Kaos i italiensk fotball – Serie B utsatt

386
Står BKT for bankerott? Serie B logo

Mens Serie A har endelig fått litt av sin gamle sjarme tilbake, takket være Cristiano Ronaldos overgang til Juventus, sliter italiensk fotball kraftig allerede på nest-øverst nivå.

Serie B burde hatt 22 lag men det er mulig at neste sesong skal bare ha 19.
Bari og Cesena gikk konkurs og Avellino var utestengt for de ikke har oppfylt sine økonomiske forpliktelser i tide. Klubbene skal starte på nytt i Serie D (regionalligaen på fjerde nivå). Bari har til og med skaffet seg en rike onkel, Napoli-eier Aurelio De Laurentiis. Cesena måtte derimot fusjonere seg med Romagna Centro for å berge plassen i Serie D og ikke stupe enda nedre. Avellino har anket over straffen uten suksess.

Omdiskuterte tabeller

Altså skal de tre ledige plassene i andredivisjonen tildeles ifølge et ganske innviklet system.
Repechage baseres på tre kriteria: tabellposisjon i forrige sesong, klubbenes sportslige tradisjon og snitt tilskuertall over de fem siste årene. Det ene veier 50% og de andre 25% hver.
Derfor toppet Catania, Novara og Siena (alle tidligere Serie A-lag) lista og saken virket som avsluttet.
Imidlertid har Virtus Entella anket for de mener 2017-18 Serie B, der de tapte nedrykkskvaliken, var grovt påvirket av situasjonene som fikk Bari og Cesena til å forsvinne og Foggia til å bli dømt til 8-poengreduksjon (tidligere -15) pga ulovlige finansielle aktiviteter.
Entella hevder at de burde ha berget plassen i Serie B for de bankerotte klubbene burde flyttes nederst på fjorårets tabell.

Når et «kupp» er en grei løsning…

I tillegg har den sportslige domstolen utsatt dommen om Siena og Catania sin rett til repechage til 7. september. Altfor sent for Lega Serie B sin mening: derfor har styret nylig erklært at 2018-19 sesong skal bare ha 19 klubber og at de ikke skal tolerere inngrep i avgjørelsen.
Offentliggjøring til terminlista er arrangert på neste mandag, men seriestarten er trolig utsatt til september likevel.

- Annonse -

Selveste Forbundet fastslår, på den andre siden, at serien skal bestå av 22 klubber som planlangt og avtalt, blant andre med TV-leverandørene.
Catania sin administrerende direktør Pietro Lo Monaco har ikke holdt seg tilbake og mener at «det er et kupp som bryter alle reglene. Vi skal saksøke for alt de eier».

Kontroversen er langt fra løst og det er også mulig at vi ikke har sett det siste kapitlet i en skammelig saga som avslører en gang til hvor råtten italiensk fotball er.
To forskjellige ledelser har to motsatte beslutninger om én sak som var lett å spå og enda lettere å dempe, hadde noen lagt merke til de mange mistenkelige handlingene gjennom sesongene, spesielt utenfor den (ikke så) glitrende Serie A.

Kaoset er også en gyllen anledning til Lega Serie B for å øke sin politisk makt. Forresten en redusert antall klubbene er en brukbar og rask løsning til en kjemperotete situasjon som ellers skal lede til enda flere anker.

Fotballpyramiden må rives ned og gjenoppbygges

Ideelt sett, burde hele italiensk fotball fra Serie B og nedover reformeres. Serie C er også i dyp trøbbel med mange klubber som forsvinner hvert eneste år og enda flere som sliter og lever fra hånd til munn mens de spiller i gamle stadion foran få hundre tilskuere.
Dessverre kommer FIGC og Lega finne et kompromiss og om ett eller to år skal vi kommentere nye skandaler og en del lag skal kjempe om opprykk og nedrykk foran en domstol og ikke på en fotballbane.

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -