Trener på oppsigelse?

207
Manchester City
Manchester City logo

Ingen imponerende sesong av Manchester City og Manuel Pellegrini i fjor. Mange trodde Pellegrini var ferdig etter 2-4 borte mot United, men han fikk sjansen sesongen ut og får det også denne sesongen. Skrev nylig under en ny 2-års kontrakt og har med det midlertidig stoppet spekulasjonene om at en viss Guardiola lurer i kulissene. Det er allikevel ingen tvil om at det forventes at Pellegrini skal levere minst et trofe når sesongen 2015/15 oppsummeres.  

Vurdering av Manchester City-troppen:

Keeper:

Joe Hart har i mange år vært det soleklare førstevalget mellom stengene på Etihad. Forrige sesong holdt han nullen i 14 kamper og kunne dermed ta imot Golden Glove prisen for fjerde gang i karrieren. Interessant nok figurerer han ikke på listen over de fem målvaktene i ligaen som gjorde flest redninger. Engelskmannen har vært solid siden han ble City’s faste sisteskanse og egenskaper som rekkevidde, reaksjoner og autoritet i egen boks er kvalitetene han er mest kjent for. Samtidig er han nok et lite hakk bak de aller ypperste keeperne i Premier League som Thibaut Courtois, David de Gea og en Petr Cech i toppform. Han har endel å gå på med ballen i beina, noe han viste under en kamp forrige sesong hvor han serverte det som må være sesongens latterligste overstegsfinte. Utrolig nok var den vellykket, men det var nok mer flaks enn dyktighet.

- Annonse -

I fjor sommer fikk Joe Hart ytterligere konkurranse i form av tidligere Malaga-keeper Willy Caballero. Noe han ikke hadde hatt i veldig stor grad tidligere. Da var det først og fremst nåværende førstekeeper i Sunderland, Costel Pantilimon som stod for konkurransen, og Caballero må kunne sies å være et steg opp. Argentineren nærmer seg 34 år og har nok ikke veldig mange år igjen før nivået hans faller. Per i dag er han likevel en godkjent reservekeeper som tilsynelatende ikke klager på tilværelsen som andrevalg.

City-duoen er solid, men de aller aller fleste eksperter vil nok mene at det er andre lag som har bedre kvalitet og dekning på keeperplassen enn Manchester City.

Forsvar:

Forsvaret til Manchester City har vært veldig varierende de siste sesongene. Er Vincent Kompany i  form er han ufattelig viktig i Pellegrinis bakre firer. Han var derimot skadet eller ute av form i lange perioder i 2014/2015 og uten sin forsvarssjef endte City 8 poeng bak suverene Chelsea. Han er en stopper som har det meste når han er i form. Ute av form virke det som om det først og fremst er konsentrasjonen som svikter. Da blir det fort mye rot og feil bakover.

Ellers har Manchester-laget grei dekning over stort sett hele forsvaret, men ingen andre er av den aller ypperste kvalitet slik som Chelsea tilsynelatende har i hvert eneste ledd. De har en svært spennende Eliaquim Mangala på stopperplass. Dette er en spiller som hadde en litt svak sesong, men som av mange eksperter blir tippet å ta store steg denne sesongen. Mangala har det som kreves av en stopper av høy kvalitet i Premier League. Fysisk blant de aller beste i ligaen, med blant annet en tilnærmet perfekt balanse mellom styrke og hurtighet. Blir franskmannen litt mer samspilt med resten av laget har han en stor framtid foran seg i den himmelblå trøyen.

Andre alternativer på stopperplass i City er Jason Denayer og Martin Demichelis. Belgiske Denayer kan bli et nytt og spennende bekjentskap. Var på lån hos Ronny Deila i Celtic forrige sesong. Hvor han presterte så bra at han nå blir en av fire viktige stoppere i City, om ikke partneren til Kompany. 20-åringen signerte før i sommer en ny 5-års kontrakt og det er store forventninger til at Denayer etterhvert kan ta over stafettpinnen fra Kompany. Demichelis blir ofte omtalt som den «evige nødløsning» i britiske medier, og City-karrieren hans går nok mot slutten. Helt ok mot svakere motstand, men neppe en 25+ kampers spiller dersom City har ambisjoner om titler.

På backplass har man spillere som nærmer seg å gå ut på dato. Alle fire, kanskje bortsett fra Clichy, er over toppen i karrieren sin og en bør nok se på erstattere, spesielt på høyrebacken, innen neste sommer. Allikevel er alle solide, og det er ingen som virkelig pekte seg ut forrige sesong som veldig mye bedre enn konkurrenten sin. Dette kan være positivt i den forstand at en da får mye rotasjon i laget. En slipper dermed slitasje og misfornøyde spillere. Samtidig kan det bli vanskelig å spikre en virkelig samspilt bakre firer, noe en så tydelig at Chelsea kunne nyte frukter av!

Midtbane:

Midtbanen til Manchester City er et ledd med masse kvalitet og imponerende bredde. Alt fra en Yaya Toure som tilsynelatende kan alt når han er i form, til en nærmest dansende David Silva, til den lynkjappe nyanskaffelsen Raheem Sterling. Hvis Manuel Pellegrini klarer å sette sammen en midtbane bestående av spillere som utfyller hverandre, kan midtbaneleddet på Etihad konkurrere med den Chelsea kommer til å stille. Samtidig har City registrert 11 midtbanespillere i årets tropp og det har absolutt en risiko. Misfornøyde spillere kan være uungåelig.

Da kan spillere som Fernando, Jesus Navas og kanskje til og med Samir Nasri vise seg å komme et stykke bak i køen, og dersom det oppstår misnøye i troppen kan det også påvirke de spillerne som faktisk får spille. Hvordan Pellegrini håndterer denne problemstillingen kan vise seg å bli nøkkelen i årets sesong for the Citizens.

Hovedfokuset til City dette overgangsvinduet har noe ufrivillig vært å hente engelsk og ungt slik at de tilfredsstiller kravet om korrekt antall «homegrown»-spillere som FA har satt. Det virker nesten som om klubben etter forrige sesong fikk med seg «homegrown» regelen. Det er i det minste flaut at en klubb som hvert år kjemper om ligagull skal måtte kjøpe inn spillere fra det overprisede engelske spillermarkedet. På grunn av et tydelig fravær av innkjøpsstrategi de siste årene. Gjennom dette fokuset har nevnte Raheem Sterling ankommet, men i tillegg har også Fabian Delph fra Aston Villa og Patrick Roberts fra Fulham kommet inn portene på Etihad. Delph er nok først og fremst tiltenkt en rolle som stallspiller, mens Roberts er en spiller for fremtiden. Begge vil nok kunne bidra for City på lang sikt, men bidraget blir nok av det begrensede slaget førstkommende sesong.

City har også den sentrale midtbanespilleren Fernandinho i troppen og brasilianeren spilte hele 33 kamper for the Citizens forrige sesong og blir nok også en viktig brikke i 2015/2016-sesongen. På sitt beste en meget god spiller.

Angrep:

I angrepet til Manchester City kommer en aldri utenom den lille argentineren Sergio Kun Aguero. En skadefri Aguero kan være forskjellen på en suksessfull sesong og en skuffende en. 27-åringen har en så ekstrem eksplosivitet og et så imponerende rykk at han kan dra seg forbi enhver forsvarspiller i Europa dersom han har dagen. Selv med endel småskader endte Aguero på 26 mål i ligaen i fjor, intet mindre enn 5 mål foran andreplassen Harry Kane. I tillegg hadde han hele 8 målgivende og endte dermed på mer målpoeng enn spilte kamper i ligaen, noe svært få spillere har greid i sin Premier League-karriere. Den lille magikeren toppet statistikken når det kom til både antall avslutninger (148) og avslutninger på mål (62) forrige sesong.

Dessuten har de fleste eksperter store forhåpninger til ivorianeren Wilfried Bony. Kraftspissen som ankom fra Swansea i januar er  sannsynligvis ligaens beste reservespiss og han vil få nok av muligheter i løpet av en lang sesong. Uansett skade på Aguero eller ikke vil han nok få sjansen i City-drakten, han er nemlig for god til å sitte på benken.

Verdt å nevne er den nigerianske unggutten Kelechi Iheanacho som har vist seg frem under treningskampene i sommer. Han er nok en spiller som vil få noen sjanser i mindre viktige kamper denne sesongen. Samtidig er han nok ikke helt klar for gjennombruddet sitt riktig ennå.

Nøkkelspiller:

Sergio Aguero:

Lag som kjemper om Premier League tittelen er som regel avhengig av en spiss i ypperste verdensklasse. Kun Aguero tilhører eliten av spisser i ligaen noe målsnittet hans de siste sesongene viser. 78 mål siden han ankom engelsk fotball i 2011 forteller om en målmaskin av rang. En av de morsomste spillerne å følge hver Premier League sesong, da ferdighetene han gang på gang viser i City drakta er nærmest på et umenneskelig nivå.

 

Spiller å se opp for:

Jason Denayer:

Belgia fortsetter å produsere midtstoppere av høy klasse. Nestemann ut kan fort bli 20 år gamle Jason Denayer. Ble sendt ut på lån til Deila og Celtic forrige sesong hvor han gjorde sine saker meget bra. På 29 kamper ble det 5 mål og i begynnelsen av mai ble han kåret til årets unge spiller. Han debuterte for Belgia i mars og landslagstrener Wilmots har uttalt at Denayer kan ende opp som en midtstopper i verdensklasse.

Konklusjon:

Manchester City kommer til å være med å kjempe helt i toppen i år igjen, men det er foreløpig usikkert om alle alarmklokker som begynte å ringe etter forrige sesong trofeløse sesong. Kompanys meget varierende formkurve forrige sesong kan ikke gjentas i år hvis City vil fortsette å være med i den eksklusive firerbanden i Premier League som gir Champions League spill. På midtbanen er Fabian Delph hentet inn for å gi laget sårt tiltrengt energi og aggressivitet. Det stilles fortsatt spørsmål om en spiller som Fernando Reges holder et akseptabelt nivå for et topp 4 lag.

City har en aldrende grunnstamme i Kompany, Zabaleta, Toure og Silva. Særlig Kompany og Toure må opp flere nivåer den her sesongen hvis ikke Pellegrinis menn skal falle utenfor topp 4. Sterling kommer til å tilby fart og kreativitet forover på banen, og selv om han kostet over en halv milliard norske kroner så er potensialet til unggutten skyhøyt. Eksperter har påpekt at Sterling ikke innehar den rette mentaliteten til å bli en verdensklasse spiller, noe jeg er dypt uenig i. Det vitnet om ambisjoner å se at et naturlig steg videre for seg selv var å ta den korte turen over til Manchester. Per dags dato kan ikke Liverpool tilby regelmessig i Champions League. De beste spillerne i ligaen er nemlig ikke interesser i å vente på spill i verdens gjeveste klubbturnering.

Manchester City har den samme mangelen på spisser av god nok kvalitet og situasjonen påminner om statusen i den rød delen av Manchester. Det er tynt besatt på topp og en smule risikofylt å gå inn i en ny sesong med Agüero og Bony som dine alternativer på topp. Nå kan Sterling bekle en spissplass og det er kanskje det som er planen til Pellegrini. En duo bestående av Agüero og Sterling blir regelrett livsfarlig om relasjonen de i mellom klikker.

Vi i fotballnerd.no tipper Manchester City på 4. plass.

Intervju med Manchester City supporter Anders Forstun:

Hva synes du om at vi i fotballnerd tipper laget ditt på 4-plass?
Manchester City er en av de vanskelige å finne en plassering til. TV 2 har tippet dem fra 1. og til og med 4. plass. Jeg føler at deres tipping er realistisk mtp. signeringene denne sommeren (hittil). Hvis man vet på forhånd at profilene Aguero, Silva, Yaya Toure og Kompany holder stabil og god form så vet man at de vinner ligaen, men det skjer ikke. Kommer til å være en del varierende form også denne sesongen. Men gud vet hva en trofé-løs sesong gjør med sultne spillere? 
Hvilke forventninger har du selv til den kommende sesongen?

– Manchester City har en spennende sesong i vente. Hadde ikke en skuffende forrige sesong, men alt annet en gull er ikke godt nok (med tanke på at det heller ikke ble noen trofé i noen av cupene). Tror fortsatt på en god del motgang. Det vil bli tøffe bortekamper mot nedrykkstruende klubber hvor det vil bli tapt poeng i år også. Hvis Aguero og Silva holder seg skadefrie så vil det bli tøft for en hver forsvarspiller, det vil bli avgjørende. Jeg er optimist og tipper dem på 2. plass. Bak et lag jeg enda ikke har greid å bestemt meg for.

Hvordan synes du klubben din har gjort det på overgangsmarkedet i sommer?
– City har hittil hentet to nye A-lagsspillere, begge engelskmenn. Lampard og Milner har sagt takk og farvel og det gjør at Man City må gamble på nye engelskmenn. Den unge pøyken Sterling er den som vil ha mest press på seg gjennom denne sesongen. Det vil bli buing fra alle bortefans i Premier League. Prisen sier sitt, det froventes altfor mye. Jeg holder meg kald og skal ikke forvente all verden. Hvis Sterling holder hodet hevet så tror jeg han vil gjøre det bra, ikke fantastisk, men godkjent. Fabian »Judas» Delph kom som et sjokk for meg. Jeg trodde lenge at han ville ende i City, til ham gjorde tidenes største U-sving og »bestemte» seg for å »bli» i Aston Villa. 25 åringen klarte å sjokkere meg med en ny U-sving. Han var klar for City. Delph vil aldri kunne ta plassen i fra Yaya Toure og Fernandinho, men ville kunne komme inn i kamper hvor det trengs mer offensiv kraft. Delph blir ingen hit i Manchester City, men vil nok ha to greie sesonger. 
City har begynt å rydde litt i stjernegalleriet og har sendt Jovetic og Dzeko til Italia. Jovetic på et to-års lån med opsjon på kjøp hos Inter Milan mens Edin Dzeko blir solgt til Roma (Enda ikke bekreftet dog). Milner dro gratis til Liverpool, mens Lampard som var på lån har returnert tilbake til New York City.  
Nøkkelspiller?
– Det er ingen hemmelighet at Manchester City ikke leverer det samme uten Aguero. Argentineren kan trylle frem viktige mål ut av ingenting. Ble toppscorer forrige sesong og jeg tror han vil bli det igjen denne sesongen. Magisk spillere som ble alt for lite nevnt i fjor.
Spiller å se opp for?
Jeg syntes at Jesus Navas er en veldig spennende og undervurdert spiller. Hadde en fantastisk første sesong men var veldig usynlig forrige sesong. Tror han vil ha godt av litt konkurranse med Sterling og kommer til å herje på høyrekanten denne sesongen. En venstrebacks verste mareritt må være å stoppe Navas og Zabaleta.
Hvor trygt sitter egentlig Pellegrini etter en skuffende sesong i fjor?
Tipper dette er Pellegrini’s siste sesong i den blå delen av Manchester. Skuffet stort i fjor i overgangsvinduet og har ikke levert så bra heller nå i sommer. Det ryktes at Pep Guardiola vil være den beste erstatteren og tror selv at det skjer. Behovet for en trener som lykkes i Europa er det eneste styret i Manchester City har i tankene for tiden og med mindre at Pellegrini greier å løfte laget til en eventuell Champions League-finale så tror jeg han blir. Med Pep i klubben så vil det bli bygget et helt nytt lag, flere spillere inn og flere spillere ut. Mye penger vil bli brukt, men vil styret det? Jeg håper Pellegrini har lykken på sin side i Champions League og håper han blir enda et år. Premier League’s mest sjarmerende mann!
Kilder:
http://www.premierleague.com/en-gb/news/news/2014-15/may/270515-2014-15-post-season-tracking-data.html
http://www.nrk.no/sport/fotball/manchester-city—milliardprosjekt-pa-vent_-1.12488155

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -