Trebackslinje og Azpilicueta i en fremtidig sentral midtbanerolle?

The Raumdeuter blogg: Antonio Conte er Chelseas nye manager og er allerede i gang med å forberede laget til en ny sesong. Chelsea som er sultne på revansj etter en total forferdelig sesong i fjor. Conte ble på slutten av sesongen i fjor bekreftet som ny manager og spørsmålet mange stiller seg er; vil Conte fortsette med sin suksessfulle 3-5-2/3-4-3 formasjon?

Trebackslinje har de siste årene blitt mer populært og vi har sett Antonio Conte gjøre dette med Juventus og Italia. Pep Guardiola gjorde det samme i Bayern München og Louis van Gaal og Jürgen Klopp i henholdvis Manchester United og Liverpool. Dog uten særlig hell.

Med Conte og Guardiola på plass i Premier League sirkuset skal vi ikke se bort i fra at det vil bli en liten pause med firebackslinje. Hvert fall blant de dominerende lagene. Det kan tenkes at Conte vil kjøre en firebackslinje i starten og så bygge opp et lag i en 3-5-2 eller 3-4-3 variant. Med flere unge spillere i troppen så er det muligheter for at flere spillere vil bli dratt litt ut av komfortsonen og omskolert til andre posisjoner. En av de som jeg ønsker å se nærmere på er den spanske backen, Cesar Azpilicueta.

- Annonse -

Azpilicueta er i sin beste alder av 26 år. Etter fire sesonger i den blå drakta har han gjort seg populær og er en favoritt blant supporterne. En anvendig spiller som har spilt både høyreback og venstreback i sin karriere er en offensiv, men også defensiv god back med gode tekniske ferdigheter og har også etter min mening gode fysisk kvaliteter og verdens beste venstreback defensivt og Premier Leagues beste forsvarspiller.

Cesar Azpilicueta (26), en fremtidig midtbanespiller?
Cesar Azpilicueta (26), en fremtidig midtbanespiller?

Hvis vi skrur litt tilbake i tid til Guardiolas tid i Bayern, hvor han endret 4-2-3-1 til 3-4-3, så hadde han to verdensklasse backer i Philipp Lahm og David Alaba. Guardiola sa at han trengte en beroligende tilstedeværelse i den dype midtbanen-rollen. Han trengte noen som kunne beholde ballen, flytte ballen, være direkte, samtidig som han trengte en som kunne balansere og holde roen. Han savnet en Xavi, og fant han i Lahm. Mange stilte seg et spørsmålstegn til det der og da, men i etterkant viser det seg å være en genistrek. Skal også underskrives at Lahm regnes som en av verdens smarteste fotballspillere.

På den andre siden finner vi en litt yngre, men også fremmadstormende spiller i David Alaba. Guardiola hadde omtrent samme tanke. Alaba har i sin karriere operert som en vingback og har blitt rost for sin energiske innsats, tekniske finesser og inteligens på banen. Guardiola så en spiller som rett å slett passet bedre oppover i banen og har de siste kampene spilt midtbane for Bayern og det østerrikske landslaget under EM. Det har også resultert i at 23-åringen har produsert flere sjanser, assist og mål.

Her er et lite videoklipp av Alaba i både midtbanerolle og venstreback (Mål og assist):

Denne artikkelen skal ikke bare ha fokus på David Alaba og han i sentrum, men jeg synes han er et godt eksempel og bruke. La oss gå tilbake til Contes 3-5-2 og Azpilicueta som en potensiell midtbanespiller.

Azpi er ingen perfekt spiller. Han gjør et par småfeil i ny og ne, men det gjør alle. Han er kanskje verdens beste back når det kommer til den defensive biten og vært stabil i flere sesonger hos London-klubben.

Hvis vi skal sammenligne spanjolen med vår østerriker David Alaba så syns jeg det er to meget gode spillere. Vi kunne også sammenlignet Azpi med Lahm, som noen kanskje tenker er mer sammenlignbart, men jeg tar Alaba som et utgangspunkt og eksempel. Jeg har sett en del av begge to i aksjon og sett videoer på nett i forkant av denne artikkelen. Azpi er mer forsvarspiller enn han er angrepspiller pr. nå, slik var Alaba og forsåvidt. Azpi er bedre defensivt enn Alaba uten tvil, men teknisk så ligger Alaba et hestehode foran. Ser man på Azpi kontra Lahm så er det nærmest dødt løp der, og Lahm fikser jo den rollen med bravur. Men i den midtbanerollen som Guardiola ønsket, så var ikke teknikken førsteprioritet. Han ønsket en sterk mental spiller. Der er det nokså tight, men sett bort fra at presset er mindre i Bayern i hjemlig liga så synes jeg Azpi er en bedre spiller mentalt sett og også fysisk. Selv om Alaba er noe raskere.

