Ellevill siste runde i Serie A: Atalanta og Inter jubler etter skrekk

239

Det lovet å være 90 spennende minutter i Serie A sin siste runde og man fikk vel nok begeistring for pengene.

Atalanta, Inter og Milan kjempet om to Mesterliga-plasser. De svarte og røde hadde det tøffere for de måtte slå SPAL på bortebane og håpe at noe gikk galt for enten byrivalene eller for Gasperini sin gjeng.

Milan fikk sin drømmestart

Akkurat som det skjedde tìidlig første omgang. Milan scoret to raske mål mens Sassuolo tok ledelsen mot Atalanta og Inter slet hjemme mot Empoli.
Laget fra Toscana hadde også mye å spille for. De startet på 17. plass, bare ett poeng over Genoa og streken. Genoa hadde det lett mot Fiorentina, da et uavgjort der ville ha berget plassen til begge lag. Hele fotballandet visste det som kommet: 0-0 med alle fokuserte på stillingen i Milano.

Men Atalanta levde sin til slutt

Det begynte å dale for Milan: SPAL reduserte og Atalanta utliknet på meget tilfeldig vis (og på tampen fikk målscorer Berardi et helt klovnete rødt kort). Etter pause hadde årets outsider fra Bergamo forsetet da Papu Gomez og Mario Pasalic sørget for snuoperasjonen. Mesterliga og til og med en historisk tredjeplass var et faktum langt før avslutning.

Atalanta kan da feire en helt uforventet og fortjent tredjeplass. Skuffelsen i Europa League-kvalikk mot FC København var et hell i uhell for laget burde snu sesongen uten å ha et ekstra-mål å fokusere seg på.
Gian Piero Gasperini har gjort en fantastisk jobb med hjelp av tre nøkkelspillere som Ilicic, Gomez og Zapata. Gode men ukonsekvente talenter som ville vise at de fortsatt hadde mye å tilby på høyt nivå.

Nesten mareritt for Inter

Det ble mindre gledelig til de to milanesiske lagene. SPAL utlignet og Milan trengte en straffe for å ta tre unyttige poeng hjem.
Inter gjorde det utrolig vanskelig for seg selv: en uvane de ikke klarer å legge av. Innbytter Balde Keita sendte dem i føringen tidlig i andre omgang. Mauro Icardi fikk da sjansen til å punktere kampen rundt timen men han bommet på straffe.
Empoli ga aldri seg og eventuelt utliknet med Hamed Traoré. San Siro fryktet en annen «PSV-natt» da laget kastet bort en relativt lett seier pga dårlig innsats og svake nerver.
Radja Nainggolans mål med bare 9 minutter igjen var en gudesendt lettelse men det var langt fra over.

Empoli kastet seg i angrep og San Siro ble stum av redsel da ballen sprettet på D’Ambrosio og tverrliggeren i 89. minutt.
Handanovic måtte igjen redde lagkameratene med en fantomredning på Uçan i overtid. Og det var ikke over ennå.
Inter fikk 3-1 annullert da Keita hindret keeper Dragowski sin tilbakeløp mot eget mål etter han hadde blitt med i angrep på en hjørnespark. Det var Keitas andre gule for kvelden og Empoli fikk en siste sjanse: ingen klarte å styre et lavt innlegg mot målet og til slutt kunne Handanovic holde sesongens viktigste ball.

Mot og god fotball ble ikke belønnet

Inter slapp unna med en enda større skrekk enn i fjor (da Lazio-midtstopper De Vrij ga en unødvending straffesparken bort til sin neste lagkameratene) med årets ørtende elendige prestasjon.
Flaks og individualiteter har reddet dem igjen men det er klart hverken treneren eller stallen holder nivået styret og supporterne forventer og ønsker. Mesterliga-penger skal hjelpe klubben i sin niende strake «år null» da prosjektet starter på nytt.

Trist nok rykker Empoli ned. De fortjente mer enn en så bitter avslutning for kvelden og sesongen. På tross av magre resurser, en ung og urutinert stall har de prøvd å spille god fotball hele året.
Mangel på kvalitet, alternativer og erfaring har sikkert hindret dem i noen kamper men innsatsen var alltid grei og ofte prisverdig.
Det er jo synd at terminliste ga dem det verste kombinasjon med tøffe motstandere som trengte poeng mens rivalene hadde en kamp med garantert poengdeling.
Fiorentina – Genoa var rett og slett en farse. Ingen kunne tippe på noe annet enn uavgjort, helst 0-0, og slikt ble det.
Pinlig, spesielt for i kveld var Serie A på sitt beste med en spennende og ren sportslig kamp om Mesterliga-fotball.

Europa League trøster ingen

Milan må derimot nøye seg med Europa League og angre på en del tamme prestasjoner mot bunnlagene. Gennaro Gattuso er sikker en sympatisk og fargerik kar men han har mye å lære som topptrener.
Mange i laget har også skuffet på varierende grader og mye må endres gjennom sommeren. Hvis styret viser nok driv og kompetanase, selvsagt.

Resten av runden var lite interessant. Roma tok tre unyttige poeng og skal spille EL-kvalikker i juli.
Juventus og Napoli tenkte seg til ferien og tapte mot Sampdoria og Bologna.
Chievo og Frosinone oppsummerte en elendig kampanje med en like flau 0-0.