Ulykken som endret United-historien

676
Manchester united
Manchester United. München klokka. Foto: Wikimedia

Ulykken som endret United-historien

Fredag er det 57 år siden ulykken som endret Manchester Uniteds historie. En tragisk historie, som har blitt en merkedag for verdens kanskje mest kjente fotballklubb.

Forrige sommer gikk Sir Alex Ferguson av som manager i Manchester  United etter 27 år i sjefsstolen på Old Trafford. Det ikke alle vet er at å sitte så lenge er ikke helt uvanlig i Manchester  Uniteds historie. I midten av forrige århundre hadde nemlig United en liknende skikkelse ved roret, nemlig Sir Matt Busby.

Etter å ha spilt hele sine karriere i Uniteds argeste rivaler, Liverpool og Manchester City, tok Matt Busby over Manchester United etter andre verdenskrig i 1945. Som tidligere spiller for disse klubbene var det lite som tilsa at han skulle bli en av de aller største legendene i Manchester United og engelsk fotballs historie. United lå med brukket rygg, og hadde ikke vunnet er ligagull siden 1911. Dette skulle endre seg, og Busby bygget opp et slagkraftig lag igjen, og i 1952 kunne endelig Manchester United igjen smykke seg med tittelen som landets beste fotballklubb. United gjentok bedriften også i 1956 og 1957.

På femtitallet kom også det en cup Busby, nemlig Europacupen. Real Madrid vant gang etter gang, og Busby ønsket å bli det første engelske laget til å vinne. Som serievinner i 1956 og 1957 fikk de også prøve seg, og det var også her det skulle gå galt, så veldig galt. Etter gullet i 1957 var United kvalifisert til det som vi idag kjenner som Champions League. Det startet bra, og United kom seg til kvartfinalen, der de skulle møte Røde Stjerne Beograd. United hadde allerede vunnet 2-1 hjemme, og dro til Beograd for returoppgjøret. Det endte med stillingen 3-3, og United var dermed klare for semfinalen, der AC Milan skulle møtes, men sålangt kom aldri store deler av laget.

- Annonse -

På vei hjem til Manchester skulle flyet United fløy hjem med fylle drivstoff i München. Der snødde det mye, men flyet fikk likevel ta av. På rullebanen mistet flyet kontrollen og krasjet.  21 av de 44 passasjerene på flyet døde i ulykken, deriblant åtte av spillerne. Blant disse var stjernespissen Tommy Taylor og den unge og lovende Duncan Edwards. Sistnevnte som var kjent som et av tidenes største fotballtalenter England har hatt. Han overlevde ulykken, men døde senere av skadene i en alder av 21 år. Matt Busby ble også hardt skadet i ulykken, og ble liggende på sykehus.

Resten av sesongen endte ikke bra for United, naturlig nok, og United røk ut mot Milan i Europacupen, og klarte ikke å forsvare ligagullet sitt. Ulykken hadde satt store spor, også sportslig.

Matt Busby kom seg etter hvert på fotene igjen, og fortsatt i jobben sin. Mange trodde at dette var året England endelig skulle få en vinner i Europacupen, men det skjedde ikke. Matt Busby var derimot klar i sitt mål, om at det skulle han få til. Han bygde et nytt lag, men noen av de overlevende spillerne, og en del nye. I 1965 skulle de endelig vinne ligaen igjen, men det var ikke før i 1968-sesongen, ti år senere, at Matt Busbys drøm skulle gå i oppfyllelse. Laget møtte Benfica i finalen, og kampen endte 1-1 etter ordniær tid, men i ekstraomgangene klarte United å ro det hele i land og vant 4-1. Matt Busby hadde klart det, til tross for ulykken.

To av de overlevende spillerne spilte finalen på Wembley, Bobby Charlton og Bill Foulkes. I dag huskes de døde og overlevende som helter i Manchester Uniteds historie. Matt Busby trakk seg som manager etter gullet i Europa, og fikk sammen med Bobby Charlton adelstittelen. Sir Matt Busby og Sir Bobby Charlton. Sistnevnte er tidenes toppscorer i United og fortsatt en aktiv sjel i klubben.

Hvert år den 6. februar markeres dagen av United, og vi kan nok forvente en liten markering på Boleyn Ground på søndag. Et av undertegnendes beste minner som United-supporter var 50-årsjubileet som ble markert på Old Trafford mot Manchester City i 2008, der laget spilte med retrodrakter og begge lags fans hadde markerte dette på nydelig vis. At United senere tapte kampen, blir da fort glemt. Det er vanlig at tilhengere av klubben besøker Old Trafford og legger igjen blomster hvert år den 6. februar. The Flowers of Manchester.

Rest in peace.

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -