Eredivisie 5. runde: Fosser videre, enkel seier og slapp med skrekken

262
Alireza Jahanbakhsh scoret et flott mål på volley for AZ Alkmaar. (Foto: Wikimedia Commons)

Den femte serierunden i Eredivisie ble spilt i helga. Feyenoord fosser videre på toppen, mens PSV avgjorde etter halvspilt første omgang. Ajax slapp unna med skrekken i sesongens første hjemmeseier.

Her er kort om kampene:

AZ Alkmaar – Willem II 2-0:
Hjemme på AFAS Stadion tok AZ ledelsen etter 18 minutter ved iranske Alireza Jahanbakhsh på en flott volley. Willem II var så uheldig da Erik Falkenburg traff stolpen senere i første omgang, i en omgang der gjestene fra Tilburg kom sterkere og sterkere. AZ kontrollerte kampen i andre omgang, men den endelige avgjørelsen kom ikke før helt på slutten ved Levi Garcia.

PEC Zwolle – Utrecht 1-1:
En straffe i det 90. minutt gjorde at Utrecht utlignet til 1-1 og dermed er fortsatt begge lagene uten seier så langt i sesongen. PEC startet godt og Kingsley Ehizibue ga laget ledelsen på kontroversielt vis allerede etter 12 minutter. Kontroversielt fordi en Utrecht-spiller lå nede med en hodeskade. Utrecht hadde flere gode sjanser i første omgang uten å lykkes, men i andre omgang da det var lengre mellom sjansene, fikk de uttelling. Calvin Verdonk la ned Giovanni Troupee i straffefeltet, og PEC-forsvareren Verdonk fikk både straffe mot seg og rødt kort. Sebastian Haller scoret på straffen og sikret Utrechts tredje poengdeling for sesongen.

Luuk de Jong og PSV fikk en enkel kamp i Nijmegen. (Foto: Wikimedia Commons)

NEC Nijmegen – PSV Eindhoven 0-4:
PSV varmet opp til Champions League-kamp mot Atlético Madrid til uka med en enkel 4-0-seier i Nijmegen. Allerede etter 24 minutter ledet de regjerende ligamesterne 4-0. Bart Ramselaar i sin første kamp fra start for PSV ga laget 1-0, Gaston Pereiro økte til 2-0 og Joshua Brenet la på til 3-0. Luuk de Jong lobbet så perfekt inn 4-0 for Phillip Cocus menn, og da var det bare å gå ned mange gear. Det ble likevel skapt en del sjanser fra PSV sin side, mens hjemmelaget var hjelpeløst.

Excelsior – Heracles 3-1:
Hjemmelaget startet kampen forrykende og ledet 3-0 allerede etter 22 minutter. Khalid Karami, Ryan Koolwijk og Fredy Rebeiro scoret i en kamp der Nigel Hasselbaink (nevø av den tidligere nederlandske landslagsstjernen Jimmy Floyd Hasselbaink) var mannen bak de to første målene. Heracles gjorde et ærlig forsøk på å komme tilbake etter dette, men det ble med et trøstemål av Vincent Vermeij.

Heerenveen – Twente 3-1:
Heerenveen dominerte førsteomgangen i Friesland og Reza Ghoochannejhad ga hjemmelaget ledelsen etter 34 minutter og Sam Larsson var nær å øke til 2-0 før pause på et frispark som traff tverrliggeren. Etter timen spilt hadde svensken lykken på sin side da et skudd gikk i stolpen og inn til 2-0. Bersant Cellina som er på lån i Twente fra Manchester City kom inn og reduserte til 1-2, men like etterpå mistet Twente mye av håpet om poeng da Hidde Ter Avest ble utvist for sitt andre gule kort. På overtid kom 3-1 ved Ghoochannejhad.

Feyenoord – ADO den Haag 3-1:
Feyenoord gikk inn i denne kampen med fire strake seire, men gjestene fra noen kilometer unna i Den Haag var også ubeseiret og ga Feyenoord deres største test så langt i sesongen. Feyenoord startet godt og hadde flere sjanser før Dirk Kuyt satte inn 1-0 etter 33 minutter. Det var Kuyt som selv headet mot mål som keeper reddet, men fikk returen tilbake i beina og da scoret han. Nicolai Jørgensen ga så Feyenoord 2-0 rett etterpå, men målet burde vært annulert for offside. Ludciano Marengo skapte spenning igjen da han reduserte til 1-2 og fem minutter gjensto å spille, men Karim El Ahmadi avgjorde kampen definitivt på overtid.

Groningen – Sparta Rotterdam 1-1:
Groningen venter fortsatt på sesongens første seier etter at de ble holdt til 1-1 på Euroborg mot Sparta. Groningen startet godt og hadde en avslutning i tverrliggeren før Mimoum Mahi ga laget ledelsen etter 13 minutter. Det gikk bare seks minutter før Zakaria El Azzouzi utlignet etter en kontring og gjestene var nær å score igjen på et frispark i treverket. I andre omgang hadde Sparta de største sjansene til å vinne, men kampen endte 1-1. Ruben Yttergård Jenssen spilte hele kampen og Aleksander Sørloth spilte andre omgang for Groningen.

Go Ahead Eagles-fansen fikk sesongens første trepoenger å juble for. (Foto: Wikimedia Commons)

Go Ahead Eagles – Roda 2-0:
Ørnene fra Deventer tok sin første seier etter returen til Eredivise. Etter en tam åpning, fikk Go Ahead Eagles en billig straffespark etter 25 minutter. Dommeren mente det var hands, men reprisene viste at det var feil. Kevin Brands scoret fra ellevemeteren. Roda mislykes med å sette noe særlig trykk på hjemmelaget utover i andre omgang, og i sluttminuttene satte Darren Maatsen inn 2-0.

Ajax – Vitesse 1-0:
Ajax skuffet i sine to første hjemmekamper og tok bare ett poeng mot svak motstand, og det var ikke noen stor kamp mot Vitesse heller. Hakim Ziyech fikk sin debut for Ajax på høyrekanten etter overgangen fra Twente på deadline day, og han ga sine bidrag i denne kampen der Ajax startet godt og testet keeper flere ganger, men uten å få uttelling. Utover i første omgang kom gjestene fra Arnhem mer og mer med i kampen. Ti minutter ut i andre omgang svinge Ziyech et perfekt frispark på hodet til Nick Viergever som ga Ajax ledelsen. Arnold Kruiswijk ble så utvist for Vitesse og det ble mange sjanser for Ajax uten uttelling. I stedet var Vitesse nære på overtid med et knallhardt og godt langskudd fra Adnane Tighadouini, men Ajax-keeper Andre Onana fikk slått ballen ut i sikkerhet.