Unyttig seier kan koste Palermo 15 millioner

303

Noen seire i siste serierunder er meningsløse, spesielt for klubbene som allerede har rykket ned. Tre poeng hjelper laget å pynte på tabellen og å redde æren, men ingen bryr seg mye om dette.
Likevel kan Palermo komme til å angre seieren som har dømt Empoli til Serie B.
Sportslig sett var det flott at gutta i svart og rosa spilte en ekte kamp, selv om det betydde at de tok Empoli ned med dem. Imponerende nok for mange i Italia var helt overbeviste at Palermo skulle tape med vilje.

Pengefordeling og mistanke

En rar holdning som kan forklares med italiensk fotball sine favorittord: komplott og penger. Saken dreier seg om den såkalte fallskjermen og det er litt innviklet.
Klubbene som har rykket ned fra Serie A får et visst pengesum i erstatning for det tapte TV-rettigheter.
Beløpet, rundt 60 millioner euro, deles etter ansiennitet i øverste nivået. Klubber som har vært i Serie A lengre enn 2 sesonger (eller 3 i de siste 4) får 25 millioner, de med 2 (eller 2 av 3) får 15 millioner og de nyopprykkede som går rett ned får bare 10.

Altså var Palermo garantert 25 millioner og Pescara 10. Crotone skulle ha fått 10, med 15 gjenstående millioner som, ifølge reglene, skal gis til klubben (eller klubbene) som ikke skal rykke opp neste sesong.
Serie B har blitt jevnere, tøffere og helt uforutsigbart, altså kan det vel skje at en klubb ikke finner sin vei opp med en gang.
Palermo kunne ha vel tenkt seg til å redde Empoli, for de også får 25 millioner og da står det ikke noen sparepenger fra falleskjermen igjen.
Til og med bookmakere trodde dette var det mest sannsynlige utfallet, men fotball kan fortsatt overraske oss på en positiv vis.

Crotone klarte en sinnssyk comeback, mens Empoli falt sammen rett foran målet. Palermo gjorde sitt, uten å være verken unødvendigvis nådeløse eller mistenkelig svake.
Empoli må til slutt ta nedrykk på sitt kappe og prøve å slå tilbake neste år. Med 25 millioner i lommeboka, 15 derav en potensjell gave fra motstanderne som har dømt dem.

- Annonse -

Aldri god business

Det må iallfall presisere at, på tross av hva konspirasjonsteoristene har påstått, nedrykk gagner ingen, uansett på hvor mange millioner man får som trøstepremie.
TV-rettighetene i Italia er jo ganske fattige, spesielt for bunnlagene som får 25-30 millioner, men fallskjermen erstatter ikke pengene en klubb taper i reduserte billettsalg, sponsorer, spillerverdi osv når de forsvinner fra Serie A.
Forresten får de nynedrykkede ikke TV-penger i første Serie B sesong heller. Altså i beste fall kan klubben knapt dekke kostnadene, så lenge som den har en god tradisjon (dvs ansiennitet for maksimal premie) og oppholdet i nedre etasje varer bare ett år.

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -