Trofeer fremfor spillestil?

244
Arsenal
Arsenal logo

Arsenal ser solid ut i alle lagdeler. De spilte fantastisk fin fotball i 2014/15-sesongen, og dersom de kan kopiere dette denne sesongen, kan de kjempe om ligagull. (Har dog spilt fin fotball i flere år uten særlig resultater å vise til)

Ny sesong i vente for Arsene Wenger og Arsenal som virkelig har begynt å bli gode de siste årene. For to år siden vant de FA cupen, og i fjor endte de på en sterk tredjeplass. Sesongen endte også med triumf i FA cupen for andre år på rad.

 

Keeper:

- Annonse -

En posisjon de egentlig hadde to klasse alternativer i fra før av i David Ospina og Wojciech Szczesny. Allikevel har Petr Cech blitt hentet inn som førstevalg i mål. En signering som ifølge John Terry vil kunne gi Arsenal 10-15 poeng ekstra i løpet av en sesong. Tsjekkeren var et soleklart førstevalg i Chelsea før Thibaut Courtois kom inn portene. Den unge belgieren ble raskt førstevalget til Mourinho og sist sesong ble det derfor bare 7 kamper i ligaen for Chelsea. Szczesny er sendt på lån til Roma ut sesongen og i bakhånd har Arsenal meget habile Ospina å sette inn. Tredjekeeper er argentineren Emiliano Martinez som fikk tre kamper i ligaen forrige sesong.

 

Forsvar:

Mertesacker og Koscielny utgjør midtforsvaret til Arsenal og gjør det som regel med bravur. Førstnevnte er en av de beste hodespillerne i ligaen, mens hans partner har fart nok til å holde følge med ligaens raskeste spillere. De utgjør et partnerskap som fra 22 januar 2012 til februar 2014 fullførte 27 kamper sammen. På de kampene endte 19 av de med seier, 8 uavgjort, i tillegg til 16 clean sheets. På høyreback ble vi utover i sesongen godt kjent med Hector Bellerin. Spanjolen som fylte 20 år i mars endte sesongen med 17 kamper fra start og imponerte stort med ungt pågangsmot og ekstrem akselerasjon på de første meterne. Han noterte seg for to mål, deriblant i hjemmekampen mot Liverpool.

Forsvarsfireren mot Chelsea i Community Shield besto av: Mertesacker, Koscielny, Monreal og Bellerin. På midtstopper posisjonene kan Wenger i tillegg sette inn den hurtige brasilianeren Gabriel som ble hentet fra Villareal i januar. Han kan også bekle begge back posisjoner. Kieran Gibbs er et solid alternativ på venstreback, mens Callum Chambers i hovedsak vil figurere som et midtstopper alternativ ifølge Wenger. Forrige sesong fikk han 17 kamper fra start. I likhet med Gabriel kan Chambers også bli satt ut til å gjøre en jobb som sideback. En som ikke spilte mange minutter forrige sesong var Mathieu Debuchy. Franskmannen slet voldsomt med skader sist sesong og endte sesongen med bare 10 kamper fra start. Må nok regne med å starte sesongen som backup til fremadstormende Bellerin.

 

Midtbane:

En midtbane bestående av små teknikere som potensielt bør produsere et høyt antall mål og målgivende. I Coquelin har Arsenal etter flere år uten en klassisk def. midtbanespiller etter god gammeldags standard. En posisjon de virkelig har hatt problemer med å fylle de seneste sesongene. Coquelin debuterte så tidlig som i 2008 men ikke klart å ta en fast plass på laget før sist sesong. Han startet sesongen på benken før han dro på lån til Charlton i november. Ble så tilbakekalt av Wenger i starten av desember og var så å si fast på laget til sesongslutt. Har trolig sikret seg en fast plass på laget etter forrige sesongs imponerende innsats på en av Arsenals tidligere problem posisjon.

Franskmannen vil trolig bli flankert av Cazorla, Ramsey, Øzil og Chamberlain. Sistnevnte har virkelig imponert under pre season. Han terroriserte Lyon forsvaret i massakeringen som endte med en meget komfortabel 6-0 seier. «The Ox» fulgte så opp med å bli matchvinner mot Chelsea i Community Shield finalen, med å lime ballen utagbart i krysset bak Courtois. Høyrekanten har lenge blitt sett på som et megatalent, men dessverre har skader satt stopp for hans utvikling. Forrige sesong noterte han seg for 1 mål og 1 målgivende på 17 kamper fra start. Arsenal fans forventer helt riktig at Chamberlain virkelig skal slå i gjennom denne sesongen etter å ha imponert i treningskampene. En som definitivt kan få sitt store gjennombrudd sesongen 2015/16.

En annen spiller Arsenal fanskaren har store forventninger til er grasiøse og tidvis briljante Mesut Øzil. På sitt beste er han definitivt verdens beste i sin posisjon. Har dog slitt delvis med formen siden han ankom Arsenal fra Real Madrid. Denne sommeren har han ikke vært opptatt med et mesterskap og en Øzil med overskudd kan absolutt finne tilbake til formen han tidligere har vist oss.

Med 7 mål og 11 målgivende var Santi Cazorla en av de toneavgivende på fjorårets Arsenal lag. Spanjolen har vært en suksess siden Arsenal kjøpte han fri fra Villareal i 2012. I sin debutsesong noterte han seg for 12 mål og 11 målgivende. Han ligger som regel i toppen over spillere med flest målgivende hver sesong.

På benken finner vi det evige talentet Jack Wilshere som de siste sesongene har vært ekstremt skadeplaget. Sist sesong ble det ikke mer enn 9 kamper fra start. Wilshere har alternert mellom å spille i den dype rollen på midtbanen, og i en mer offensiv en. Wenger er bestemt på at Wilshere er best som en av de offensive midtbanespillerne, mens Hodgson har valgt å bruke han som en av de dype på Englands midtbane. Personlig vil jeg se Wenger bruke han mer tilbaketrukket på Arsenals midtbane, som partner til Coquelin. Vil uansett starte sesongen på behandlingsrommet etter at det ble påvist enda en ankelskade, som vil holde Wilshere borte fra banen mellom 6-8 uker.

Aaron Ramsey. Spilleren kjendiser og diktatorer før i tiden fryktet aller mest. Waliseren har livene til Osama Bin Laden, Steve Jobs, Muammar Gaddafi og Whitney Houston. Hver gang Ramsey noterte seg for et mål, døde en kjent person dagen etter. Slo virkelig i gjennom i Premier League sesongen 2013/14 med totalt 16 mål i alle turneringer. Sist sesong ble det 10 mål totalt på Ramsey. Er best i en offensiv midtbane posisjon men kan også spille i den dype rollen, som i sist kamp mot Chelsea.

Mikel Arteta, Tomas Rosicky og Mathieu Flamini er den resterende trioen Wenger kan velge å sette inn. Spanske Arteta er en habil spiller som forrige sesong var ute med skade fra desember og ut sesongen. På starten av sesongen ble han utnevnt kaptein og tilbyr rutine og smartness i sin spillestil, selv om nivået muligens ikke lenger er godt nok for et lag som skal kjempe om ligagull. Rosicky har vært i Arsenal siden 2006 og leverer alltid på et høyt nivå når han er frisk. Tsjekkeren har slitt veldig med skader i sin Arsenal karriere, og har ikke startet flere enn 22 kamper fra start i en sesong siden han ankom fra Borussia Dortmund. Som alternativ til rydejobben på midtbanen har Arsenal ledertypen Flamini. En grovarbeider som trolig hadde spilt fast på de fleste av Arsenal sine klubb kollegaer i Premier League.

Angrep:

Arsenal har mye å velge mellom på spissplass, men de mangler fortsatt en typisk klassespiss, hvis vi ser bort fra Alexis Sanchez. Giroud imponerte i fjor, men det spørs hvor lenge han kan opprettholde det. Han er et godt oppspillspunkt, men er ikke en regelmessig målscorer. Forrige sesong ble det 19 mål totalt i alle turneringer. Walcott ble ofte brukt som innbytter på grunn av skadeopphold. Har startet 13 kamper fra start de to siste sesongene. Walcott har blitt brukt mest ute på høyrekanten i sin Arsenal karriere, med sporadiske opptredener på spiss plass. En posisjon man trolig får mest ut av hans kvaliteter. I generalprøven mot Chelsea var Giroud plassert på benken mens det var Walcott som fikk starte som spiss. Alexis Sanchez har ikke deltatt i noen av treningskampene på grunn av Copa America, så vi vil trolig fortsette å se Walcott på topp til Sanchez er tilbake i laget.

Etter å ha imponert under sist sommers VM var Alexis Sanchez en ettertraktet spiller på markedet. Han var førstevalget til Liverpool i overgangsvinduet men endte til slutt opp i London og Arsenal. Han tok nivået fra første spark på ballen og det er ingen tvil om at han var sesongens beste kjøp. På 50 kamper i sin debutsesong noterte han seg for 25 mål. I ligaen ble det 16 mål og 8 målgivende.

Danny Welbeck kom fra Manchester United, og gjorde det helt OK. 4 mål på 25 kamper er ikke veldig imponerende. Andre alternativer i angrepet er Joel Campbell som ennå ikke har klart å klore seg til en fast plass i Arsenal troppen. Han fikk fire innhopp sist sesong før han dro på utlån til Villareal i januar. Campbell har ikke deltatt i noen treningskamper og er tilgjengelig for salg. Serge Gnabry debuterte for Arsenal i 2012. I 2013-14 sesongen fikk han 5 kamper fra start og noterte seg for 1 mål. Var så å si skadet hele forrige sesong, og har ikke deltatt i noen av sommerens treningskamper. Ellers er Yaya Sanogo sendt på et nytt utlån, denne gang til Ajax.

 

 

Nøkkelspiller:

Alexis Sanchez.

Luis Suarez forlot Premier League som en av verdens beste spisser. Inn kom Alexis Sanchez og etablerte seg raskt som en ligaens mest fryktete spisser. Helt klart i samme klasse som Sergio Aguero En spiller i verdensklasse, og Arsenals viktigste spiller hvis klubben igjen skal kunne kjempe om et ligagull. Ganske lik Suarez i spillestilen, og minst like målfarlig. En av de som tilbakelegger flest km i løpet av en kamp. God til å avslutte med begge bein samtidig som han er en konstant trussel med sin fart og arbeidsinnsats. Med det er han en komplett spiss i samme støpning som Suarez og Aguero.

En spiller å se opp for:

Theo Walcott.

Når skal Walcott virkelig slå i gjennom? Rask spiss som også kan brukes på kanten. Fikk ikke mye spilletid i fjor på grunn av skader, men dersom han holder seg skadefri denne sesongen tror jeg vi kan få se gjennombruddet til Walcott som spiss. Hans beste sesong var i 2013/14 hvor han endte på 21 mål totalt i alle turneringer. Skal Arsenal stå som seriemester sesongen 2015/16 må Walcott opp på samme nivå som i 2013/14.

Konklusjon: 

Med signeringen av Petr Cech har flere eksperter lansert Arsenal som en høyst reell tittelkandidat. Det er en vurdering det er vanskelig å være uenig i, selv om Cech hittil er den eneste som er hentet inn i sommer. Laget ser meget solid ut i alle lagdeler, men for å hente gullet hjem mangler det en midtstopper fra øverste hylle, samt en midtbanespiller á la Matic. Det mangler litt fysikk i Arsenal laget generelt og det er årsaken til at de sannsynligvis må nøye seg med sølv sesongen 2015/16. Et annet problem de seneste sesongene har vært den mysteriøse skade historikken til Arsenal laget generelt. Wilshere og Walcott har de to seneste årene tilbragt mer tid på krykker enn på banen. Et problem de er nødt til å løse hvis de skal ta det siste steget og stå som seriemester i mai 2016.

Vi tror Arsenal ender på 2. plass. 

En oppriktig tittelkandidat

Det råder optimisme blant Arsenal fansen foran årets sesong. En målvakt signering kan godt være den siste brikken i puslespillet til Arsene Wenger. Vi har fått stille noen spørsmål til Arsenal supporter Jonas Bergh-Johnsen, som har enorme forventninger til en ny Premier League sesong. At vi har tippet Arsenal på 2. plass blir tatt godt i mot. 

– 2. plass høres fornuftig ut. Tror for første gang siden sommeren 2004 at Arsenal er en oppriktig tittelkandidat. Veldig spent på sesongen, en bedre start enn i fjor er alfa omega.

Hvilke forventninger har du selv til den kommende sesongen?

– Jeg har enorme forventninger til 2015/16. Er litt overrasket over at Chelsea enda ikke har forsterket seg. I mine øyne er de svekket med Cech/Drogba ut av troppen og Begovic/Falcao inn. City har kjøpt home grown til en meget dyr penge og er vanligvis best i utfordrerposisjon. Dog usikker på om innstillingen i troppen er den rette. Finner Yaya formen, Sterling mål og Aguero unngår massasjebenken kan det bli pent. Veldig spent på Man Utd og Liverpools mange kjøp, men mener førstnevnte mangler en topp angriper til (tynt bak Depay, Rooney og Mata) og at det er et gap ned fra topp 4 til Liverpool og Spurs. I nedrykkssumpa tror jeg Watford, Leicester og Sunderland får kjørt seg, sammen med Aston Villa, Norwich og Bourmouth.

Hvordan synes du klubben din har gjort det på overgangsmarkedet i sommer?

– Jeg syns Arsenal har gjort en meget godt vindu så langt. Spørsmålet nå er om «superspilleren» som Wenger snakker om blir tilgjengelig. I såfall kommer f.eks. en Benzema for en dyr penge. Hvis ikke er jeg komfortabel med løsningen Walcott/Giroud foran, selv om det ikke er ypperste verdensklasse. Hva gjelder sentral midtbane har det vært snakket mye om en spiller inn, men Coquelin har vært magisk og Arteta er en OK backup syns jeg – og i tillegg en viktig brikke i garderoben som lagets kaptein.

Kilder:

http://www.tv2.no/a/5230618

http://ekstrabladet.dk/vrangen/article4049049.ece

http://www.arsenal.com/first-team/players

 

 

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -