Må vinne ligaen før 2017

143
manchester united logo
Manchester United logo

På en pressekonferanse nylig kunne Manchester United sin manager Luis Van Gaal avsløre at han har satt seg som mål å avslutte karrieren som trener i 2017. Nåværende jobb blir dermed den siste for nederlenderen med de mange gullkornene. Det betyr og at Van Gaal har to sesonger på å føre United tilbake på tronen Alex Ferguson hadde etterlatt laget på. Forrige sesong endte klubben på en komfortabel fjerdeplass, og dermed mest sannsynlig Champions League spill i høst, etter et års fravær fra UEFAs økonomisk generøse turnering.

En av sommerens store overgangs-sagaer er endelig avsluttet. Ángel Di María er bekreftet klar for PSG. Argentineren som ble kjøpt inn for ca. 60 millioner pund er etter en sesong i United trøya solgt videre for en ikke oppgitt overgangssum. På 30 kamper leverte Di María 4 mål og 10 målgivende. En exit United fansen nok er brukbart fornøyd med siden den argentinske vingen ikke klarte å komme opp på samme nivå som i Real Madrid. Et spekulativt tap på 15 millioner pund er absolutt godkjent for en klubb i størrelsesorden til Manchester United.

Inn portene på Old Trafford i sommer har en ny høyreback, to midtbanespillere og en offensiv midtbanespiller/spiss ankommet. Ryktene om Sergio Ramos og Pedro fortsetter å sirkulere i avisenes ryktespalter, og vil utvilsomt forsterke et allerede slagkraftig lag etter sommerens signeringer. Van Gaal er nok også ute etter en spisspartner til Rooney etter at van Persie forsvant til tyrkisk fotball. Det er grunn til optimisme i den rød delen av Manchester etter sommerens overgangsvindu. 

Vurdering av stallen:

- Annonse -

Keeper:

David de Gea viste forrige sesong at han tilhører den ypperste eliten blant sisteskanser i Premier League. I 10 kamper holdt han nullen og var dermed toneangivende for at klubben sikret seg den ettertraktede fjerdeplassen. Den nest beste målvakten i ligaen, et lite steg bak Thibaut Courtois. Victor Valdes ble hentet inn i januar for å tilby konkurranse til de Gea. Fikk sin debut hjemme mot Arsenal i sesongens siste hjemmekamp. I sommer har Argentinas førstevalg Sergio Romero kommet inn, og vil trolig ta en plass på benken. En meget habil keeper som virkelig kan gi de Gea tøff konkurranse om plass på laget. En av Argentinas beste under forrige sommers mesterskap. Har dog slitt med spilletid i klubblaget de seneste sesongene. Som et resultat av Romeros ankomst er fremtiden til Valdes et annet sted enn Manchester. Han ble ikke tatt ut til klubbens sommerturne i USA og van Gaal har siden bekreftet at spilleren er til salgs. Tippeliga kjenningen Anders Lindegaard er fortsatt i klubben til tross for få sjanser under både Moyes og nå van Gaal. Det ble spekulert i at han var på vei bort i januar da Valdes ble hentet inn, men dags dato er han fortsatt Manchester United spiller. Siste alternativ på keeperplassen er egenproduserte Sam Johnstone som så langt har vært på seks utlån hittil i sin karriere. Har trolig ikke noe fremtid i klubben.

Siste nytt er at de Gea ikke er aktuell til seriestarten mot Tottenham. Det skal være på grunn av Real Madrids interesse for spilleren. LvG bekreftet på en pressekonferanse i dag at klubben har et lignende problem som med Di Maria med de Gea; en spiller som vil bort. Spanjolen har ett år igjen av sin kontrakt og klubben skal være innforstått med at keeperen ikke er interessert i å skrive under en ny kontrakt.

Forsvar:

Den klart svakeste lagdelen forrige sesong og for å være ærlig så ser det ikke ut som klubben har adressert problemet godt nok hittil i sommerens overgangsvindu. Klubben har ligget langflate etter Sergio Ramos i hele sommer og er tydeligvis både førstevalget og det eneste alternativet van Gaal er interessert i å forsterke med. Positivt at klubben legger lista høyt når de vil hente en midtstopper; minus at det ikke ser ut som de har en liste med andre alternativer hvis Ramos ikke blir kjøpt inn. Valencias Otamendi har også blitt nevnt i pressen; en spiller som blir linket til United hver bidige sommer. Et godt tegn på at han ikke er aktuell for klubben. En som har kommet inn i sommer er den italienske høyrebacken Matteo Darmian. Han kommer med gode skussmål og vil konkurrere med Antonio Valencia om en plass i forrige sesongs tidvis vaklevorne og roterende forsvars konstellasjon.

Van Gaal bestemte seg tidlig for at han ville ha en treer bak. Marcos Rojo ble hentet inn og gjorde sakene sine helt ok forrige sesong. Problemet til van Gaal var å komponere en treer bestående av høyst middelmådige midtstoppere hvor alle med unntak av Rojo, ikke hadde spilt i en treer før. Det hjalp heller ikke at Phil Jones som vanlig var ute med skade mye av forrige sesong. Det samme var tilfellet med Chris Smalling. De startet henholdsvis 22 og 21 kamper fra start forrige sesong. Det banet vei for Patrick McNair og Tyler Blackett. Spesielt førstnevnte imponerte delvis i et til tider lite samspilt forsvar.

Etter mye prøving og feiling de første tre månedene gikk van Gaal over til en fireback linje. Resultatet var at målene sluttet å renne inn. Etter tapet mot City 2. november ble det ikke et nytt tap i ligaen før de møtte Southampton 11. januar. Det virker som van Gaal vil fortsette med en firebacks linje i år hvor Daley Blind som midtstopper. Nederlenderen som og kan spille venstreback og sentral midtbane vil bli en viktig mann med sin pasningsfot så lenge en ny midtstopper ikke blir kjøpt inn. En trolig firer til seriestart vil derfor bestå av Shaw-Blind-Smalling/Jones-Darmian. Forhåpentligvis med en Shaw som viser bedre takter etter en medioker debutsesong. I bakhånd har de og Johnny Evans. Men han blir trolig solgt til Everton før vinduet stenger. Det er ikke vanskelig å se at United behøver å få inn en forsvarssjef i de bakre rekker. I treningskampen mot PSG spilte Blind midtstopper med mindre hell, men van Gaal skal ha vært bestemt på at nederlenderen vil bli satset på som midtstopper fremover. United fansen bør krysse fingre og tær for at Smalling fortsetter å utvikle seg i riktig retning; imponerte tidvis på vårparten.

Midtbane:

Til sesongens andre kamp forrige sesong stilte United med Fletcher og Cleverly. Det beskriver egentlig alt som var galt med laget van Gaal hadde forrige sesong. Flere av spillerne han hadde til rådighet hadde gode nok ferdigheter til å forsvare en plass på et lag som er ment å kjempe om en topp fire plassering. Til sesongstart i år ser det mye lysere ut. Schweinsteiger og Schneiderlin er kjøpt inn foran sesongen, og spesielt sistnevnte bør United fansen ha store forhåpninger til. Etter min mening er det bare Matic som holder en høyere klasse blant def. midtbanespillere i ligaen. Schweinsteiger blir enten en hit eller flopp. Tysklands kaptein er uten tvil en midtbanespiller av høy, høy klasse og vil i det minste tilføre United laget sårt tiltrengt rutine på en midtbane som var alt annet en stabil forrige sesong. Tyskeren har vært en del skadeplaget de siste sesongene og Guardiola er en av flere som har sådd tvil om «Basti» vil kunne holde seg skadefri. Uansett er det en av sommerens mest interessante overganger.

Alternativene på United sin midtbane er flere og kvaliteten på alternativene er i tillegg hevet betraktelig. Med og uten Carrick var Manchester United to forskjellige lag. Poengsnittet til United lå på 2,44 med Carrick, mens det sank til 1,44 uten han. Engelskmannen startet bare 16 kamper forrige sesong og forskjellen med og uten Carrick er såpass signifikant at hvis han hadde startet alle kamper, og poengsnittet hadde holdt seg konstant hadde United endt 3 poeng foran Chelsea på den endelige tabellen.

Med innkjøpene av Schweinsteiger og Schneiderlin er det særdeles tøff konkurranse om plassene på United sin midtbane. Herrera,Fellaini og «poteten» Blind komplementerer en meget solid midtbane som forhåpentligvis med ryddegutten Schneiderlin vil tilby et svakere forsvar sårt tiltrengt beskyttelse.

Young og Mata vil trolig ta plass på kantene til United. Førstnevnte viste glimtvis forrige sesong etter to svake sesonger i United trøya at han i det minste er nyttig stallfyll. Mata leverte absolutt godkjent forrige sesong med 9 mål og 4 målgivende. I sommerens treningskamper har spanjolen blitt satt ut på kanten, et grep som ikke har blitt tatt godt i mot av United fansen. Det er et merkelig trekk av LvG, da Mata er langt i fra den hurtigste blant offensive spillere i Premier League. Det hadde vært mer naturlig å bruke Depay i en kantrolle, en spiller som har fart nok til å utfordre og rykke fra en sideback.

Jesse Lingard og Andreas Pereira er nok nærmere utlån enn spilletid på førstelaget. Spesielt Pereira har imponert under sommerens treningskamper og det snakkes varmt om en meget spesiell innleggsfot. Har nok godt av et utlån denne sesongen. Lingard er i en alder hvor han burde spille fast. Har fått spilletid i alle kampene på USA turneen, men det spørs om det ikke går mot et nytt utlån eller salg. En som derimot bør ha en betydelig større sjanse for å spille seg inn i LvGs 11’er er 20 år gamle Januzaj. En av få lyspunkter under David Moyes i en ellers bekmørk sesong. Forrige sesong produserte han verken mål eller målgivende på 18 kamper hvor 7 av de var fra start. En halvtime som spiss mot Barcelona i sommer tente et lite håp hos alle United fans at supertalentet kan få sitt store gjennombrudd i løpet av nærmeste fremtid.

Angrep:

Robin van Persie har tatt turen videre til Fenerbahce og tyrkisk fotball. Samtidig som det ble med den ene sesongen for Falcao, som er sendt videre til Chelsea på sin rundreise i England. Det betyr at førstevalget på spissplass den her sesongen er Wayne Rooney. I 2009 etter at Ronaldo hadde blitt solgt til Real Madrid ble Rooney satset på som spiss. Han svarte med å levere 26 mål i ligaen. I 2011 var det igjen på tide for Ferguson å plassere Rooney som spydspiss. Igjen leverte han fenomenale tall. På 32 kamper scoret han 27 mål. I år er det igjen tid for Rooney å spille i sin beste posisjon. Kan han gjøre det igjen?

Rooney vil mest sannsynlig bli flankert av stjerneskuddet Memphis Depay. Nederlenderen gjorde et godt inntrykk under VM i Brasil og forrige sesong noterte han seg for 22 mål på 30 kamper for PSV. Depay er ingen klassisk spisstype og kan bekle alle offensive posisjoner. I treningskampene har han bekledd en hengende spiss rolle, bak Rooney. En duo som absolutt kan sanke mye poeng for United i år. Treningskampene har dog vist at det ikke har fungert optimalt mellom de to.

Bak Rooney og Depay er det imidlertid tynt besatt. Hernandez er tilbake fra sitt låneopphold i Real Madrid hvor han tilbragte mesteparten av tiden på benken. En opsjon på å kjøpe meksikaneren ble ikke aktivert av Real Madrid og han er for øyeblikket fortsatt en del av United sin A-stall. Hans fremtid er usikker men så lenge klubben ikke har hentet inn en ny spiss så er Hernandez mer enn god nok som et tredjevalg. Siste spissalternativ for Lvg nåværende sesong er unge James Wilson. Fikk sin debut mot Hull på tampen av 2013/14 sesongen og svarte med å score 2 mål i 3-1 seieren. Spillende spiss og en naturlig målscorer. Forrige sesong ble det 2 kamper fra start og 11 innhopp. Han noterte seg for 1 mål.

Nøkkelspiller: 

Wayne Rooney:

Får United en skade på Rooney har de et alvorlig problem. Som klubbens eneste spiss i verdensklasse er spissen fra Liverpool klubbens viktigste spiller. Vil bli satset på som enslig spiss igjen i år og historien har vist at det er et smart trekk av klubbens manager. Spissen som fyller 30 i oktober har sett frisk ut under pre season og har definitivt flere år igjen på toppnivå. Med Di Maria solgt til PSG tidligere i uka er United svekket offensivt. Wayne Rooney i scoringshumør blir viktigere enn noen gang i 2015/16 sesongen.

Spiller å se opp for:

Memphis Depay:

Med 22 mål på 30 kamper for PSV forrige sesong og glimtvis imponerende spill under VM er det store forventninger til den unge nederlenderen i Manchester. I PSV spilte han på venstresiden i en angrepstrio hvor han ofte trakk innover for å avslutte med sitt foretrukne høyrefot. Har blitt drillet i en 10’er rolle/hengende spiss bak Rooney i sommer. Relasjonen de i mellom må opp et par hakk fra det som har blitt vist i treningskampene om Depay skal bli en hit i Premier League. En klar fordel er at spiller og manager har samarbeidet på et tidligere tidspunkt; under VM 2014. Attributtene fart og et meget habilt skuddben bruker å være en god kombinasjon i dagens fotball. 7 av målene forrige sesong ble scoret fra en frispark situasjon. Hans største tilførsel til United laget vil nok være hans hurtighet. Med Di Marie solgt blir Depays fart og kreativitet avgjørende for at United igjen vil komme blant de fire beste i ligaen.

Konklusjon:

Alt i alt vil United stille med et sterkere lag mot Tottenham enn det de stilte med mot Swansea på samme tid i fjor. Det oser kvalitet av spillerne som er kjøpt inn. Schneiderlin vil gå rett inn på laget og tilbyr noe United har manglet de to siste sesongene. En spiller som kan ligge som et skjold foran et forsvar uten en leder. Darmian vil ta høyrebacken slik at Valencia kan flyttes frem til kantrolle. Om han er en forbedring fra Rafael er dog usikkert. Lengst fram vil Depay sannsynligvis bidra sårt tiltrengt kreativitet, fart og mål.

Vi i fotballnerd.no tipper Manchester United på 3. plass.

Intervju med Manchester supporter og skribent hos fotballnerd.no Jacob Berg:

Hva synes du om at vi i Fotballnerd tipper laget ditt på 3. plass?

Jeg tror det er en god plassering. Et hakk opp fra i fjor. Dersom vi henter et par gode spillere til, er det muligheter for høyere plassering, men alt i alt er det bra tipping. 
Hvilke forventninger har du selv til kommende sesong?
Jeg håper og tror vi kan være med å kjempe i toppen. Jeg tror vi kommer til å signere minst en god spiller til, og vi har blitt kvitt di Maria. Det kan slå positivit ut. Beholder vi de Gea vil vi kjempe om gullet.
Hvordan synes du klubben din har gjort det på overgangsmarkedet i sommer?
Jeg er veldig fornøyd med signeringene. Schweinsteiger og Schleiderlin kommer til å bli ekstremt viktige, Depay kommer til å sette en del kasser. Darmian er god, men er nok ikke førstevalg. Savner en stopper og en god spiss. 
Kilder:
http://www.fantasyfootballscout.co.uk/2015/06/04/scout-report-memphis-depay/
http://www.tv2.no/a/6860582
http://www.nrk.no/sport/er-rooney-egentlig-god-nok-som-spiss-for-united_-1.12484040

 

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -