Italiensk landslagsspiller klar for Kina

258
Foto: Shanghai Shenhua logo

Pengene snakker. Og kan være svært overbevisende.

Stephan El Shaarawy har akseptert Shanghai Shenhuas rike tilbud etter noen dager preget av usikkerhet.
“Jeg orker ikke å forlate Europa. Jeg har fortsatt lyst til å spille i toppfotball. Jeg er 27 og det er altfor tidlig for et radikalt valg som dette” sa Roma sin angrepspiller bare for noen dager siden.
Forhandlingene om en ny kontrakt med hovedstadens klubb var derimot kompliserte, for “Faraonen”, som El Shaarawy kalles i Italia, krevde 4 millioner euro per år. Romas nye fotballdirektor Gianluca Petrachi forklarte at “vi vil forlenge med ham, men han må skjønne at man ikke kan overdrive. Vil man gjøre det, da kan vi ikke konkurrere mot Kina. Hvis Stephan vil forbli, prøver vi å tilfredsstille ham, men vi tvinger ingen”.

Shenhua sitt tilbud var likevel fabelaktig for spilleren. 40 millioner euro, netto, i løpet av 3 år er jo et beløp få kan takke nei til.
Roma mister altså en ganske viktig mann i angrep men skal også få 18 millioner for El Shaarawy. Gode penger for en som kunne forlate klubben som Bosman-spiller neste vår.

Farvel til toppfotball

Stephan El Shaarawy spilte 28 ligakamper for Roma i fjor og scoret 11 mål. Mer enn brukbare sifrer, spesielt for han startet som reserve men etablerte seg som en pigg og målfarlig ving når han fant sin form.
Faraonen har også 23 landslagskamper, med 3 mål. De fleste som innbytter og den siste var den uforglemmelige og ydmykende VM-kvalik mot Sverige i høst 2017. Han fikk en stor sjanse på tampen, men nå eks-lagkamerat Robin Olsen reddet skuddet og VM-plassen. Og trolig endte El Shaarawys karriere for Gli Azzurri.
Det er veldig tvilsomt at til og med strålende prestasjoner i Kina skal imponere Roberto Mancini nok til å ta Stephan ut til landslaget igjen.

Fra stjerneskudd til (nesten) flopp

Overgangen til en rik “pensionistlige” kan vel bety at 27-åringen er mer eller mindre ferdig på høyeste nivå. En tidlig slutt til en karriere som kunne og burde ha vært så mye bedre.
For 10 år siden debuterte El Shaarawy i Genoa med store forventninger. Etter en positiv sesong i utlån i Serie B ble han Milan-spiller og klarte å få mange innhopp i sitt første år det.
Gjennobruddet var uforventet og fenomenalt. I høst 2012 scoret han 14 mål på de første 19 ligakamper. Senere peket formkurven ned og den har aldri kommet helt opp igjen siden.
En fotskade plaget han for måneder og han spilte veldig lite i 2013 og 2014. Mindre flatterende rykter om hans smak for nattliv og dets dårlige vaner bidro til dalende tillit og skuffende prestasjoner.
Lånet i Monaco lyktes ikke heller og El Shaarawy ble solgt til Roma som “skadet gods”.
I hovedstaden kjempet han for en fast plass i startelleve, often med gode resultater, men kontinuitet var aldri der. Bare i fjor klarte Faraonen å score tosifrer, for første gang siden denne vidunderlige høsten i 2012.
Det skal uansett ta noe enda bedre i Kina for å ikke vurdere El Shaarawy sin avgjørelse som et grådig (men iallfall respektabelt) karrierevalg. Det går trolig ikke flere tog til toppfotball, altså er det fornuftig å stige på det til topplønn i en liga hvor han kan lett utmerke seg.

Kommentarer

kommentarer