Vi tar en liten titt på noen klipp fra Azpis sesong i 2015:

https://www.youtube.com/watch?v=Vs_g9kmtHrA

Noe jeg savner med Azpilicueta som kanskje er hinderet som gjør at han ikke er midtbanespiller er at pasningene ikke helt holder mål og når det kommer til overblikket hans så er ikke det helt der oppe i verdensklassen. Men det skal sies at hadde han hatt det, så hadde han nok ikke vært venstreback heller. Azpi gir mye av seg selv. Er med på angrep, tar returløpene, takler og ofrer seg for laget. Så sånn sett så er jo Azpi en kriger. Jeg tror Azpi med litt terping på pasninger og overblikk ville vært en meget habil midtbanespiller. Selv vil nok noen sammenligne han med Stephan Lichsteiner som Conte brukte fast i Juventus i en høyre kant-rolle isteden for hans naturlige høyrebackposisjon.

Det blir uansett spennende å se om Conte velger en trebackslinje eller firebackslinje. Nå linkes Leonardo Bonucci inn og foreløpig ingen tegn til at noen av stopperne er på vei bort. John Terry, Gary Cahill, Kurt Zouma, Branislav Ivanovic, Papy Djilobodji og nå Bonucci? Aner vi et lite tegn til å prøve seg med trebackslinje i første treningskamp mot Wolfsberger AC neste tirsdag?

Er trebackslinje taktisk smart i Premier League? Du får tre sentrale, stabile og gode stoppere. Det blir åpent på kantene og du blir automatisk avhengig av at kantspillerne eller vingene klarer å følge opp både offensivt og defensivt. Løpskraften blir naturlig en viktig del. I tillegg er det viktig at du har en midtbanespiller som har evnen til å dekke stopperrommet bak dersom en av stopperne blir dratt ut på siden. Pr. nå er Nemanja Matic og John Obi Mikel aktuelle i mine øyne, men også N’Golo Kante kan bekle den rollen.

Noen styrker med å spille med 3-5-2- eller 3-4-3 er at du får en midtbane med stor bredde. Du kan spille med fire/fem sentrale eller en 1-2-1 (i 3-4-3 formasjon) diamant. Angrepspillere og midtbanespillere har muligheten til å fritt bytte plasser, spesielt i rom som er store. Dette gjør det vanskelig for motstanderen å vite hvem de skal markere. I kampsituasjon går det så hurtig at planen du la før kamp nesten kan rives i stykker. I tillegg får du en sentrallinje bak som er veldig sterk og motstandsdyktig mot sentral angrep. La oss kjøre et liten eksempel og min mening på hvordan Chelsea kan se ut neste sesong:

3-5-2:

Chelsea i en 3-5-2 med Azpi som venstrekant spiller og Kante/Matic i en defensiv midtbanerolle. Hazard opp i tierrollen.
Chelsea i en 3-5-2 med Azpi som venstrekant spiller og Kante/Matic i en defensiv midtbanerolle. Hazard opp i tierrollen.
En 3-5-2 med Azpi i ankerollen. Oscar opp i tierrollen og Hazard ned på sine vanlig kant/ving, brytende spiss rolle.
En 3-5-2 med Azpi i ankerollen. Oscar opp i tierrollen og Hazard ned på sine vanlig kant/ving, brytende spiss rolle.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uansett formasjon og posisjonering. Det jeg er sikker på er at Azpilicueta blir en del av inventaret. Om han blir en midtbanespiller tror jeg neppe, men en fremtidig midtbane? Kanskje det. Det hadde blitt meget interessant å se og jeg tror han ville blitt en god midtbane som kunne tatt av seg det defensive for Chelsea, slik som jeg forklarte over. For Guardiola gjorde det med Lahm og Alaba og kanskje Conte gjennomfører en genistrek og omskolerer Azpilicueta til en fremtidig midtbane i verdensklasse?

 

 

Kilder: Youtube.com for videoer. Forsidebilde: https://www.flickr.com/photos/nazionalecalcio/15798809328

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -