Tippeligatipset 2016 – FK Bodø Glimt: Ungt, lovende og mye nytt

1007

Tippeligatipset 2016 – FK Bodø Glimt: Ungt, lovende og mye nytt

 

Det har vært store utskiftninger i Glimt-stallen fra forrige sesong. Laget har utvilsomt mye talent i seg, men vil den unge gjengen ta nok poeng til å berge plassen?

(Forsidebilde: Mats Torbergsen)

Bodø/Glimt var et av lagene som ble tippet til å havne i nedrykksstriden før forrige sesong ble sparket i gang, og på vårparten så det ut til at ekspertene og andre fotballskribenter skulle få helt rett i det.

- Annonse -

Men så snudde det.

16.mai var det duket for det første «Slaget om Nord-Norge» på seks år i Eliteserien, da Tromsø gjestet Bodø og et Glimt-lag som ikke hadde vunnet en eneste kamp på de første åtte forsøkene i serien.

De helgule vant kampen 1-0 etter en flott solo-prestasjon av Senegaleseren Papa «Badou» Ndiaye, og de tok årets første tre-poenger.

Det absolutte vendepunkt i Juni

Det var tidlig sommer og juni-måned da det virkelige vendepunktet skulle komme.

2-1 seieren på Ullevaal 28.juni var den første av seks seire på rad gjennom sommeren. I tillegg til triumfen på Ullevaal slo man blant annet også Rosenborg og Molde. Sistnevnte på bortebane.

Fra og med seieren mot Vålerenga hadde Glimt 8 av 9 seire i perioden 28.juni til og med 30.august. Nordlendingene hadde – på veldig kort tid – gått fra å være helt nede i «nedrykkssumpa», til å bli et lag som ikke en gang var en kandidat for nedrykk lengre.

Midt i denne perioden ble også midtbanespiller – og lagets største stjerne – Badou, solgt til Tyrkiske Osmanlispor. Noe som gjorde at snuoperasjonen var en enda større bragd med tanke på hvor sentral og viktig senegaleseren var for laget.

Høsten var litt mer variabel, men Glimt endte til slutt på en meget sterk 9.plass. En plassering de skal få kjempe hardt for å kopiere i 2016-sesongen.

Badou blir nærmest umulig å erstatte for Bodø/Glimt denne sesongen. (Foto: Kent Even Grundstad, Digitalsport)
Badou blir nærmest umulig å erstatte for Bodø/Glimt denne sesongen.
(Foto: Kent Even Grundstad, Digitalsport)

Store utskiftninger

I vinter har det nemlig skjedd store forandringer i Glimt-stallen. Mange har forlatt og mange har kommet inn.

De mest sentrale som er dratt er kanskje Badou – som dro midtveis i forrige sesong – og midtstopper Vieux Sanè. I tillegg har også spillere som Dominic Chatto, Pavel Londak, Zarek Valentin og Alexander Sørloth forlatt Bodø. I alt har hele 11 spillere forlatt klubben i vinter og det blir spennende å se hvordan Glimt håndterer de store utskiftningene.

Også hovedtrener Jan-Halvor Halvorsen har forlatt Bodø etter tre år i klubben, etter å ha tatt de opp fra Obos-Ligaen til Tippeligaen på første forsøk, og deretter etablert klubben i Tippeligaen med henholdsvis 13.plass i 2014 og den allerede nevnte 9.plassen i 2015.

– Dette var et prosjekt på tre år. Planen var å være i eliteserien før 2016. Vi rykket opp første året, så jeg føler jeg har gjort jobben jeg ble ansatt til, sa Halvorsen til NRK da han gikk av etter forrige sesong.

Den nye hovedtreneren, Aasmund Bjørkan – som var assistent under Halvorsen – kjenner klubben godt og huskes godt som kantspiller i klubben på 90 og 2000-tallet.

Bjørkan har også vært hovedtrener i både Alta og Ranheim, så helt uerfaren med hovedtrener-jobben er han ikke.

Hans største utfordring er nok uansett jobben han nå er blitt satt til. Der 11 spillere har forlatt, har det også kommet inn 8 nye, og det blir spennende å se hvordan han klarer å sette sammen et nytt lag med så mange nye spillere.

Aasmund Bjørkan er mannen som skal lede Bodø/Glimt denne sesongen. (Foto: Per-Inge Johnsen)
Aasmund Bjørkan er mannen som skal lede Bodø/Glimt denne sesongen.
(Foto: Per-Inge Johnsen)

Vurdering av Glimt-stallen 2016:

Keeper:

Pavel Londak er borte. Han blir erstattet av Simon Thomas, en 25 år gammel Canadier som forrige sesong sto i mål for Strømmen. Basert på treningskampene er det en ok erstatning. Thomas virker å være bedre i feltet, noe som kan bli viktig i et lag med få store spillere. Thomas har nok neppe Londaks maks-nivå, men er fortsatt ung og lovende til keeper å være. Det kommer sannsynligvis inn en keeper til, men så langt har den jakten vært resultatløs.

Forsvar:

Det blir spennende å se om Bjørkan er flinkere til å organisere forsvaret enn det Jan Halvor Halvorsen var. Ut har Vieux Sanè og Zarek Valentin gått, mens Martin Bjørnbak og Emil Jonassen har kommet inn. Sanè var enorm på sitt beste, men nokså uforutsigbar å spille med, noe også Brede Moe – som ofte var Senegaleserens makker – senere har uttalt. Derfor kan det hende at Bjørnbak og Moe får til et bedre samarbeid som kommer laget tilgode. Personlig synes jeg Moe har litt for mange mangler til å bli en god Tippeliga-stopper. Han sliter spesielt mot spillere som er god langs bakken. For lagets del blir nok savnet av Valentin vel så stort som savnet av Sanè, mye på grunn av ledertypen han var på banen. Inn på venstreback har de hentet Emil Jonassen fra Odd. Han har sett bra ut i treningskampene, og har allerede funnet en relasjon med Konradsen/Olsen. Signeringen av Jonassen gjør at Thomas Jacobsen blir flyttet over til høyreback. Jacobsen gir alltid 100%, og brukes ofte også i en indreløper-rolle på midtbanen. Bak Jacobsen lurer Daniel Edvardsen som er en veldig temposterk spiller som dessverre er noe skadeplaget. Klarer han å holde seg skadefri kan det hende at Jacobsen blir potet når skader og karantener kommer.

Midtbane:

Ingen kan erstatte Badou som forsvant i fjor sommer, men Morten Konradsen klarte å gjøre savnet mindre. Viktig for Glimt at han tar nye steg i år. Dominic Chatto var kanskje Glimts mest undervurderte spiller i fjor. Han er nå borte og inn har ukraineren Ruslan Babenko kommet. Bjørkan har lovprist Babenko siden hans ankomst og det blir spennende å se om han blir hjertet i laget, noe Bjørkan påstår. Se forøvrig opp for Mathias Normann som har vært Glimts klart beste spiller i oppkjøringen. En attraksjon på sitt beste.

Angrep:

Sørloth var i lag med Trond Olsen lagets toppscorer i fjor. I år blir Azemi flyttet fra høyreving til spiss, noe vi har klokketro på. Mange glemmer at Sørloth putta syv av målene sine på to kamper forrige seong. På høyrevingen har Serbiske Milan Jevtovic kommet inn. Basert på treningskampene er dette en spiller med høyt teknisk repertoar. Hans utfordring blir å bli kjent med systemet og Glimts måte å spille på, og han snakker heller ikke engelsk.

Alt i alt er nok laget litt svekket, men det er ett ungt lag som fort kan ta steg i løpet av sesongen.

(stallvurderingen er gjort sammen med Glimt-kjenner og supporter, Martin Brobakk Nordgård. Følg han gjerne på twitter: @scifeno)

Nøkkelspiller: Trond Olsen

Den hurtige venstrekanten blir kanskje enda mer viktig denne sesongen. Alexander Sørloth sto for mange scoringer forrige sesong og mer ansvar hviler på Trond Olsens skuldre i år når det kommer til mål-poengene. Olsen står også for mye av rutinen i Glimt-laget, i en ellers ung og uerfaren stall. Begynner å dra på årene, men forrige høst var det ingenting som tydet på at alderen har tatt han helt enda.

Spiller å se opp for: Mathias Normann

Han er en 19 år gammel indreløper med evner til å både passere folk og slå nydelige stikkere i bakrom. Lavt tyngdepunkt og sterk i kroppen er han også. Definitivt en spiller å se opp for denne sesongen.

Blir Mathias Normann årets gjennombrudd i Tippeligaen? (Foto: www.glimt.no)
Blir Mathias Normann årets gjennombrudd i Tippeligaen?
(Foto: www.glimt.no)

Konklusjon:

Vi i fotballnerd.no tror det blir en nedtur for Bodø/Glimt i årets tippeliga. Utskiftningene har vært litt i overkant store og vi tror det fort kan ta mer tid å sette et nytt lag enn det Glimt har tid til. Stallen er også tynn og utsatt for skader, og litt for mye ansvar hviler muligens på for få spillere. Mange av spillerne er også unge og uerfarne på dette nivået. Flere av dem har utvilsomt fine karrièrer foran seg, men vi er usikre på om det holder allerede denne sesongen.

Vi tror derfor Bodø/Glimt blir nr.16 og rykker ned.

– Fokuset ligger på å utvikle oss

Bodø/Glimts Thomas Jacobsen sier at klubben ikke har noen uttalt målsetning for årets sesong.

32-åringen har vært en fast bidragsyter i Bodø de siste sesongene, både som back og som indreløper. Han sier at de ikke bryr seg nevneverdig om tabelltips før sesongen.

–  Vi går ikke rundt og analyserer alle tabelltipsene som kommer, vårt fokus ligger hele tiden på å utvikle oss som lag og som enkeltspillere, sier Jacobsen til fotballnerd.no.

Thomas Jacobsen bruker lite energi på tabelltips. (Foto: www.glimt.no)
Thomas Jacobsen bruker lite energi på tabelltips.
(Foto: www.glimt.no)

Lagkamerat og midtstopper Martin Bjørnbak bryr seg heller ikke nevneverdig om tabelltipset vårt.

– Hva andre tror bryr vi oss ikke om. Vi har stor tro på det vi holder på med. Vi har store ambisjoner, men det er noe vi holder innad i gruppa, forteller stopperen som kom tilbake til klubben fra Haugesund i vinter.

Jacobsen vil heller ikke gå ut med noen offentlig målsetning fra klubbens side.

– Klubben har ingen uttalt målsetning foreløpig, men fokuset er på å hele tiden utvikle oss som lag, samt det å gjøre Bodøværingene og nordlendingene stolte, sier han.

På spørsmål om det er store forskjeller mellom Jan-Halvor Halvorsen og Aasmund Bjørkan som trenere, svarer Jacobsen følgende.

– Det er ingen enorme omveltninger, men enkelte små justeringer og forskjeller er det, uten å gå for dypt inn i det.

Skal erstatte Sanè

Vieux Sanè har vært en av Bodø-lagets viktigste spillere de siste sesongene. Den Senegalesiske midtstopperen kunne havnet i Rosenborg midtveis i forrige sesong, men endte til slutt opp med å fullføre sesongen i Glimt.

Nå spiller Sanè i franske Brest i Ligue 2, som er nest øverste nivå i Frankrike. Martin Bjørnbak blir sett på som hans erstatter, men føler ikke noe press av den grunn.

– Sanè var en veldig god spiller, men jeg skal spille mitt eget spill, og jeg føler ikke noe mer press enn hva jeg legger på meg selv, forteller Bjørnbak.

Som forventet

Martin Brobakk Nordgård er Glimt-supporter og har fulgt klubben siden 1993. Også han tror det blir en tøff sesong i Bodø, men han har troa på at det de kan holde plassen, og trekker frem to lag som han ser på som svakere.

– Nei, det er vel nesten som forventet. Har jo mistet mange sentrale spillere og fått inn en del spillere som ingen har hørt om, selv om man også har fått inn noen med Tippeliga-erfaring. I tillegg har man en del unggutter som ingen har sett spille før, forteller han.

– Jeg tipper kvalikk-plass personlig. Tror Glimt er sterkere enn både Start og Sogndal. Jeg forventer at mange unggutter får sjansen i år, da Aasmund Bjørkan ikke redd for å bruke dem. Jeg forventer at vi spiller fin angrepsfotball og tørr å presse høyt fra starten av i kampene. I fjor under Jan-Halvor Halvorsen gikk vi ofte ut lavt, og lå gjerne under etter 25 minutter.

Som tidligere nevnt har det skjedd en del på overgangsmarkedet i Bodø i vinter. Mange sentrale fjes er borte og en del nye fjes er hentet inn. Noen kjente, men også noen mer ubeskrevne blad for de som følger norsk fotball.

– Bjørnbak og Jonassen virker som gode signeringer , og de vil styrke laget. Simon Thomas virker som en grei signering, dog vært veldig varierende i treningskampene. Jevtovic og Babenko er veldig vanskelig å vurdere, da Jevtovic må tilpasse seg og lære seg språket, og Babenko nettopp har kommet. Sistnevnte har sett ut som en teknisk god spiller i de siste treningskampene. Martin Wiig virker som en ganske meningsløs signering. Virker ikke som han passer som ensom spiss i 4-3-3, mener Brobakk Nordgård.

Klubben har mange unge spillere fra egne rekker, hvem vil du trekke frem som den mest spennende?

– Vanskelig å trekke frem én, men Mathias Normann må jo nevnes siden han har vært vår soleklart beste spiller i treningskampene i vinter, avslutter Glimt-supporteren.

Fotballnerd.no sitt tabelltips:

1. Rosenborg

2. Molde
3. Strømsgodset

4. Odds Ballklubb

5. Viking
6. Vålerenga
7. Stabæk
8. Lillestrøm
9. Brann
10. Sarpsborg 08
11. Aalesund
12. Tromsø
13. FK Haugesund

14. Start


15. Sogndal

16. FK Bodø Glimt

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -