«Soccer Wars» i USA mellom NASL og MLS

489

NASL, North American Soccer League skal ikke spilles i 2018.
Ligaen hvor i slutten av 70-tallet spilte eldre fotballstjerner som, blant andre, Pelé, Frank Beckenbauer og Johan Cruijff, har nå mistet status som 2. divisjon og kan fort forsvinne.

I september 2017 avgjorde USSF, det amerikanske fotballforbundet, at NASL ikke oppfylte kriteriene til å operere som andredivisjon. Med bare 8 klubber og en ujevn distribusjon i landet ble NASL dømt som uegnet til rollen som nest-øverst nivå.

De anket, og måtte midlertidig utsette 2018 vårsesong, men nå er hele serien avlyst og fremtiden ser ganske mørkt ut.

Interim kommissær Rishi Sehgal mener at Forbundet har villig favorisert Major League Soccer over andre ligaer. Noen av de USSF-storkarene som stemte mot NASL blir saksøkt for brudd på antimonopollovene for de også har direkte interesser i MLS. Don Garber er MLS-kommissær, eks-landslagsspiller Carlos Bocanegra er visepresident til Atlanta United og Stephen Malik eier North Carolina FC. Selveste Malik forlot NASL i fjor for å prøve å sikre seg en plass i MLS.

- Annonse -

NASL er likevel fortapt

Mens den politiske striden fortsetter har NASL stort sett gått i oppløsning allerede.
De ovennevnte North Carolina FC, sammen med Indy Eleven og nykommere San Diego 1904 FC, flyttet til United Soccer League, USL, tidligere 3.divisjon som nå har erobret NASL sin rolle.
Regjerende mestere San Francisco Deltas og FC Edmonton har trukket seg definitivt. Puerto Rico FC, eid av NBA-stjerne Carmelo Anthony, har det også tungt etter stadion ble truffet av orkan Maria og mange spillere forlot klubben.

Miami FC kan enten bli med i USL eller enda nedre, i National Premier Soccer League. New York Cosmos, Mads Stokkeliens klubb i 2014 og 2015, har ikke bestemt seg ennå men den rike eieren Rocco Commisso (sjef til kabel-TV selskap MediaPro, nummer fem i USA) har trolig større planer for seg selv.
Akkurat som på 80-tallet er NASL på vei ut. Denne gang kan det ikke skyldes på dyre toppspillere som ødela en svak liga. Det er bare at USA ikke forstår fotball. MLS har fungert temmelig bra som en lukket liga men resten av amerikansk soccer fortsatt sliter i et land som prioriterer business over det sportslige.

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -