Catalonia, politikk og fotball

415

Det er ikke så ofte man har behov for å skrive om politikk på dette nettstedet, men nå er det kanskje på sin plass. Det er selvfølgelig snakk om Spania, Catalonia og Barcelona. Søndagens kamp for tomme tribuner på Camp Nou, Pique som blir buet ut på landslagssamling. Motsetningene mellom Madrid og Barcelona har på nytt tilspisset seg.

Ikke alle har forståelsen for at El Classico er noe mer enn en fotballkamp. Det er selvsagt en av de største kampene i sesongen pga. alle stjernene som er involvert. Det er et historisk hat mellom de byene og lagene som stammer fra tiden med Franco som diktator. Real Madrid var Franco sitt lag og motstandsbevegelsen hadde sitt hovedsete i Barcelona.

Med årene har dette roet seg noe, men har nå blusset opp igjen for fullt etter at Catalonia (som er en autonom region med Barcelona som hovedstad) avholdt folkeavstemning om løsrivelse fra Spania. Over 90 % av de som stemte, stemte for løsrivelse. Den spanske regjeringen godkjenner ikke dette og kaller avstemningen for lovstridig. Søndagens folkeavstemning skapte store hendelser i Barcelona da nasjonalpolitiet forsøkte å hindre folk i å utføre en demokratisk rett, nemlig å stemme.

Hvorvidt det er gjennomførbart og fornuftig at Catalonia blir en selvstendig stat er ikke et spørsmål vi skal søke svar på her, men konstatere at hendelsene knyttet til dette også får følger for fotballen som vi normalt skriver om her. Hvilken liga skal Barcelona spille i om de blir en selvstendig stat? Kommer de katalanske spillerne til å ville fortsette på det spanske landslaget? Om de vil, kommer de til å bli godtatt av fansen?

- Annonse -

Pique, som er fra Catalonia uttalte i går at han var villig til å trekke seg fra landslaget og forbundet mener det er en belastning at han politisk støtter katalansk selvstyre. Foruten Pique er det her snakk om mange spanske spillere som kan bli berørt. Thiago, Fabregas, Alba, Busquets, Bartra, Bellerin, Roberto er noen av mange landslagsaktuelle.

Det er så klart snakk om penger også i slike konflikter, og det skal ikke stikkes under en stol at Spanias viktigste økonomiske område er Catalunia. De står for mye av verdiskapningen i landet, og de er ikke veldig glad i å fø på late folk fra Andalucia. Spania er et splittet land på mange måter, og mange eksperter uttaler at Spania kunne fort ha endt opp med en blodig krig på linje med Jugoslavia og Balkan-krigen.

La oss håpe at fotballen får leve videre uten altfor mye politisk innflytelse. Spansk fotball er tross alt en av de aller beste ligaene i verden og har noen av de mest attraktive og beste lagene i verden.

 

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -