Tabelltips Bundesliga: Borussia Dortmund – Tuchel epoken

521

Det er nå den viktige andresesongen til Thomas Tuchel. Den tidligere Mainz-treneren, tok over for den tidligere Mainz-treneren Jurgen Klopp, attpåtil to ganger. Tuchel ledet klubben til en andreplass i ligaen, samt cupfinale i Berlin på første forsøk. I Europa røk Dortmund for Liverpool i kvartfinalen, men alt i alt må sesongen sies å ha vært et hakk opp fra Klopps siste sesong. Når har Tuchel fått tid og penger til å sette på plass sitt lag, og spørsmålet blir nå om den usedvanlige rolige mannen, kan få noe juble for denne sesongen.

Troppen:
Keeper:
Roman Bürki, Roman Weidenfeller, Hendrik Bonmann
Forsvar:
Matthias Ginter, Svend Bender, Neven Subotic, Marc Bartra, Raphael Guerreiro, Marcel Schmelzer, Joo-Ho Park, Lukasz Piszczek, Erik Durm, Sokratis Papastathopoulos
Midtbane:
Julian Weigl, Gonzalo Castro, Sebastian Rode, Nuri Sahin, Mikel Merino, Dzenis Burnic, Mario Götze, Shinji Kagawa, Christian Pulisic, Felix Passlack.
Angrep:
Marco Reus, Andre Schurrle, Ousmane Dembele, Emre Mor, Pierre-Emerick Aubameyang, Adrian Ramos

Borussia Dortmund er kanskje den klubben i Europa som har vært mest aktiv på overgangsmarkedet. Flere spillere har gått ut, og enda flere har kommet inn. Sportsdirektør Michael Zorc har virkelig gjort seg fortjent til lønnen i løpet av våren/sommeren. Og med Tuchel som trener, så har spillerne Klopp hentet, bygd seg opp til å bli store stjerner, for å deretter ha blitt solgt i dette vinduet. I nesten hver posisjon har lagets viktigste spiller for 2015-16 sesongen gått til en mer eller mindre attraktiv klubb enn Dortmund. I forsvar var det Mats Hummels som sendte Westfalen ut i aggressiv stemning ved å gå til rivalen Bayern München. På midtbanen ville Ilkay Gündogan prøve lykken i England, lønnen i Manchester City blir nok bedre enn den var i Dortmund. I samme by, for et annet lag, ville Henrikh Mkhitaryan spille Europa League for Manchester United. Og dette er ikke første gangen Dortmund mister en blant lagets viktigste spillere. Skal vi dog tror på historien, vil samtlige av de som gikk i år, komme tilbake om et par-tre år. Som var tilfellet med Nuri Sahin, Shinji Kagawa og nå senest, Mario Götze.

Og når vi først er inne på Mario Götze, så kan vi ta for oss de nye signeringene Dortmund har gjort i år. Vi begynner «vidundergutten». For tre år siden våknet Borussia Dortmund-supportere opp til sjokknyhetene om at deres egen sjeledegge hadde gått til Bayern. Stemningen var amper når Götze for første gang kom tilbake til Dortmund, og diverse ufine sanger ble sunget.  Nå har altså Mario innsett at gresset på andre siden ikke var spesielt grønt, og kommer hjem med halen mellom beina, samt store hårete baller. Forhåpentligvis vil gutten som enda er i sin beste alder, få karrièren på rett spor igjen.

- Annonse -
Bilderesultat for Mario Götze Dortmund
Mario Götze i Dortmund-drakt, gjenvinner han tilliten til den gule veggen?. 

For å erstatte Hummels, Gundogan og Mkhitaryan, har Dortmund handlet klokt. Inn i forsvaret kommer Marc Bartra, som med sin historie i Barcelona, innehaver mange av de samme kvalitetene til Hummels. Ballbesittende og gjennombruddspasninger er ikke uvant kost. På midtbanen får Mario Götze med seg Sebastian Rode fra Bayern. Ikke helt samme typen som Gundogan (den rollen tar nok Castro), men absolutt en god signering. På offensiv midtbane er det nærmest overbefolket av spillere som kan erstatte Mkhitaryan. Götze, Schurrle, Dembele, Pulisic, Mor, Aubameyang og Ramos kan bli brukt høyrekanten ved behov, Tuchel får kanskje buksene våte når han ser alle de gode spillerne han har å ta av fremover. Dembele, Pulisic og Emre mor er alle enorme talenter, blir spennende å se hvem som får spilletid til å utvikle seg, i sesongoppkjøringen har samtlige sett meget lovende ut. En mer erfaren spiller som er hentet inn er Andre Schurrle. Dortmunds dyreste signering, godt kjent med Tuchel fra tiden i Mainz, har dog mye å bevise

Foruten nevnte spillere, har Dortmund i tillegg hentet en venstreback i Raphael Guerreiro, som ble kjent for de fleste som fulgte med på EM, samt en spansk midtbane/midtstopper i Mikel Merino. Troppen til Dortmund har blitt så mye dypere, selv med tre viktige spillere ut. Spørsmålet er, hvem får spille?

Tuchel er kjent for å være en taktikker. Han bruker forskjellig taktikk mot forskjellige lag, med forskjellige spillere.
Så her er lagoppstilling basert på oppkjøringen + et par andre faktorer
Bürki, Passlack, Sokratis, Bartra, Schmelzer, Rode, Castro, Dembele, Kagawa, Ramos, Aubameyang.

Naturligvis vil Piszczek ha en god sak på høyrebacken, mens Weigl og Rode kjemper om midtbanen. Dortmund har et superspennende lag, litt fordi det blir interessant å se hvem som får spille

Bilderesultat for sokratis Dortmund
Sokratis vil gi spissen din juling

Nøkkelspillere:
Her er det mye å velge mellom, men Aubameyang må selvfølgelig på plass. Med sin fart og sin etterhvert gode evne til å dukke opp foran mål, har Aubameyang erstattet Lewandowski på en utmerket måte. Med sine 25 mål i ligaen i fjor, har Aubameyang vist at han har mer enn kun ekstrem fart, han vet det å score mål. Det har lenge gått rykter om at Aubameyang er ønsket andre steder, men Dortmund-supporterne kan være glad for at han blir med den kommende sesongen også. Neste nøkkelspiller er kanskje en liten overraskelse for noen, men han må nevnes. Sokratis har etter min mening vært bedre enn Hummels, ihvertfall defensivt, i de senere år. Når skadesituasjonen i forsvaret var såpass ille at Manuel Friedrich måtte hentes inn, tok Sokratis tak og dominerte. Det har han ikke stoppet med, og er nå et høyt verdsatt medlem av både supportere og resten av klubben.

Se opp for:
Også her var det mye å velge mellom. Så jeg går for to spillere. Dembele er først ut. Ettertraktet av diverse engelske toppklubber, kantspissen som spilte i Rennes er kun 19 år gammel, men viser allerede teknikk og fart som kun de aller beste har. Scorte 3 minutter ut i debuten i en treningskamp, og i løpet av oppkjøringen har han virket meget frisk, blant annet en perle av en scoring mot Manchester United. Om han treffer mål litt oftere, kan Dembele bli blant verdens beste med riktig opplegg. Verdens beste har også Emre Mor i seg. Omtalt som Tyrkias Messi, Mor har de samme kvalitetene som det Barcelonas store stjerne har. Ballen sitter som limt til beina, han lurer seg unna spillere med smarte bevegelser, og det lyser fotballforståelse av hele gutten. Også 19 år med en strålende lys kariere foran seg.

Styrker:
Når Klopp først havnet ut i Europa, var det negative at troppen ikke var god nok til å konkurere både i ligaen og ukedagene. Det har nå endret seg betraktelig. I enhver posisjon er det nærmest trippel dekning, som nevnt kan Tuchel velge og vrake hvem som er perfekt for jobben som må gjøres. Hver lagdel er også suveren med gode spillere, ikke helt Bayern i forsvar, men likevel, topp internasjonal kvalitet. Angrepet til Dortmund scorte flere mål enn Bayern forrige sesong, ting tyder også på det i år.

Svakheter
En bred tropp kan også by på problemer. Det som kan skje er at interne strider kan oppstå om egoet til spillerne ikke blir tatt godt nok vare på med tanke på spilletid. I tillegg må relasjonene mellom spillerne sitte. Med 8 nye inn i sommer, tar det gjerne litt tid før samtlige føler seg komfortabel med de andre på laget.

Treneren:
Jeg har nevnt mye Tuchel, men det er det god grunn til. Han har karisma, han har egenskapene som skal til og i år får altså som nevnt, sette sitt preg på laget. Tuchel er en inovativ trener, som har lært mye av både Klopp og Guardiola, men den taktiske briliansen som til tider dukker opp både når kampen pågår, og før den i det hele tatt har startet, er upåklagelig.

Vurdering:
Det skal mye til for at Dortmund ikke er helt der oppe og kjemper om topp 3 plassering. Troppen er kanskje blitt ligaens beste (Bayern bedre startellever, men ikke bredde) Kanskje vil Dortmund gi Bayern kamp enda lengre inn, enn 15-16 sesongen, kanskje til og med ta tittelen? De fleste bør uansett få med seg kampene til Dortmund i år, for det de gule kommer til å vise, vil være særdeles attraktiv fotball, med flere morsomme spillere.
Tabelltips: 2. plass

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -