Et prosjekt som vil ta tid

160

Et prosjekt som vil ta tid

 

Kommentar: Min umiddelbare tanke da Brendan Rodgers fikk sparken i Liverpool var at de nå måtte ha en god erstatter på lur. Tidspunktet var rart, men det gikk ikke lang tid før man skjønte at dette var den riktige avgjørelsen. Jürgen Klopp er definitivt mannen som kan få Liverpool til å bli en av de beste i England igjen. Men det er ingen garantier for det, og det vil ta tid.

1-1 borte mot Everton er aldri et dårlig resultat for noen lag i Premier League. Derfor synes jeg det var veldig merkelig at Brendan Rodgers fikk sparken bare timer etter derbyet mot Everton sist søndag. Noe sier meg at han ville fått sparken med seier også.

Rodgers og Liverpool har hatt en ikke alt for god start på sesongen. 10.plass og tolv poeng etter åtte kamper er ikke bra, men det er langt fra så ille som noen vil ha det til. Man ligger tre poeng bak 4.plassen og åtte poeng bak ligaleder Manchester City. Det siste der er bare å glemme, for Liverpool er ikke nærheten av å være en tittelkandidat per dags dato, og vil sannsynligvis ikke være det med aller første heller.

- Annonse -

4.plassen og Champions League-kvalifisering bør være målet og der er man for fullt med. Derfor synes jeg det er rart å gi Rodgers penger og en haug med nye spillere i sommer, og så senere bare gi han åtte kamper til å få jobbe med disse. Dette virket dårlig planlagt og skulle man sparke Rodgers burde det skjedd i sommer etter den forferdelige 1-6 smellen i siste serierunde mot Stoke forrige sesong.

Gjorde han det så ille egentlig?

Ser man på økonomi og kun dèt, er Liverpool en klubb som bør forvente å ende på 5.plass. Det er det som bør forventes, så kan man heller ta et år her og der blant topp 4 når man har en god sesong. Nå er ikke fotball matematikk, men tar man utgangspunkt i dette hadde Rodgers et poengsnitt i Liverpool på 68 poeng. Poengsnittet for 5.plassen i Premier League de siste fem sesongene snitter på nøyaktig det samme. 68 poeng. Ser man slik på det har Rodgers gjort det akkurat som forventet og det er også dette inntrykket jeg sitter igjen med fra nord-irens tid i klubben. Han har gjort det som forventet.

Liverpool er ikke den klubben de en gang var, selv om noen har tungt for det. Man kan ikke lenger bli målt på klubbens historie. Jamie Carragher sa at de var blitt en klubb som Tottenham. En klubb de aller beste klubbene ikke fryktet så alt for mye. Likevel klarte de nesten et sensasjonelt seriegull i 2013/2014, hvor de leverte noe av den beste fotballen man har sett i Premier League-historien. Under Brendan Rodgers.

Havnet i villrede

Likevel skal det sies at selv om resultatene var ok og man hang med for fullt denne sesongen etter de første åtte kampene, var spillet til tider begredelig og det så ut som man var kommet i villrede rent taktisk.

Da Rodgers ankom Liverpool introduserte han en ballbesittende spillestil med mange pasninger for å åpne opp motstanderne. Dette hadde han tatt med seg fra en suksessfull tid i Swansea. Men da laget var som aller best, og nesten tok ligagull, var det et direkte Liverpool som stormet kjapt i angrep. Anførst av Luis Suarez, Rahem Sterling og Daniel Sturridge leverte dette laget over 100 scoringer denne sesongen. De to førstnevnte mistet Rodgers og han har aldri klart å erstatte dem. Forståelig nok.

Senere har Rodgers variert både i valg av formasjoner og også hvordan laget har opptrådt. Forrige sesong endret han til en 3-4-2-1 formasjon som ga han en lang rekke med gode kamper, før det plutselig sa stopp igjen. Denne sesongen har de også operert i flere formasjoner og Rodgers har virket usikker.

Har gjort et kupp

Selv om Rodgers har gjort det greit, eller i hvert fall ikke så dårlig som noen skal ha det til, er likevel Liverpool som klubb den store vinneren i dag. Når man ser hvilken manager de har fått inn for Brendan Rodgers er jeg ikke i tvil om at dette er til det beste for klubben.

Jürgen Klopp. En karismatisk type med et fantastisk humør som vil bringe entusiasme til klubben fra dag èn. Eller, entusiasmen var vel egentlig allerede på plass før tyskeren hadde fått signert på kontrakten. Sosiale medier har tatt fyr og Liverpool-fansen har fått sin drømme-manager. Supportere av andre klubber sitter på sin side og er fulle av misunnelse. Og det er forståelig.

Klopp ble virkelig kjent i fotball-Europa da han bygget Borussia Dortmund opp fra et lag som var på randen av konkurs, til å vippe selveste Bayern Munchen ned fra tronen i den tyske Bundesligaen med to ligagull etter hverandre. Han tok også klubben til Champions League-finale.

Dortmund under Klopp spilte fantastisk angrepsfotball i lengderetningen, de presset høyt og intensivt, og de ga alltid full maskin uansett. En fotball som får med publikum med seg og som gir underholdning for de alt for dyre billettene i dagens Premier League.

Vil ta tid

I dag skal Liverpool-fansen få juble, feire og alt som er. De har fått den kanskje mest ettertraktede manageren i Europa. Men om de tror at dette vil føre til umiddelbar suksess, må de tro om igjen. Tror jeg.

Klopp brukte tid både i Mainz og i Dortmund. Han er en som liker å bygge på det han har. Ser man på dagens stall er det flere som passer Klopp’s krevende spillestil, men du har også de som ikke passer inn og et engelsk seriesystem uten vinterpause kan potensielt bli tøft for et lag med en krevende spillestil som krever mye av spillerne rent fysisk og psykisk.

Først må klubben komme seg i Champions League. Et steg som vil gi de lettere tilgang til bedre spillere. De siste årene har man ikke klart å lokke spillere fra de øverste hyllene til klubben. Bare det at Klopp er manager vil nok øke sjansen for å tiltrekke bedre spillere, men man er også nødt til å bruke mer penger og komme seg inn i Champions League igjen. År etter år, etter år. For det er vel det som er ambisjonen? Liverpool er ingen gullkandidat nå, og jeg tror det vil ta flere år før de vil bli det.

Men er det en som kan gjør de til det, så er det Jürgen Klopp. Men igjen, gi mannen tid. Det trenger han.

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -