 i skøytebyen har de nå fem kamper uten seier. Det var en ganske sjansefattig kamp inntil det 72. minutt da Lewi Baker sendte en nydelig lobb over hjemmelagets keeper og i mål. Heerenveens trener Jurgen Streppel svarte umiddelbart med å sende innpå spissen Henk Veerman, og det var innbytteren som reddet hjemmelaget fem minutter før slutt. Heerenveen var uhyre nær å vinne i sluttminuttene da Pelle van Amersfoorts skudd ble slått i tverrliggeren av keeper, mens returen som havnet hos Veerman gikk i stolpen!

Willem II – PSV 0-0:
Et skadeskutt PSV som måtte bruke stopperen Daniel Schwaab og ukraineren Oleksandr Zinchenko for første gang fra start denne sesongen på midtbanen, spilte en svak kamp i Tilburg. Phillip Cocus menn har nå fire uavgjort på de seks siste kampene. Spissen Luuk de Jong er helt ute av form og har ikke scoret på to måneder, misbrukte PSVs to størst sjanser i kampen. Willem II hadde også nok sjanser til at de kunne tatt alle tre poengene.

Excelsior – Sparta 3-2:
Det ble et spennende og severdig lokaloppgjør mellom de to mindre eliteklubbene i Rotterdam. Sparta tok ledelsen etter 20 minutter, men bare ti minutter senere ledet Excelsior 2-1. I andre omgang økte hjemmelaget til 3-1 etter 65 minutter, men gjestene skapte ny spenning like etterpå. Men de 4.400 tilskuerne på Stadion Woudestein fikk se at hjemmelaget beholdt de tre poengene. Stanley Elbers, Fredy og Nigel Hasselbaink (straffe) scoret for Excelsior, mens Loris Brogno og Denzel Dumfries scoret for rivalene.

Groningen – ADO den Haag 2-1:
Groningen, som vanlig med Ruben Yttergård Jenssen på midtbanen og Alexander Sørloth på benken (kom inn etter 29 minutter), har vært en av sesongens store skuffelser i Eredivisie. Laget hadde ambisjoner om topp seks. Her kom en viktig seier som gjør at de ligger bare poenget bak ADO, etter helgens kamper på 11. plass. Backen Hans Hateboer som uka før kampen gjorde det klart at han ikke vil signere ny kontrakt for Groningen og forlate dem, fikk likevel spille, og han satte inn 1-0 etter ti minutter. Groningen dominerte første omgang og burde scoret mer, i stedet utlignet ADO ved Eduard Duplan like før pause. Tom van Weert ga så Groningen ledelsen 2-1 tidlig i andre omgang, og til tross for at begge lagene skapte mye utover i kampen, ble det ikke flere mål.

Roda – AZ Alkmaar 1-1:
Roda gikk hardt ut for sin andre seier for sesongen, og tok ledelsen da Abdul Ajagun utnyttet en fryktelig tabbe av midtstopper og tidlgiere landslagsspiller Ron Vlaar. Roda skapte mye i andre omgang, men fikk aldri det viktige 2-0-målet. I stedet utlignet Wout Weghorst for gjestene, som spilte en svak kamp med tanke på at de er nummer fem mot laget som ligger sist på tabellen.

Ajax – NEC Nijmegen 5-0:
Med Kasper Dolberg i storform ble de en enkel seier for Ajax. Dolberg scoret hattrick i løpet av 19 minutter i første omgang (se egen sak), mens Bertrand Traore og Lasse Schöne scoret i andre omgang.

Kasper Dolberg, den nye Zlatan – se hans lynhurtige hattrick

Twente – Utrecht 1-1:
Utrechts kampplan fikk seg en skikkelig støkk allerede etter ti minutter da Ramon Leeuwin ble utvist. Likevel med bare ti mann klarte laget uavgjort på en vanskelig bortebane. Twente fikk også en gavepakke da de gikk opp til 1-0 ved Hidde Ter Avest etter en keepertabbe midtveis i første omgang. Men ledelsen varte bare i fire minutter før Richairo Zivkovic satte inn en keeperretur. I andre omgang skapte Twente mye, men uten å score.

Feyenoord – PEC Zwolle 3-0:
Etter to uavgjort og et tap på de tre siste, har Feyenoord mistet litt av grepet, men tok det tilbake mot PEC. Men de fikk en dårlig start og skapte ingenting de første 25 minuttene. Men siste del av første omgang skapte laget mye på De Kuip, og fikk fortjent 1-0 rett før pause. I andre omgang var det liten tvil, men målene kom forholdsvis sent, 71. og 76. minutt. Målscorere var Dirk Kuyt, Karim El Ahmadi og Jens Toornstra.