Topp 10 fineste stadioner å besøke i Norge

71
Aker Stadion. Foto: Olaf Meister, Wikimedia

Se inn i hjertet av norsk fotball gjennom denne rangeringen av landets mest fantastiske stadioner. Fra Molde til Oslo tar denne guiden deg med på en reise gjennom korte beskrivelser om disse flotte arenaer, der du kan få litt innsikt i historie, kapasitet og noe unikt fakta. La deg bli inspirert av deres unike karakter, og oppdag hvordan disse ikoniske stedene har formet fotballkulturen i Norge. Mens norske stadioner kanskje ikke matcher de største internasjonale arenaene, møter de internasjonale standarder. Hvis du har en lidenskap for spillet, kan du neste sesong muligens planlegge et besøk til en av stadionene som fascinerte deg mest.

 

Topp 10 fineste stadioner:

 

- Annonse -
 1. Aker Stadion
 2. SR-Bank Arena
 3. Intility Arena
 4. Åråsen Stadion
 5. Skagerak Arena
 6. Fredrikstad Stadion
 7. Sør Arena
 8. Lerkendal Stadion
 9. Brann Stadion
 10. Ullevaal Stadion

 

 • Aker Stadion
  Sted: Molde, Kapasitet: 11 305, Hjemmelag: Molde FK

Førsteplassen går til Aker Stadion i Molde, ofte omtalt som Norges fineste stadion. Bygget i 1998 som en gave til fotballklubben Molde av Kjell Inge Røkke og Bjørn Rune Gjelsten. Stadionet ligger vakkert til ved Midfjorden, like vest for Molde sentrum. Tilskuerrekorden er på 13 308 og ble satt i en Eliteseriekamp mot Rosenborg tilbake i åpningssesongen 1998. På folkemunne blir stadionet ofte kalt for «Røkkeløkka», etter Molde-eier Kjell Inge Røkke.

 

 • SR-Bank Arena
  Sted: Stavanger, Kapasitet: 16 300, Hjemmelag: Viking FK

SR-Bank Aaren, tidligere kjent som Viking Stadion i Stavanger, inntar sjetteplassen på listen over de fineste stadionene i Norge. Åpnet i 2004, er det en av de mest moderne stadionene i landet. Tilskuerrekorden er fra en kamp mot Brann i Tippeligaen 2007, da 16 600 tilskuere så Viking vinne vestlandsoppgjøret 3-1.

 

 • Intility Arena
  Sted: Oslo, Kapasitet: 16 555, Hjemmelag: Vålerenga Fotball

Intility Arena i Oslo, det nyeste stadionet på listen, tar syvendeplass. Originalnavnet var Vålerenga Kultur- og idrettspark før det norske teknologiselskapet Intility kjøpte navnerettighetene. Tilskuerrekorden er fra åpningskampen mot Sarpsborg 08, da 17 011 tilskuere var innenfor portene. Det er totalt 13 innganger på stadion, hvorav tre er VIP-innganger. Ferdigstilt så sent som i september 2017, ble stadionet en realitet etter at Oslo kommune ga tomten til Vålerenga IF for én krone.

 

 • Åråsen Stadion
  Sted: Skedsmo, Kapasitet: 11 500, Hjemmelag: Lillestrøm SK

Åråsen Stadion i Skedsmo inntar andreplassen på listen over de fineste stadionene i Norge. Stadionet har vært hjemmebane i den øverste norske divisjonen lengst, helt siden sist Lillestrøm rykket opp i 1975. Stadionet ble bygget i 1951, men fikk den formen vi kjenner fra i dag under en storstilt oppgradering rundt årtusenskiftet. Tilskuerrekorden på 13 652 kom i en kamp mot erkerival Vålerenga tilbake i 2002. Grunnet nærheten til Kjeller flyplass er Åråsen en av få stadioner der flomlysene senkes ned over banen etter hver kamp. Kanarifansen er navnet på supportergruppen til Lillestrøm.

 

 • Skagerak Arena
  Sted: Skien, Kapasitet: 12 000, Hjemmelag: Odds Ballklubb

Skagerak Arena i Skien tar tredjeplassen blant Norges fineste stadioner. Det ligger på samme sted som det gamle Odd-stadion, men banen ble snudd 90 grader i 2005, og den gamle hovedtribunen har blitt kortside. De tre nye tribunene sto ferdig i løpet av 2011, og Odds hjemmearena er nå en topp-moderne Eliteserie-arena. Den offisielle tilskuerrekorden er fra 2015 da 12 436 mennesker fikk med seg en ellevill kamp mot tyske Borussia Dortmund i kvalifiseringen til Europa League, en kamp som til slutt endte 3-4. Den uoffisielle tilskuerrekorden er 12 500 tilskuere, i semifinalen mot Viking i NM i 1984.

 

 • Fredrikstad Stadion
  Sted: Fredrikstad, Kapasitet: 12 565, Hjemmelag: Fredrikstad FK

På fjerdeplass finner vi nye Fredrikstad Stadion, som huser Fredrikstad FK. Stadionet, ferdigstilt i 2007, har en tilskuerrekord på 12 565 fra en kamp mot Vålerenga i 2011. Fredrikstad FK regnes som en av mest tradisjonsrike fotballklubber i Norge og dominerte norsk fotball på slutten av 1930-tallet.

 

 • Sparebanken Sør-Arena
  Sted: Kristiansand, Kapasitet: 14 448, Hjemmelag: IK Start

Kristiansands Sparebanken Sør Arena tar femteplassen blant de fineste stadionene i Norge. Det åpnet så sent som i 2007 og er hjemmearena for IK Start. Det er et intimt og lukket stadion som igjen er hjemmearena for et lag i OBOS-ligaen etter Starts nedrykk fra Eliteserien for et par sesonger siden. Tilskuerrekorden er på eksakt 14448 og ble satt i åpningskampen mot Viking tilbake i april 2007. Sør-Arena brukes også som konsertarena der flere kjente musikere spilte, blant annet Elton John og Dolly Parton.

 

 • Lerkendal Stadion
  Sted: Trondheim, Kapasitet: 21 421, Hjemmelag: Rosenborg BK

Lerkendal Stadion i Trondheim tar niendeplassen. Hjemmearenaen til Norges mest meritterte fotballag, Rosenborg BK, har en kapasitet på 21 421. Tilskuerrekorden på 28 569 tilskuere er fra seriefinalen mot Lillestrøm i 1985. I 2016 ble det spilt UEFA Super Cup Finalen mellom Real Madrid og Sevilla, der Real vant 3–2 etter ekstraomganger. Grunnet Rosenborgs mange opptredener i europeiske gruppespill, har flere andre store klubblag spilt kamper på Lerkendal, blant annet Porto, Milan, Røde Stjerne, Juventus, Olympiakos, Feyenoord, Borussia Dortmund, Bayern München, Inter, Ajax, Benfica, Arsenal, Chelsea, skotske Celtic, og mange flere.

 

 • Brann Stadion
  Sted: Bergen, Kapasitet: 17 591 (16 650 sitteplasser), Hjemmelag: SK Brann

Brann Stadion i Bergen, åpnet i 1919, tar åttendeplass. Gjennomgått flere oppgraderinger og utbygginger opp gjennom årene. Stadionet kan utvides med omtrent 900 sitteplasser ved kamper med stor etterspørsel. Tilskuerrekorden er på 24 800 tilskuere i en cupkamp mot Fredrikstad i 1961. I bergensområdet blir anlegget gjerne kalt “Staddaen”. var tidligere supporternes tribune, og minner fra denne tribunen gir fortsatt frysninger for noen eldre bergensere. Den “Store stå” var tidligere supporterplass, og minnene fra denne tribunen gir fortsatt frysninger hos eldre bergensere.

 

 • Ullevaal Stadion
  Sted: Oslo, Kapasitet: 27 500, Hjemmelag: Herrelandslaget i fotball

Den siste plassen på listen går til Ullevaal Stadion, nasjonalarenaen i Oslo. Med en kapasitet på 27 500 er det Norges største fotballstadion. Arenaen har vært vertskap for landslaget og cupfinalen i fotball for menn. Tilskuerrekorden på 37 096 tilskuere er fra en landskamp i 1949. Arenaen kommer til å bli viktigere for kvinnefotballen fremover, da NFF ønsker å arrangere både VM for kvinner og Champions League-finale for kvinner her de kommende årene.

 

Artikkelen er skrevet i samarbeid med Oddsbonuser.nu, eksperter på Norsk fotball, Norsk betting, Norske bettingsider og bettingbonuser.

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -