Spiller sin 500. kamp – debuterte i en virkelig forglemmelige kamp

177

Bayern Münchens kaptein Philipp Lahm spiller sin 500. kamp for klubben når de møter Schalke 04 lørdag.

Det var nok kanskje ikke så mange som tenkte på det da en ung akademispiller den 13. november 2002 entret et nesten tomt Olympiastadion bare noen få minutter før dommeren blåste av kampen. Det var en kamp mot Lens i Champions League, i siste gruppespillskamp, og Bayern var allerede utslått. Det var en katastrofal Champions League-sesong for mesterne fra 2001. De hadde tapt begge kampene både mot Deportivo La Coruna og AC Milan (som vant turneringen den sesongen), og hadde ikke en gang mulighet til 3. plass som ga spill i UEFA-cupen.

Men i det 87. minuttet hadde nok Markus Feulner i det minste tenkt at Ottmar Hitzfelds lag skulle få en seier i gruppespillet, da han la på til 3-2. Men Jocelyn Blanchard headet inn utligning i siste minutt, og Bayern ble stående igjen med to poeng på seks kamper. Hitzfelds siste avgjørelse den kvelden var å ta av Feulner, og sette inn en ung høyreback fra akademiet, som akkurat hadde fylt 19 år. Det var Philipp Lahm.

Lahm fikk knapt et minutt før dommeren blåste av kampen. Det skulle gå tre år før han igjen spilte for laget. Og selv om dette var et totalt forglemmelig kveld for Bayern München, var det en uforglemmelig historie som startet.

- Annonse -

Her er høydepunktene fra Lahms debutkamp:

Vi går raskt 15 år fram i tid, og den forholdsvis kortvokste høyrebacken som er 1,70 meter på strømpelesten, har blitt en gigant i tysk fotball. Han er en leder som inspirerer, kaptein, og uten tvil en av de mest intelegente spillerne i europeisk fotball. Han har vunnet alt – Bundesliga, DBF cup, Champions League og VM. Lørdag ettermiddag venter Schalke 04 hjemme på Allianz Arena når han gjør sin 500. A-kamp for gutteklubben.

Selvsagt skjedde ikke dette over natten. Lahm spilte resten av 2002/03-sesongen på Bayerns reservelag, før han ble lånt ut til VfB Stuttgart for å få Bundesliga-erfaring. Han spilte under Felix Magath, mannen som konverterte han til venstreback, før han kom tilbake til Bayern sommeren 2005.

Lahm på trening med Bayern. (Foto: Wikimedia Commons)

En korsbåndsskade gjorde at backen var ute i flere måneder i starten av 2005/06-sesongen, men Lahm ble fast på laget mot slutten av sesongen. 22-åringen fikk også sine første trofeer, da Bayern vant både liga og cup den våren, og Lahm fikk plass i troppen som spilte VM på hjemmebane sommeren 2006.

Da uttaket kom visste Lahm lite om at han kom til å skape de store overskriftene. Han sparket turneringen i gang på uforglemmelig vis. Bare seks minutter ut i åpningskampen mot Costa Rica – på den helt nye Allianz Arena, passende nok – tok han ballen med seg på venstrekanten, gikk innover og sendte i vei et høyrebensskudd i krysset. Det var virkelig en måte for den unge forsvareren å annonsere seg selv på verdens scene. «Det var trolig mitt livs mål,» sa Lahm etter kampen – som knapt hadde startet karrieren.

Se målet her:

Lahm spilte hvert eneste minutt i dette verdensmesterskapet – han ble kåret til banens beste mot Polen – og vertsnasjonen ble til slutt nummer tre. Die Mannschaft hadde overtgått sine forventninger, og uten tvil var den kortvokste og unge backen svært betydningsfull for det.

Fra og med 2006/07-sesongen ble Lahm fast venstreback i Bayern, selv om Louis van Gaal flyttet han over på sin foretrukkede posisjon, høyre back, i 2009/10. Etter å ha vunnet både liga og cup både i 2008 og 2010, begynte Bayern å bli så sterke at de i det nye tiåret sammen med Barcelona og Real Madrid har vært rangert som den sterkeste trioen i internasjonal fotball.

I 2010 kom Bayern til finalen i Champions League igjen, men tapte mot Inter.

Da Michael Ballack ble skadet, ble Lahm enda mer betydningsfull for det tyske landslaget og ble utnevnt som kaptein på laget som deltok i VM i Sør-Afrika i 2010. «Philipp har naturlig autoritet, tar ansvar og kommuniserer veldig bra. Han er en naturlig leder,» konstaterte trener Joachim Löw. I det sluttspillet var Lahm den eneste som spilte hvert eneste minutt for Die Mannschaft, som nok en gang ble nummer tre.

Lahm ble så kaptein for Bayern midtveis ut i  2010/11-sesongen, da Bayern nok en gang var i gang med å erobre Europa. I 2012 var scenen perfekt. Bayern møtte Chelsea hjemme på Allianz Arena i Champions League-finalen, men tapte til slutt på straffer.

«Etter en kamp som det, kan et lag enten falle fullstendig sammen, eller vokse enda tettere sammen. Vi valgte det siste,» har Lahm sagt.

Og så visst gjorde de det. En år senere fikk Lahm endelig hånden på Champions League-trofeet da Bayern vant den alltyske finalen mot Borussia Dortmund på Wembley (vant 2-1). Det var Jupp Heynckes siste sesong for laget, der de tok et uforglemmelig trebble.

«Presset var enormt. Det er en fantastisk følelse, en skikkelig lettelse,» sa Lahm etter at Bayern sikret seg pokalen etter en scoring i sluttminuttene av Arjen Robben.

Etter å ha vært kaptein for Bayern-laget som vant en svært etterlengtet Champions League-triumf, var Lahm nok en gang toneangivende da Tyskland tok en av sine mest imponerende triumfer sommeren 2014. Det dreide seg om verdensmesterskapet i Brasil. Med Lahm som kaptein vant laget finalen mot Argentina, men huskes kanskje aller best for den totale ydmykelsen av Brasil med 7-1-seier i semifinalen. Lahm ble med den triumfen ikke bare en av de største spillerne i sin generasjon, men i tysk fotballhistorie.

Tysk VM-jubel i Brasil i 2014, med Lahm som kaptein. (Foto: Wikimedia Commons)

Da Mario Götze med sin avslutning i det 113. minutt sikret Tyskland seieren i finalen, kulminerte det ti år med store framganger for landslaget. Det startet med et fryktelig europamesterskap i 2004 da de ble eliminert i gruppespillet, og Lahm endte som kapteinen som løftet pokalen på Maracanã stadion i Rio de Janeiro.

Det var Lahms 113. og siste kamp for landslaget. Men selv om han la sine internasjonale sko på hylla gjorde det ikke noe med hans appetitt på klubblaget. Under Pep Guardiola fikk han tre nye ligamesterskap, og Bayern ble det første laget som vant fire ligagull på rad. Lahm fikk også vist fram sine taktiske egenskaper og sin allsidighet, da han regelmessig spilte på midtbanen under Guardiola. Den spanske taktikeren beskrev en gang Lahm som «den mest intelligente spilleren» han har vært trener for.

«Bayern har hatt legender som Franz Beckenbauer, Gerd Müller, Uli Hoeness og Karl-Heinz Rummenigge. For meg er Philipp Lahm på samme nivå som disse legendene,» sa Guardiola en gang til Bild Sport. «Han er den perfekte kaptein for Bayern, og har hjulpet meg mye både på og utenfor banen.»

Lahm er nå 33 år gammel når han forbereder sin 500. kamp for klubben han kom til som 11-åring. Og hva bringer framtiden? Tidligere har han uttalt at han tenker på å gi seg i 2018, men trener Carlo Ancelotti har et annet syn på den saken.

«Lahm er veldig viktig for Bayern. Han er en rollemodell for hele troppen, så jo lenger han spiller, jo bedre. Paolo Maldini vant Champions League som 39-åring. Jeg er helt sikker på at Lahm også kan spille til han er 39,» sa Ancelotti i august.

Det gjenstår å se, men det er sannsynlig at Lahm vil fortsette å triumfere. Hvis Bayern sikrer sin femte strake ligatittel denne sesongen – og det ser ut som det kun er debutantene RB Leipzig som kan stoppe dem – vil han tangere rekorden i antall ligatitler som er åtte. Det samme som Bayern-legendene Oliver Kahn, Mehmet Scholl og Bastian Schweinsteiger.

Drømmen er å ta en ny triumf i Champions League. Lahm er den Bayern-spilleren som har flest kamper i denne turneringen, med 109. Men han har aldri scoret i Champions League. Den nesten sjansen til å slette den nullen er 15. februar når Arsenal kommer på besøk til den første kampen i åttedelsfinalen.

Uansett hva han velger å gjøre videre – det har vært ryktet at han kan bli Bayerns neste sportsdirektør – er det ingen tvil om at Philipp Lahm har hatt en enorm innvirkning både på Bayern München og tysk fotball som helhet. Tilbake på den lett forglemmelige novemberkvelden mot Lens, hvem hadde trodd at den unge gutten som nervøst ventet på å få sin seniordebut ville gå videre å ta både klubb og nasjon tilbake til toppen av fotballpyramiden?

Philipp Lahm nærmer seg skumring av sin oppsiktsvekkende karriere – men hans ettermæle vil leve for alltid.

(Kilde: Bundesliga.com)

 

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -