De Syv Største Skandalene i Fotball VM-Historien

293

Fotball VM i Qatar nærmer seg fort og turneringen blir betraktet som den største sportsbegivenheten på planeten. Folk fra alle nasjoner, enten de konkurrerer eller ikke, skal se på VM og alt som skjer i løpet av turneringen som varer i en måned.

Det blir hektisk aktivitet dersom Fotball VM 2022 betting tips slippes ut av bookmakere som er opptatt av å tiltrekke spillere til sitt eget merke. Flere av dem tilbyr kampanjekoder for nye spillere. Vi anbefaler å sjekke ut bet365 Norge for en god start med VM tipping.  Det vil ikke mangle på spådommer og VM-odds kommer til å svinge. Imidlertid har svært få av de tidligere turneringene passert uten omstridte problemer, med mange situasjoner som har eskalert til skandaler som fortsatt snakkes om flere tiår senere.

Her er noen av de mest skandaløse:

Andres Escobar

- Annonse -

Den mest tragiske av VM-skandalene skjedde i 1994, da den colombianske stjernen Andres Escobar ble henrettet av et mektig narkokartell noen få dager etter at hans uheldige selvmål førte til at landet hans ble slått ut av turneringen.

Etter å ha blitt spådd til å sette preg på turneringen, betydde Escobars selvmål i et 1-2 tap for USA at Colombia ble slått ut på gruppespillfasen. Narkobaronene hadde satset enorme pengesummer på kampen og beordret drapet på ham, som gjengjeld for pengetapene sine.

Han ble skutt seks ganger mens han satt i bilen sin utenfor en nattklubb i den colombianske byen Medellín. Humberto Castro Muñoz, en livvakt for kartellet, ble arrestert dagen etter og tilsto drapet. Cirka 120 000 mennesker var med i begravelsen, og årsdagen for hans død markeres fortsatt ved kamper i Colombia hvert neste år.

Guds hånd

En av de mest gjenspilte skandalene i VM-historie skjedde under kvartfinalen i 1986 mellom Argentina og England. Etter en målløs første omgang sørget Diego Maradona for at argentinerne ledet 1-0 tidlig på andre omgang da han bevisst satt ballen over hodet til England målvakt Peter Shilton ved å bruke hånden sin.

Utrolig nok klarte ikke dommeren eller linjemennene å oppdage lovbruddet og «målet» ble godkjent. Det var den mest åpenbare juksen noensinne, men han ble ikke straffet. Senere da han ble spurt om hendelsen, nektet Maradona å innrømme sine kalkulerte handlinger og foretrakk i stedet å si at det var rettferdig og levert av «Guds hånd».

Da Harald Schumacher angrep Patrick Battiston

I semifinalen i 1982 mellom Frankrike og Vest-Tyskland var det en dobbeltskandale rundt samme hendelsen. I et fransk angrep var Patrick Battiston alene mot den tyske målvakten Harold Schumacher som løp mot og klirret inn i den lille spissen med så mye kraft at franskmannen ble helt slått ut. Han pådro seg sprukne ryggvirvler, mistet to tenner og var en kort stund i koma.

Utrolig nok tildelte dommeren et målspark til Vest-Tyskland og Schumacher slapp unna uten engang en advarsel for sitt brutale angrep. Hadde det blitt utført på en gate, hadde han sannsynligvis fått en fengselsstraff, så brutalt var det hele. Vest-Tyskland vant kampen på straffer til slutt og til alles avsky viste Schumacher ingen anger og spøkte om hendelsen etterpå.

Vest-Tysklands og Østerrikes konspirasjon

Som et forbløffende eksempel av juks konspirerte Vest-Tyskland og Østerrike til å slå Algerie ut av 1982-turneringen. Vest-Tyskland sto i fare for å bli eliminert, men var fullstendig klar over at en 1-0 seier over Østerrike i det siste gruppespillet ville bety at begge lag gikk videre.

Et tidlig mål betydde at østerrikeren lå under 0-1 og for resten av kampen gjorde de ingen forsøk på å score utligningsmål. De hadde utrolig mye ballbesittelse og kastet bort masse tid med utallige tilbakespill til keeperen. Det var en forbrytelse mot fotballen og fra da av ble det slått fast at begge kamper på siste gruppespill runden skulle sparkes i gang samtidig, noe som var liten trøst for algerierne.

Maradonas narkotikajuks

Maradona var juksemakeren nok en gang i 1994 da han ble kastet ut av turneringen etter å ha testet positivt for det forbudte stoffet efedrin. Mistanker hadde oppstått etter hans beryktede storøyde feiring da han stirret intenst nedover kameraet etter å ha scoret på en gruppekamp. Han spilte aldri for landet sitt igjen etter denne hendelsen.

Argentinas kampfiksing

I avgjørende kampen mot Peru på hjemmebanene sin i 1978, trengte Argentina å vinne med fire mål for å komme til finalen på Brasils bekostning. Peruanerne hadde kun sluppet inn seks mål på sine fem foregående kamper, så det virket som om det var en umulig oppgave for hjemmelaget. Argentina vant kampen 6-0 og ryktene gikk om at kampen var fikset, delvis på grunn av at Peru stilte med en argentinskfødt keeper. Det ble aldri bevist at noe juksing hadde funnet sted.

Pele – menneskelige reklameskiltet

Muligens den beste spilleren noensinne, Pele, forsinket kontroversielt avsparket til kvartfinalen i 1970 mot Peru ved å be dommeren om tid til å knyte opp Puma-støvlene sine. Han visste at kameraer ville bli fokusert på ham og han deltok nok i verdens første virale reklamekampanje. Det ble rykte at han ble betalt US$120 000 for bare noen få sekunders arbeid.

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -