Vålerenga overrasket Gent i returoppgjøret – holdt ikke til avansement

301
Andreas Hanche Olsen (t.h.) var tilbake på norsk jord i returmøtet mot Vålerenga. Der tapte han 2-0 mot et solid hjemmelag. Foto: Bjørn Marstrøm Johannessen, Fotballnerd.no.

Intility Arena, Oslo.

(Vålerenga – Gent 2-0) Vålerenga tapte hele 4-0 i første oppgjør mot kveldens belgiske motstander. I sin første hjemmekamp i Europa på over ti år – på Vålerengas 108-årsdag, var hjemmelagets spillere fulle av motivasjon og spilleglede. Med god hjelp fra de 2000 oppmøtte på tribunen, en offensiv Osame Sahraoui, og en Ivan Näsberg-heading, vant hjemmelaget 2-0 i Oslo torsdag kveld. Resultatet var dog ikke nok til avansement, og Europa-eventyret til Vålerenga var dermed over for denne gang.

Gjestene fra Belgia gjorde hele seks endringer på laget som vant komfortabelt sist torsdag. Blant annet den tidligere Huddersfield og Premier League-spilleren Laurent Depoitre kom inn og startet på topp for gjestene i kveldens kamp. Vålerenga gjorde to endringer på laget som tapte 4-0 i det første oppgjøret mot Genk. Kristoffer Klaesson er på vei til Leeds, og Kjetil Haug tok dermed plassen mellom stengene. I tillegg var ikke Amor Layouni å finne i hjemmelagets tropp. Det førte til en plass i startelleveren for unge Odin Thiago Holm. Osame Sahraoui ble flyttet opp på venstrekanten.

Selvmål ga drømmestart for Vålerenga

Og det tok ikke mer enn ti spilte minutter før Sahraoui ga Vålerenga en drømmestart i jakten på en snuoperasjon. Et enormt Vålerenga-trøkk med Klanen i ryggen førte til at Sahraoui forserte med ball inn i boksen. På bestemt vis hamret unggutten ballen hardt langs matta inn foran mål. Via en Gent-spiller gikk ballen opp i nettaket bak en utspilt Davy Roef.

Osame Sahraoui var svært leken for hjemmelaget torsdag kveld. Foto: Bjørn Marstrøm Johannessen, Fotballnerd.no.

Vålerenga hadde uten tvil fått åpningsminuttene slik de ønsket. Med en tidlig scoring fortsatte de å trykke gjestene fra Belgia. Odin Thiago Holm produserte også en ålreit halvsjanse like etter scoringen – til stor begeistring fra hjemmepublikummet.

Etter 22 minutter ble Vålerengas sisteskanse Kjetil Haug satt ordentlig på prøve. Tarik Tissoudali kom fri alene med Haug ute til venstre. Gent-angriperen forsøkte å legge ballen i lengste hjørne, men Haug var raskt nede og reddet mesterlig.

Tre minutter senere fikk Vålerengas kaptein, Jonathan Tollås Nation en eventyrlig mulighet, og burde satt 2-0 for hjemmelaget. Corneren til Borchgrevink var perfekt slått mot bakre stolpe. Der ventet VIF-kapteinen mutters alene, men på hel volley banket stopperen ballen flere meter over mål, til hjemmefansens store fortvilelse.

Det var et generelt umotivert bortelag som hadde møtt opp til kamp den første halvtimen. Presspillet med Depoitre, Tissoudali og Castro-Montes på topp var halvhjertet. Det var tydelig at de seks endringene satte preg på bortelaget, som manglet både kvalitet og tilstedeværelse i innledningen på kampen.

35 minutter var spilt på Intility da Matisse Samoise testet en Kjetil Haug i full strekk. Avslutningen til midtbanespilleren fra utenfor 16-meteren var god og hadde fin retning, men nok en gang var Haug med på notene og sørget for en ny kvalifisert redning.

Gent foretok seg to bytter i pausen. Vakoun Bayo og Julien de Sart kom inn for Laurent Depoitre og Vadis Odjidja-Ofoe. Kun fem minutter ut i andre omgang kom også en utrolig trippelsjanse for Gent. Innbytter Bayo fyrte av et skudd rett på Kjetil Haug. Returen ble plukket opp av Samoise, men oppofrende Vålerenga-stoppere kastet seg foran og blokkerte hele to ganger.

Tempoet i kampen dalte ganske kraftig utover i andreomgangen. Vålerenga klarte ikke å opprettholde intensiteten fra 1.omgang i like stor grad, samtidig som balltempo ble svakere. Gjestene fra Belgia hadde heller ingen intensjon om å dra opp tempo i kampen, og den første halvtimen etter pause ble derfor svært sjansefattig på Intility.

2. omgangen var ikke like intensiv som den første. Utover i kampen ble det lavere tempo og flere dødballer. Foto: Bjørn Marstrøm Johannessen, Fotballnerd.no.

Näsberg stanget inn 2-0 for hjemmelaget

Ti minutter før slutt fikk hjemmelaget corner. Christian Borchgrevink slo inn presist på hodet til Ivan Näsberg som med halvveis ryggen til mål stanget inn ballen i det lengste hjørne. Vålerenga trengte fremdeles to scoringer til for ekstraomganger, men 2-0 scoringen skapte fremdeles et lite snev av håp og optimisme.

På overtid ble Sam Adekugbe byttet ut, og takket av fra hjemmefansen. Venstrebacken hadde spilt sine siste minutter i Vålerenga-drakt for denne gang. Oskar Opsahl kom inn og erstattet Adekugbe de siste minuttene.