Taktisk analyse: Liverpool

504
Liverpool
Liverpool logo

 

Liverpool har i begge kampene denne sesongen så langt stilt med de samme elleve spillerne, som har opptrådt i omtrent de samme rollene. Vi prøver oss på en slags analyse av hvordan det har fungert.

Laget har vært som følger: Simon Mignolet har voktet buret, Nathaniel Clyne har bekledd den høyre backen og kometen Joe Gomez den venstre. I midten har Dejan Lovren kommet seg først i køen og spiller ved siden av Martin Skrtel. Foran disse fire har Jordan Henderson og James Milner ligget sentralt, med Jordon Ibe, Adam Lallana og Philippe Coutinho bak Benteke på topp. Ibe har vandret mellom venstre og høyre kant, mens Lallana og Coutinho har byttet litt på å ligge i rommet bak Benteke og ute på den kanten Ibe ikke har vært på. De kalde fakta sier at dette har gått ganske bra. Det er vanskelig å krangle med to smultringer bakover og seks poeng, men 2 mål på 2 kamper ligner mer på forrige sesong enn den forgjettede 100+ sesongen for to år siden. Men hvordan har det egentlig fungert?

Liverpool

Defensivt

De røde fra Anfield har holdt nullen i to kamper på rad. Laget klarte riktignok en brukbar rekke bortekamper med smultring i fjor, men det defensive er allikevel noe av det Rodgers har fått mest kritikk for. Denne sesongen synes jeg vi ser mer av den Mignolet vi så «finne seg selv» forrige sesong. Han har fortsatt ikke noe særlig tilstedeværelse i feltet, men har tydelig mer selvtillit enn på samme tid i fjor og når han først har bestemt seg for å agere, så agerer han. Har kommet greit fra det i feltet så langt, og han har også vært skjerpet og på ball de få gangene Liverpool har sluppet til skudd så langt. Mer bekymringsfullt er det kanskje at han fortsatt ikke virker særlig trygg med ballen i beina. Nå har han fortsatt med å gjøre det enkelt under press og på den måten unngår han blemmer –men hvor kostbart er det for Liverpool at de tre i midten der bak måker ballen vekk hver gang de blir satt under moderat press? Hvor mange angrep gir Liverpool fra seg på grunn av det?

Fra midtstopperne så kan man vel si at vi har fått mer av det samme fra Skrtel og en Lovren som ligner mer på stopperen som spilte for Southampton for to år siden enn han som spilte innimellom for Liverpool i fjor. Stopperne har opptrådt stødig og kontant, særlig når de forsvarer seg mot høye oppspill og innlegg fra kant. Mot Bournemouth så vi også at de stort sett plasserte seg bra og tok ut rom for å nøytralisere raskere motspillere. Ankepunktet vil være litt det samme her som for Mignolet –de tre til sammen burde fint være i stand til å spille av en spiss som jager enslig i press, allikevel ser vi litt for ofte at de tyr til en enkel, lang ball oppover. Nå har Liverpool riktignok fått en spiss som kan få mye ut av en og annen klarering, men det er neppe den mest konstruktive måten for laget å angripe på, og vel omtrent så langt fra sjefens filosofi man kan komme. Allikevel, på fart har de fått inn god støtte i Nathaniel Clyne og Gomez, og fortsetter de å holde kontroll på «kjerneoppgavene» er ikke stopperparet det som kommer til å holde Liverpool utenfor topp 4.

- Annonse -

dejan-lovren-penalty-kick-miss-besiktas-liverpool

På backplass har Clyne sett ut som en av årets signeringer så langt. Han er bunnsolid defensivt, bra med offensivt og har fysikk til å hamle opp med begge deler gjennom 90 minutter. Farten hans kommer definitivt til å vinne poeng for Liverpool denne sesongen. Offensivt så synes jeg ikke man har fått så mye ut av Clyne som man kunne. Det kan selvfølgelig være et spørsmål om samhandling og at laget må spilles inn, men etter min mening handler det også om motsatt sideback. Purunge Gomez lever litt av et eventyr om dagen. Han har bra fart og fysikk, og defensivt plasserer han seg meget godt til å bare være 18 år. Særlig på dødballer har det vært en fryd for et gammelt forsvarshjerte å se hvordan unggutten orienterer seg og ikke mister fokus på mann eller rom. Han mangler imidlertid mye fremover, og selv om han har en av to målgivende for de røde denne sesongen, så er det lite som tilsier at han kommer til å være en back av Clynes format når det kommer til å være med fremover og true overlapp og bakrom. Det vet motstanderne, og det gjør det enklere å forsvare seg både mot Clyne og å tette igjen rom som de små teknikerne lenger fremme ellers kunne kost seg i. Det tror jeg ikke Liverpool har råd til i lengden, og derfor tipper jeg at Moreno kommer til å være venstreback om ikke så alt for lenge, for eksempel etter at den nåværende fireren sprekker nullen.

Henderson og Milner løper skjorta av seg, og har løpskapasitet til å gjøre det i samfulle 90 minutter. Det er mye på grunn av dette de har fungert ganske bra som et slags skjold foran de fire bak i forsvar. Ingen av de er imidlertid utpregede ankere av natur, og jeg kan ikke fri meg helt fra å tenke på hva laget går glipp av ved å ikke ha disse i litt friere indreløperroller. Foran der igjen så har Ibe en fart som stort sett gjør opp for at han ikke posisjonerer seg perfekt på defensiven, og Lallana jobber også godt. Coutinho har forbedret denne delen av spillet sitt enormt siden han kom til England, men det er fortsatt på vei mot motstanders mål det er best å se brassen. Til sammen burde disse tre være fotrappe og energiske nok til å fremprovosere noen ballerobringer i lovede posisjoner, men vi har sett lite til dette så langt. Helt foran har Benteke vist at han er mer enn stor og god i lufta, for de som av en eller annen grunn hadde den oppfatningen. Han har ikke eksplosiviteten til Sturridge eller intensiteten til Suarez, men forflytter seg bra og gjør en grei førsteforsvarerjobb. Gjør også en viktig jobb defensivt ved å få tak i og holde på en del lange baller, som gjør at laget får flyttet ut og omstilt seg.

Offensivt

Når det gjelder offensive bidrag så leverer den bakre femmeren, med unntak av Clyne som kommer fremover hver gang han har muligheten, ganske lite. Lovren og Skrtel kommer helt sikkert til å score noen mål på dødballer i løpet av sesongen, men de kommer til kort når det gjelder å starte angrep, spille av seg pressledd og ellers være deltagende i det som skjer fremover. Det samme ser ut til å gjelde Gomez, og som skrevet tidligere, så er det med på å nøytralisere trusselen Clyne kunne utgjøre. Slik det er nå er det bare på en side Liverpool kommer med en back som skaper overtall, og det er litt for lett å forsvare seg mot.

Foran der har Jordan Henderson og James Milner startet på det som kan utvikle seg til å bli et fruktbart samarbeid. De er ikke helt ulike som spillertyper, begge har løpskapasitet som få matcher og voldsomt engasjement i spillet sitt. Defensive ankere kan de vanskelig beskrives som, og man sitter litt med følelsen av at rollene de nå bekler er noe begrensende i det å få ut disse spillernes potensiale. Jeg mener at dersom Liverpool hadde hatt et anker som var godt nok, så ville de ha snudd trekanten på midten og hatt Milner og Henderson som indreløpere foran der, og latt Coutinho og Ibe/Lallana/Firmino flankere Benteke helt foran. Da hadde de hatt to indreløpere som med glede hadde plaget rommene på sidene av den stakkars stopperen som skal prøve å temme Benteke i lufta, mens de små teknikerne sannsynligvis også hadde hatt bedre arbeidsforhold. Med en Benteke som drar til seg oppmerksomhet og energiske løp fra indreløperne blir det både flere alternativer for den geniale pasningen vi vet de kan varte opp med, men også de livsvikte ekstra par meterne som skal til for å hamre inn en Coutinho spesial eller to. Et av de store spørsmålene er definitivt hvem som da skal bekle den bakerste plassen på midten? Liverpooltilhengerne håper nok at Emre Can skal være en åpenbaring her, og det kan han selvfølgelig også bli, men er han rask og disiplinert nok til det?

Bak Benteke har Lallana og Coutinho ligget vekselsvis, der den som ikke ligger sentralt av disse drifter ut mot den kanten Ibe ikke har befunnet seg på. Det har fungert bare sånn halvveis. I en sesongåpning uten de store utropstegnene for Liverpool (foruten 6 poeng og that goal av Coutinho) har Lallana fremstått som en av de aller mest usynlige. Han har ikke fått samspillet til å sitte med hverken Coutinho eller Benteke så langt, og følelsen er vel at han blir en nyttig stallspiller som kan bekle de fleste rollene fra midten og frem når Firminho og etter hvert Sturridge blir klare til kamp. Det er i så fall skuffende for en 300-millioners mann, men er litt slik det ser ut nå. Ibe har noe uforløst over seg for øyeblikket. Talentet er utvilsomt der, men det virker som at ungutten med tyrenakke spiller med litt høye skuldre. Han har selv uttalt at han ønsker å bli farligere foran mål, og tanken med å tidvis flytte han over på venstre så han kan skjære inn er vel i de baner. Enn så lenge synes jeg allikevel han ser best ut når han får ligge ute til høyre og utfordre ned mot dødlinja. Sannsynligvis en som også må ta noe tid på benken utover, når Firmino er fit og Ings/Origi og kanskje Markovic skal prøves ut.

Philippe Coutinho

Spydspissen i dette nye Liverpool laget er Benteke, som har gjort sine saker bra. Han har ikke vært så mye involvert som han og mange andre sikkert kunne ønske, men det er usikkert hvor mye han kunne ha gjort med det. At han skal droppe dypere for å hente ballen for å bli involvert virker helt usannsynlig og ikke veldig effektivt, så her har Rodgers og Liverpool en jobb å gjøre. Han har vært et uromoment i begge kampene han har spilt, kommet seg til to store sjanser og satt den ene (den andre i tverrliggeren). Han ser ut som et mye skarpere alternativ enn det våte kruttet Liverpool hadde på topp i fjor, og kommer nok til å score en del mål. Føler dette såpass sterkt at jeg velger å skrive det en gang til: savner virkelig at det er flere (les: Milner og Henderson i litt friere roller) som kommer stormende i rommene som alltid åpner seg rundt den store belgieren, der har Merseysiderne mye uforløst potensiale!

Det er defensivt det har sett best ut i de to kampene så langt, i kveld kommer ilddåpen. Arsenal på Emirates betyr backer som stormer i angrep, Øzil i mellomrommet et fullblods midtbaneanker vanligvis skal forsøke å nøytralisere, fotrappe Sanchez og Cazorla og gjennombruddskraften til Ramsey, og enten råsterke Giroud eller lynraske Walcott på topp. Etter 90 minutter i London vet vi mer om hvor dette Liverpool-laget står.

 

Den enkleste måten å få med seg alt som skjer i alle Liverpools kamper er definitivt å legge de til som ditt favorittlag i den flotte appen vår! Den er helt gratis, og  finnes både til iOS og Android

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -