Luis Monti: Spilleren som spilte VM-finale for to forskjellige land

615

Luis Monti har satt en rekord som aldri kan bli slått. Midtbanespilleren er den eneste spilleren i historien som har spilt en VM-finale for to forskjellige land.

I dag er det umulig for spillere å spille tellende landskamper for to forskjellige land. FIFAs regler er tydelige på det. Reglene var imidlertid mindre strenge før i tida. Den ungarske legenden Ferenc Puskas, som spilte i VM-finalen i 1954, fikk for eksempel fire landskamper for Spania på tidlig 60-tallet.

Les også: Nantes har signert Liverpool-spiller

Enda mer kurios er historien til Luis Monti, som ble født i Buenos Aires i 1901. Det viste seg fort at argentineren hadde et talent for fotball. For CA San Lorenzo spilte han over 200 kamper siden 1922.

- Annonse -
VM-finale med Argentina

Montis ferdigheter førte ham til det argentinske landslaget, som han debuterte for i 1924. I 1927 vant Montis Argentina Copa America og i 1928 ble det OL-sølv etter finaletap mot Uruguay.

Argentina, med Monti i troppen, var blant de 13 lagene som deltok i det første verdensmesterskapet i 1930. Midtbanespilleren Monti scoret Argentinas første VM-mål noensinne (mot Frankrike), og laget nådde finalen. Akkurat som i OL to år tidligere ble vertsnasjonen Uruguay for sterke og slo Argentina 4-2.

VM-finale med Italia

For Monti var drømmen om et VM-gull likevel ikke over. Kort tid etter VM gikk han til italienske Juventus. Der la man også merke til Montis gode ferdigheter som fotballspiller, og han spilte over 200 kamper for Juventus og la først opp i 1939. Mellom 1932 og 1935 vant laget fire seriegull på rad.

Les også: PSG-stjerne på vei til Premier League

Det tok heller ikke lang tid før man utnyttet at Monti hadde italienske forfedre og han fikk en plass i det italienske landslaget. I 1934 var han medlem av det italienske landslaget som spilte VM på hjemmebane. Etter 2-1-finaleseieren mot Tsjekkoslovakia vant Monti og Italia VM-gull, riktignok i et mesterskap hvis resultat senere ble mistenkt for å ha blitt avgjort av Benito Mussolinis innflytelse.

Monti, som til sammen fikk 34 landskamper for Argentina og Italia, prøvde seg som trener etter karrieren. I 1983 døde han, 82 år gammel og som den eneste spilleren noensinne til å ha spilt VM-finale for to forskjellige land.

Italiensk fotball diskuterer du i Facebook-gruppen: Vi som følger italiensk fotball

 

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -