Premier League-tips: En ny imponerende sesong for Swansea

236

Premier League-tips: En ny imponerende sesong for Swansea

 

For en klubb som har vært på en konstant oppadgående kurve siden millennium-skiftet, har nå en ny utfordring meldt seg for svanene fra Wales. Nå skal klubben ta ytterligere steg, og befeste sin posisjon enda høyere på tabellen.

Fjoråret var en høydare for dem. De endte på en 8. plass, høyeste noensinne i en Premier League-sesong. I tillegg vant de dobbel-seire mot både Arsenal og Manchester United. Nå vil de spise kirsebær med de store lagene, og kjempe om en plass på topp 6.

Swansea har opplevd Premier League-eventyret i fire sesonger, og går inn i sin femte sesong sterkere enn noensinne. En klubb av deres kaliber har en tendens til å miste spillere så fort de gjør det bra. For Swansea har det vært intet unntak. Spillere som Joe Allen, Wilfried Bony og Michel Vorm har alle markert seg i Swansea, for så blitt hentet til en toppklubb. Siden opprykket til den øverste divisjonen i 2011, har klubben hatt tre forskjellige managere. I opprykksåret var det Brendan Rodgers som satt ved roret. Da han ble tilbudt jobben som Liverpool-manager, gjorde klubben en smart signering i Michael Laudrup. Da han på mystisk vis forsvant ut portene på Liberty Stadium, var det duket for en fra egne rekker.

- Annonse -

Garry Monk tok over som midlertidig spillende manager vinteren 2014. Monk, som hadde vært i klubben i ti år som spiller, ble gjort permanent manager bare noen måneder etter. Som manager er han moderne og nytenkende. Swansea har gått bort fra den romantiske tiki-taka-fotballen de forsøkte seg på, uten å lykkes nevneverdig. For mye pasninger seg i mellom på egen banehalvdel, og med spill på lav risiko, uteble fremdriften og det var stort sett kjedelig å se Swansea spille fotball. Nå har de fått en trener som har en mer pragmatisk tilnærming til hvordan laget hans skal fremstå. Fjorårssesongen beviste hvordan dette ga resultater.

Swansea spiller hovedsakelig i en veldig tydelig 4-2-3-1-formasjon. Backene/vingene skal skape bredde i spillet og skape rom sentralt i banen. Dette rommet skal en av de to dyptliggende midtbanespillerne og den hengende spissen bruke. Arbeidsfordelingen mellom de to midbanespillerne er tydelig. En er som regel mer offensiv enn den andre, og de skal utfylle hverandre på den måten.

 

Vurdering av Swansea-stallen 2015/2016
Keepere:

Lukasz Fabianski ble hentet til Swansea før forrige sesong. For en som har vært reserve-keeper store deler av sin karriere, ble han nå endelig første-keeper. Han gjorde sine saker bra i sin første sesong, hvor han stod hele 37 av 38 kamper. Dessuten har Swansea har aldri sluppet inn færre mål enn de gjorde forrige sesong. På slutten av fjorårets sesong ble det klart at den daværende reserve-keeperen, Gerhard Tremmel, ikke fikk ny kontrakt og ble dermed frigjort. Nå har en ny keeper ankommet klubben. Kristoffer Nordfeldt ble hentet fra Heerenveen, hvor han har over 100 kamper.  Nordfeldt er svensk og har en fortid i Brommapojkarna.

Forsvar:

Som nevnt, slapp Swansea inn færre mål enn noensinne forrige sesong. Der skal selvsagt også forsvaret ha en del av æren.  Ashley Williams, kaptein og bærebjelke, markerte seg som en av lagets viktigste spillere i fjor. I partnerskap med Williams spilte Federico Fernandez. Argentineren som til Swansea fra Napoli forrige sommer, noe overraskende etter at han figurerte i Argentinas lagoppstilling opptil flere ganger i fotball-VM i Brasil. På høyreback spilte Ángel Rangel. Spanjolen er disiplinert og erfaren, uten særlige finesser. Han har en høy arbeidsrate offensivt, så vel som defensivt. På venstresiden i forsvaret spiller Neil Taylor. Enda en waliser, som har vist seg som en viktig brikke i den defensive fasen av spillet. Andre alternativer i backrekka er Jordi Amat (midtstopper), Kyle Naughton (høyreback, skadet i fjor vår), Franck Tabanou (venstreback). Sistnevnte ble hentet fra Saint-Etienne for drøyt 40 millioner kroner, og kan også bekle en venstre kant-rolle.

 

Midtbane:

Den sentrale midtbanen bestod som regel av Sung-Yueng Ki og Jonjo Shelvey. Ki noterte seg for åtte scoringer, og Shelvey for tre. Denne duoen viste takter som kan gjøre den, om ikke fryktinngytende, i alle fall skummel. Alternativene på den sentrale midtbanen er mange. Jack Cork ble hentet fra Southampton i det han holdt på å få sitt gjennombrudd for de rødstripede fra Sør-England. Et annet alternativ er Leon Britton. Spilte få kamper i fjor, men med sin erfaring kan han være en viktig bidragsyter. På kantposisjon er det mye spennende i Swansea.  Swansea er kjent for å ha raske, tekniske kantspillere, som skal skape rom for de sentrale spillerne. Jefferson Montero kom til klubben i fjor sommer.  Det dribleglade hurtigtoget fra Ecuador liker å underholde. Da er det ingen tvil om at dersom brikkene faller på plass for ham, vil han bli en attraksjon.  Nathan Dyer og Wayne Routledge er svært like typer som Montero, men de har mer Premier League-erfaring i ryggsekken. Begge to har hatt trøblete tider i andre klubber, men ser ut til å funnet seg til rette på Liberty Stadium.  I tillegg skal nyervervelsen Andre Ayew spille seg inn på laget. Hvorvidt det blir en kantrolle eller en sentral offensiv rolle gjenstår å se. Dog er det ingen tvil om at Garry Monk har alternativer å velge mellom.

 

Angrep:

Den hengende spissen tilhører Gylfi Sigurðsson. Der har han gjort sakene sine bra etter han returnerte fra Tottenham. Han var to i år i Tottenham hvor ting ikke fungerte nevneverdig. Da han kom tilbake til Swansea har han virkelig funnet seg til rette.  Denne sesongen er det fortsatt usikkert hvem som danner den andre halvdelen i det offensive tospannet. Et alternativ, og for øvrig det mest sannsynlige, er Bafetimbi Gomis. Den høyreiste franskmannen skulle erstatte Wilfried Bony da han forsvant til Man. City, men det har vist seg å være litt for store sko å fylle. I alle fall til nå. De andre alternativene er Marvin Emnes og nyervervelsen Eder. Førstnevnte utfordret aldri Gomis til en startplass, mens det gjenstår å se om Eder kan være den som fyller tomrommet etter Bony.

Nøkkelspiller:

Gylfi Sigurdsson:

Den alle største stjerna og på mange møter nøkkelspilleren i Swansea er Gylfi Sigurðsson. Han har fått en ny vår etter returen til waliserne. Både i klubb og på landslag har han vist prov på sine ferdigheter. En spiller som passer perfekt i måten Swansea ønsker å spille på, og som utfyller nummer 10-rollen ypperlig.

Spiller å se opp for:

Ki Sung-Yueng har også hatt en fortid i Swansea, før han prøvde seg i Sunderland. Etter et flott utlån der, kom han tilbake og har vist veldig interessante tendenser. Ki er for meg spilleren å se opp for på Swansea.

 

 Spillere inn:

Franck Tabanou (Saint Etienne – 42 mill. kr)

Kristoffer Nordfeldt (Heerenveen – ukjent sum)

Eder (Braga – ukjent sum)

Andre Ayew (Marseille – gratis)

 

Spillere ut:

Alan Tate (frigitt)

Gerhard Tremmel (frigitt)

 

 

Vi spurte Swansea-supporter, Nils Thomas Songstad, om hans tanker for den kommende sesongen.

Vi i fotballnerd.no har tippet laget ditt på en 9.plass. Hva tenker du om det?

Ambivalent! På den ene siden vil det nok ta flere år før vi Swansea-supporterer føler oss trygge på at vi ikke skal rykke ned. Samtidig er stallen blitt så sterk at vi strengt tatt bør tippes høyere enn vi kom i fjor. Jeg er uenig i at stallen er for tynn. Den har i alle fall aldri vært så solid som nå tidligere.

Hva tenker du selv om den kommende sesongen?

Vi må vel være fornøyde om vi klarer topp 10 i år også, man det hadde vært morsomt, og ikke umulig, å kapre sjetteplassen foran Liverpool eller Spurs. Med en så bred og god stall håper jeg også vi kan satse på cupene. Det hadde vært morsomt å komme langt i FA-cupen. Og som sedvanlig kommer vi til å ta mange poeng fra  topplagene. I år skal også Chelsea få kjørt seg!

Hvordan synes du klubben din har gjort det på overgangsmarkedet?

Overgangsmarkedet ser ut til å ha vært ekstremt godt for oss i år Tidligere år har vi alltid mistet en håndfull toppspillere til «bedre klubber», i år har vi bare sluppet stallfyll og fått inn 3-4 spillere som kan gå rett inn. Fansen har fått akkurat det vi ønsket oss: En reel konkurrent til Taylor på venstreback i Tabanou, en 2. keeper med landskamper for Sverige i Nordfeldt og en skikkelig kvalitetsspiller i Andre Ayew, i 10er rollen eller som flanke. Men jeg er spent på om Eder er god nok som spiss. Hvis ikke er vi avhengige av at Gomis fortsetter som han avsluttet forrige sesong. Men med Ayew, flankespillere som Routledge, Dyer, Montero, og målfarlige midtbanespillere som Sigurdson, Ki og Shelvey skal vi score nok mål til å hevde oss godt. Vi har beholdt unge talenter som Fulton, Barrow og Grimes som kan ta steget opp på høyeste nivå i år. Og jeg tror gamlingene Angel Rangel og Leon Britton, hvis han blir, fortsatt kan bidra i massevis.

 

Å gjenskape suksessen fra forrige sesong er mulig. Vi tror dog ikke at Swansea har de spillerne som man trenger skal man kjempe enda høyere på tabellen. Det stilles store spørsmålstegn ved spissplassen. Forsvarsfireren er solid, og bredden på midtbanen er imponerende. Derfor tror vi svanene fra Wales ender på en 9.plass.

1. ?
2. ?
3. ?
4. ?
5. ?
6. ?
7. ?
8. Everton
9. Swansea
10. West Ham
11. Crystal Palace
12. Newcastle
13. Stoke
14. West Bromwich
15. Aston Villa
16. Watford
17. Bournemouth
18. Sunderland
19. Leicester
20. Norwich

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -