Arsène Wenger: The authorised biography

492

bok

Denne boken er langt fra ny, men siden Arsenal og Arsène har fremstått med mer vind i seilene denne høsten og feirer nyttår på tabelltoppen så ble den dratt ut av bunken med bøker som til enhver tid ligger «på vent» i redaksjonen.

Xavier Rivoire skrev boken i forkant av dens utgivelse i 2007, og det er naturlig nok derfor ikke noe materiale om hvordan det har gått med Arsenal og Arsène siden det. Det vet jo vi, noe som gjør noe av lesingen rar, mens andre partier blir mer potente, særlig når det kommer til Wengers styrker og svakheter som manager og menneske(spiller)-kjenner. Skjønt, svakheter blir, i god (dårlig) fotballbiografitradisjon dessverre danset over med en syltynn harelabb.

Boken tar for seg Wenger fra hans unge dager i Alsace, via managerjobber i Monaco og Grampus Eight i Japan, og så selvfølgelig Arsenal via the Invincibles i 2003/04 ogfrem til de [spoiler alert] taper finalen i Champions League i 2006.

- Annonse -
arseneasia
Det var kanskje ikke helt slik det så ut da Wenger var i Japan…

Vi får en meget grundig innføring i professoren Wenger og hans tilnærming til fotball, først via speiding over den tyske grensen og tidlige inspirasjonskilder som Max Hild, og senere hvordan hans fokus på detaljer og nysgjerrige innstilling revolusjonerer englesk og europeisk fotball med tanke på kosthold, fysisk og teknisk trening og rehabilitering. Dette tar stor plass i boken, og med tanke på mannen som er bokens materie er kanskje ikke det så rart. Det er allikevel en svakhet her, som forøvrig skjemmer boken som helhet, at det knap nok er et eneste sitat eller anekdote fra Wenger selv om hva han tenker om disse tingene. Tidligere trenerkolleger og spillere kommer med input her og der, men Wenger selv, han glitrer med sitt fravær i denne boken.

Det som omhandler diett er forøvrig morsom lesning av flere årsaker. En ting er hvilke ideer og hvilken bestemthet Wenger hadde med seg for å endre på disse tingene, en annen ting er å få innblikk i hvor utrolig dårlig det sto til med kunnskap om kosthold og prestasjon som forelå i det som allerede på den tiden var en av de ledende fotballigaene i verden.

The Wengerlution
The Wengerlution

Av ting vi liker spesielt godt i boken, så er det en viss tilgang til ting som skjedde «behind the scenes», som når Tony Adams forteller anekdoter om hvor klumsete Wenger er, for eksempel hvordan spillere som George Weah, Nicolas Anelka og Thierry Henry blir oppdaget, kultivert og foredlet av Wenger. Igjen så er det imidlertid en stor svakhet i boken at ingenting blir problematisert. Boken er for gammel til å ta for seg spilleravganger som Cesc Fabregas og Robin van Persie, men historien bak Nicolas Anelkas overgang til Real Madrid var langt fra noen ukomplisert svanesang det heller. For fotballelskere er dette med spillerpolitikk, transferpolitikk og spiller vs klubb kanskje noe av det aller mest spennende ved Wengers tid i engelsk fotball, men her kommer det frem fint lite nytt eller dypere enn det man enkelt kan lese seg frem til i aviser og lignende.

Kort oppsummert er dette en biografi som er med på å bygge opp legenden om Arsène Wenger, og den er kanskje først og fremst (som de fleste sportsbiografier dessverre) for fansen. Vi får detaljerte beskrivelser av Wengers tilnærming til de forskjellige sidene ved manageryrket, om reiser og forberedelser, og om kamper og sesonger. Drypp av innblikk i mannen bak og Arsenal bak fasaden fra kolleger og spillere forekommer, men jevnt over blir mangelen på tilgang til mannen selv, gjennom sitater, kommentarer eller dialog den store mangelen ved boken.

wengerbatch
Noe litt Benedict Cumberbatch’sk over den unge Arsène?

I tillegg må det nevnes at Xavier Rivoire ikke skriver veldig bra. Det er rett frem og doserende og jevnt over i beste fall greit nok, men for å være ærlig er det tidvis også ganske kjedelig.

Kjedelig eller ikke, det står respekt av det Wenger og Arsenal har bygget opp gjennom de siste tiårene i London, og nå som et seriegull virker mer sannsynlig enn på lenge, så får mangelen på litterær kvalitet bare være…

 

Dersom du vil følge Arsène Wenger og Arsenal og deres jakt på trofeer, anbefaler vi å teste appen vår. Den finnes til både iOS og Android og er helt gratis. Mer enn 10 millioner har lastet den ned på verdensbasis -bli en av oss!

(Vi sier igjen takk til @psybjorn som har lest bok i julen)

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -