Tromsø håper flere vil boikotte Qatar-VM

82
Tromsø i aksjon i fjorårets 1. divisjon. Foto: Brage Æsøy Titlestad, Fotballnerd.no

Tromsø IL la i dag ut en melding på sine nettsider der de oppfordrer til å boikotte fotball-VM i Qatar i 2022.

-For oss er det en lang historie. Det handler om måten det ble tildelt på og infrastrukturen med moderne slavere med flere tusen døde arbeidere. Det beste er diplomati, men vi mener det neste steget er at man går til boikott, sier Tromsøs daglige leder Øyvind Alapnes til Fotballnerd.no.

Han setter det hele i perspektiv.

-Tenk om Equinor var involvert i Qatar. Tenk hvilken stor sak det hadde blitt. Det hadde gått til Stortinget, sier Alapnes.

- Annonse -

Han forteller om veldig stort engasjement rundt boikotten.

-Vi håper at flere støtter oss i dette. Vi har fått ekstremt mange tilbakemeldinger fra media og supportere. De er veldig happy for at vi tør å gå ut med dette, sier Alapnes.

Her er hele meldingen som Tromsø la ut på sine nettsider:

«Det har gjennom flere år vært rettet sterk kritikk mot FIFA og Qatar i forbindelse med VM i fotball i 2022. Det hele startet med en tildeling av mesterskapet som fra flere hold ble kalt korrupt, etterfulgt av rapporter om uverdige arbeidsforhold for tilreisende arbeidere knyttet til byggingen av fasilitetene til VM.

Ulike aktører har over mange år rapportert om svært mange dødsfall som relaterer seg til det kommende verdensmesterskapet. Systemet blir beskrevet som et moderne slaveri.

Strategien mot dette har vært å gå i dialog og kritisere. Norges Fotballforbund har selv valgt denne strategien. Et virkemiddel vi i Tromsø IL tror på!

Men kritikken og dialogen har ikke ført frem. Nylig publiserte The Guardian en rapport som viser enormt mange døde fremmedarbeidere. Tallene er nedslående! Strategien som har vært fulgt har ikke gitt nødvendige resultater og vi føler det er tid for å gå videre til neste steg; boikott.

Vi er glade for at mange elsker fotball og at dette medfører at mange vil investere i sporten vår. Penger har blitt og vil alltid være en del av sporten vår. Dette må likevel ikke medføre at vi samtidig aksepterer korrupsjon, livsfarlige arbeidsforhold og ser en annen vei når grusomheter pågår.

Tromsø IL mener det er på tide at fotballen stopper opp og tar noen steg tilbake. Vi bør tenke over hva som er fotballens idé og hvorfor så mange elsker vår idrett. Det at korrupsjon, moderne slaveri og et høyt antall døde arbeidere er fundamentet til det viktigste vi har, VM, er overhodet ikke akseptabelt.

Dermed kan vi ikke lenger sitte og se på at mennesker dør i fotballens navn. Det er på tide å sette hardt mot hardt. Fotballen kan ikke styre alle nasjoners politikk og indre anliggende. Men det vi kan gjøre, er å sette tydelige krav til fotballturneringer som vi selv arrangerer.

Tromsø IL vil oppfordre Norges Fotballforbund til å gå inn for en boikott av Fotball VM 2022. Vi mener at hvis Norge kvalifiserer seg gjennom den kommende kvalifiseringen, bør vi takke nei til å reise til Qatar.

Tromsø IL vil heller ikke ta del i promotering av VM 2022 på våre kommunikasjonsflater.»

Les også: Helstrup: Vi slår nedenfra

Norsk fotball diskuterer du i Facebook-gruppen: Vi som følger norsk fotball

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -