Premier League-tips: David mot Goliat

361

Bournemouth

Historien om David og Goliat fra det gamle testamente i Bibelen er velkjent for de fleste av oss. Problemet med historien er at den etter alle solemerker har blitt misforstått og tolket feil i ettertid. Det var nemlig ikke gjetergutten David som hadde oddsen mot seg i kampen mellom de to. Det er i alle fall  teorien fremsatt av forfatter Malcolm Gladwell, i sin bok David og Goliat. Bournemouth passer på så måte perfekt inn i historien om underdogen som mot alle odds går til topps i Championship, og dermed er klare for å spise kirsebær med de store gutta i Premier League. Som Gladwell skriver om i sin bok så kom Goliat til kort mot den såkalte underdogen David. Ikke på grunn av flaks eller tilfeldigheter, men heller det faktum at han hadde visse fordeler vis-à-vis Goliat. I likhet med at Bournemouth vant Championship forrige sesong fortjent, var det ikke als flaks eller tilfeldig at det er Bournemouth som skal spille mot Manchester United og co sesongen 2015/2016. De hadde visse fordeler sammenlignet med de andre lagene. 

 Om litt over en uke får vi som elsker Premier League stifte bekjentskap med et lag som aldri tidligere har spilt i Englands øverste divisjon. At det skulle bli lille Bournemouth var det få eller kanskje rettere sagt ingen, som verken hadde trodd eller håpet på før starten på forrige sesong. Eddie Howes menn hadde endt på en smått sensasjonell 10. plass etter å ha rykket opp fra League One året før. For selv om klubben eies av den russiske milliardæren Maxim Demin, så står det klart for de aller fleste at det er manageren Eddie Howe som Cherries fansen allerede tror kan gå på vannet og gjøre vann om til vin.

For det er ingen tvil om at det er et lite mirakel at Bournemouth for øyeblikket befinner seg i det gjeveste selskap. I 2010 spilte de i League Two. Året før hadde Eddie Howe blitt ansatt som trener, noe som skulle vise seg å være en smart investering. 37-åringen har ledet Bournemouth til tre opprykk, og seiler opp som et av de største trener talentene på balløya.

- Annonse -

Opprykket til Premier League ble sikret gjennom noen imponerende seiersrekker som startet med seks strake seire i oktober. I desember startet de på en ny seiersrekke som endte etter fem kamper, og de lå dermed på tabelltopp da kalenderen viste 2015. De avsluttet sesongen med ni strake seire og kunne dermed feire opprykk til Premier League etter seier mot Bolton i nest siste runde. De vant like godt siste kampen mot Charlton og ble med det kronet til seriemester i Championship 2014/2015.

Vurdering av lagdeler

Keeper:

Den tidligere Celtic og Southampton kjempen Artur Boruc som var på lån forrige sesong har nå gjort overgangen permanent til badebyen på den engelske sørkysten. Den polske burvokteren var et soleklart førstevalg forrige sesong, og kommer til å være en av de mest rutinerte keeperne i årets Premier League sesong. Boruc kommer til å tilføre Bournemouth sårt tiltrengt rutine, og forhåpentligvis vil forsvaret føle seg relativt trygge med den polske sisteskansen bak seg.

Australieren Adam Federici er hentet inn fra Reading i sommer, hvor han har spilt siden 2006. Han har 23 Premier League  kamper under beltet fra før av. I første rekke vil Federici operere som backup til Boruc, men det vil nok ikke ta altfor lang tid før rollene er byttet om på. Førstnevnte er for god for å sitte på benken og Boruc er ikke på det nivået han viste i Celtic.

Høyst sannsynlig blir Lee Camp tredjekeeper denne sesongen. Camp ble hentet inn i januarvinduet 2014, og  spilte 11 kamper forrige sesong. Han har også representert Nord-Irland.

Forsvar:

Backfireren til Bournemouth kommende sesong vil mest sannsynlig bestå av tre Premier League debutanter og en franskmann med over 400 Premier League kamper å vise til. Sylvain Distin vil sammen med Artur Boruc styre forsvarsfireren til Bournemouth. Å hente Distin fra Everton kan være det som redder klubben fra nedrykk hvis han finner tilbake til formen fra 13/14 sesongen. Sammen med Jagielka dannet han da et av Premier Leagues mest solide midtstopperpar. Fjorårssesongen derimot viste en Distin som var på hell, og som nesten ikke var til å kjenne igjen. Bournemouth er rett og slett avhengig av at han kommer tilbake på et mye høyere nivå enn det han viste forrige sesong.

Steve Cook og Tommy Elphick dannet midtstopperpar i Championship og spilte samtlige kamper forrige sesong. De er begge av den gammeldagse sorten; råsterk i duellspillet, med høyst middels toppfart. De ble grundig avslørt på fart og posisjoneringsevne når det begynte å gå fort langs bakken, noe Raheem Sterling dro nytte av når Liverpool møtte Bournemouth i Capital One Cup forrige sesong.

På høyreback finner vi Simon Francis som gjorde sakene sine meget bra i fjor. Det resulterte i plass på årets lag. Han kom til Bournemouth fra Charlton i 2011 og står med 439 ligakamper totalt i sin karriere. Som backup finner vi Adam Smith med fortid i Tottenhams akademi. Fikk sin debut for Tottenham i 2012, og spilte 29 kamper for Eddie Howe i fjor.

Det er knyttet store forventninger til mannen som kommer til å bekle venstreback posisjonen i år. Tyrone Mings har blitt kjøpt for over 100 millioner norske kroner fra Ipswich, og ble med det den dyreste signeringen noensinne for Bournemouth. Mings storspilte for Ipswich forrige sesong og ble kraftig linket til Arsenal i en periode. Absolutt en spiller å holde øye med under sesongen. Forrige sesongs venstreback, Charlie Daniels har som Adam Smith en fortid i Tottenham, men fikk aldri sjansen på a-laget. Kan også spille på midtbanen. En annen nykommer i forsvaret et Filippo Costa som har blitt hentet på lån fra Chievo. 20 åringen har kamper for Italias u-2o lag og er i førstehånd tiltenkt en plass på u-21 laget til Bournemouth.

Midtbane:

Kanskje den mest spennende lagdelen, hvor vi blant annet finner vingen  Matt Richie, som i likhet med høyreback Francis kom med på årets lag i Championship. Han noterte seg for 15 scoringer forrige sesong, i tillegg fikk han debutere på det skotske landslaget. Richie kom fra Swindon i 2013 og har regelrett herjet siden. Det har versert rykter om at Paulo Di Canio trakk seg som Swindon manager da Richie ble solgt til Bournemouth.

På den sentrale midtbanen er det Harry Arter og Andrew Surman som styrer showet. Arter bidro med åtte mål og er som regel den som starter de fleste angrep. Innehar en av de beste pasningsføttene på balløya. Ble kalt opp til landslaget til Irland i sommer. Sistnevnte har erfaring med Premier League spill fra sin tid i Wolverhampton og Norwich. Marc Pugh bidro med ni scoringer fra midtbaneposisjon forrige sesong og er en naturlig nøkkelspiller for Bournemouth. Dan Gosling og Junior Stanislas vil begge fungere som backup på midtbanen.

En nykommer i midtbaneleddet er Christian Atsu som kommer på lån fra Chelsea. Forrige sesong var han på lån i Everton, hvor han bare fikk fem kamper. Har ennå ikke slått ordentlig i gjennom så det blir spennende å se om han kan slå ut i full blomst under Eddie Howe. Talentet er det ingen ting å si på, men han bør få spille regelmessig hvis han vil fortsette karrieren i en stor liga.

Angrep:

For oss nordmenn som følger Premier League tett er det interessant at spissen Eddie Howe har hentet inn er tidligere Blackburn spiss, Joshua King. Morsomt for King, kanskje ikke fullt så morsomt for Bournemouth. Den norske landslagsspissen er langt i fra en notorisk målscorer. Tre mål på 56 kamper for Blackburn er ikke akkurat noe å skryte av.

Førstevalget på topp vet heldigvis for Bournemouth hvor målet står. Callum Wilson noterte seg for 20 mål sist sesong og den tidligere Coventry spilleren var høyst delaktig i å skyte laget sitt til topps på tabellen. I likhet med King er Wilson lynrask på de første meterne. I tillegg til å være en habil avslutter.

Tokelo Rantie og Yann Kermorgant kan også bekle en spissplass. Førstnevnte ble hentet fra Malmø i 2013. Mens Kermorgant har vært i klubben siden 2014. Han kan også trekkes ned på midtbanen. Forrige sesong noterte han seg for 15 mål og 10 assist. Rett og slett imponerende.

Nøkkelspiller 

Matt Richie:

Med 15 scoringer og 17 målgivende forrige sesong er det store forventninger til hva skotten kan utrette i Premier League. Richie har tatt nivået i hver divisjon han har spilt i, og var en nøkkelspiller for Swindon før Bournemouth snappet han opp i januar 2013. Han skapte flest sjanser (151) av alle forrige sesong i Championship. Siden 2011-12 sesongen når han spilte i League One produserer Richie 10.5 mål i gjennomsnitt under en sesong. Skotten har et meget godt skuddbein som resulterte i at 6 av 15 mål forrige sesong var skudd utenfor 16-meteren. Det blir utrolig spennende å se om han kan ta Premier League nivået, slik han har tatt de andre nivåene i ligasystemet.

Spiller å se opp for:

Tyrone Mings

Kostet Ipswich fattige 10 000 pund da de kjøpte han fri fra Chippenham Town i 2012. Tre år senere har han mye å bevise ettersom han er Bournemouths dyreste kjøp gjennom tidene. Stor og sterk med en følsom venstrefot, imponerte han de fleste av Premier League klubbene under forrige sesong. Med Arsenal og Chelsea blant de interesserte. Fortsetter han utviklingen under Eddie Howe skal man ikke se bort fra at neste overgang vil bli til nettop Arsenal eller Chelsea.

Konklusjon:

Vi har tippet Bournemouth på en 17. plass. I all hovedsak på grunn av Eddie Howe. Han må nok en gang levere over evne for å redde Bournemouth fra nedrykk. De har en styrtrik russer som eier, men filosofien til Howe og klubben er langt i fra det QPR har vist hver gang de besøker Premier League. Tanken er at stammen skal være britisk med noen få innslag av utlendinger. Howe er beredt til å stole på at spillerne som sikret opprykk til Premier League, også kan sikre at de spiller i Premier League høsten 2016. Det vil uansett bli en tøff sesong for the Cherries. Av spillere som er hentet inn hittil vil jeg påstå at det bare er Tyrone Mings som høyst sannsynlig forsterker laget betydelig. Det er de gamle traverne; Arter, Wilson, Richie som må ta ansvaret for at Bournemouth ikke rykker direkte ned igjen.

Alt annet enn nedrykk er bonus 

Bournemouth supporter Mikael Trolie driver Twitter kontoen Bournemouth Norway (@CherriesNorway) har selv tippet laget sitt på 18. plass og sier at alt annet enn nedrykk er en bonus når han får vite vårt tips.

– Det er nok en realistisk besluttning å tippe Bournemouth på 17-plass. Laget har ikke all verdens med PL-erfaring og det er tross alt et nivå opp fra forrige sesong.

Mikael har forventninger om en konsekvent Eddie Howe som fortsetter å være tro til sin egen måte å spille fotball på.

– Forventer å se mye av det samme som forrige sesong. Mye god offensiv fotball og en vilje til å vinne fotballkamper. Eddie Howe er tro til sin filosofi og hvordan han ønsker spille. Bournemouth blir et lag som den nøytrale supporter tar til sitt bryst.

Når det gjelder klubbens aktivitet på overgangsmarkedet er Mikael ganske fornøyd med signeringene hittil, men påpeker også at stallen for øyeblikket er litt for tynn.

– Klubben har gjort noen gode og kloke signeringer. Boruc som var med på opprykket er hentet på permanent basis fra Southampton. Atsu er hentet på lån fra Chelsea, og er en spiller som kommer til å skape mye trøbbel for mostanderne sine. Distin kommer gratis fra Everton og tilfører mye rutine i de bakre rekker, noe som er ekstremt viktig. Ellers er jeg veldig spent på hvordan vår egen Joshua King kommer til å framstå. Om han holder seg skadefri og i form, tror jeg vi får se mye bra fra han. Men stallen er fortsatt tynn, så håper på et par spillere til før overgangsvinduet stenger.

Matt Richie blir fremhevet som nøkkelspilleren til Bournemouth av Mikael, sammen med Callum Wilson.

– Matt Ritchie kommer til å bli sentral for The Cherries kommende sesong. Var veldig delaktig i opprykket, og var selvskrevet på årets lag i Championship. Kan også slenge med Callum Wilson som ble toppscorer for Bournemouth forrige sesong. Stor og sterkt, samtidig som han har gode avsluttningsferdigheter.

En av nykommerne i sommeren overgangsvindu Tyrone Mings er en spiller Mikael mener kan få sitt gjennombrudd under ledelse av Eddie Howe.

– Tror rekordkjøpet Tyrone Mings kommer til å få gjennombruddet sitt. Mange som er skeptisk siden han på mange måter falt litt igjennom mot slutten av sesongen for Ipswich, men tror han får en god sesong under ledelse av Howe. Passer godt inn i systemet.

Kilder:

– GREAT EXPECTATIONS – MATT RITCHIE

– Premier League 2015-16 preview No3: Bournemouth

– Tabelltips: Kan King bli «kongen av Premier League?»

1. ?
2. ?
3. ?
4. ?
5. ?
6. ?
7. ?
8. ?
9. ?
10. ?
11. ?
12. ?
13. ?
14. ?
15. Aston Villa
16. Watford
17. Bournemouth
18. ?
19. ?
20. Norwich

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -