VAR vekker nytt oppstyr i Serie A

166
Foto: VAR logo

Nå er det på’n igjen… En ny «VAR-skandale» i italiensk fotball.

86 spilte minuuter i Napoli-Atalanta med vertene i føringen og i angrep. Fernando Llorente og Simon Kjær kjemper om posisjon i feltet og begge går over ende. Spissen mener han ble revet ned, midtstopperen hevder spanioleren traff ham med albuen først.
Dommer blåser ikke og Atalanta utligner på kontring med Josip Ilicic. Da braker det løs. Napoli-spillere og apparatet tror da pågår videodømming om den tidlige episoden. Dommeren Giacomelli nekter til slutt å sjekke bildene selv og stoler på sin første vurdering. Ingen straffe og Atalantas mål er godkjent.
Carlo Ancelotti blir utvist og hele Napoli er rasende. Den lange overtiden ser gjestene komme nære på en utrolig borteseier men keeper Meret redder igjen på Ilicic.

Etter kampen er stemning like opphisset.
«Jeg føler meg såret og krenket som profesjonist – raste Ancelotti i presskonferansen – Dommeren ba meg om hjelp til å gjenopprette orden. Jeg spurte ham om han ikke var i tvil om straffen og han utviste meg».
En feil avgjørelse ifølge treneren.
«Situasjonen var ganske enkel å tolke og dommeren gjorde en brøler. Faktisk var det ikke Giacomelli som dømte den, men Banti i VAR-rommet – kommenterte Ancelotti videre – Det er trist. Jeg pleide å støtte innforing av videodømming men nå er jeg litt forbløffet og bekymret hvis den brukes på denne måten».

Rotete praksis, dårlig kommunikasjon

Mangel på klarhet er den største og viktigste saken.
«De bør bare forklare hvordan VAR fungerer. Er den som dommer kampene nå? Den skulle hjelpe dommeren, ikke erstatte ham. Fortsetter det slik, da kan vi vel kvitte oss med videodømming» avsluttet Ancelotti.
Napolis eier Aurelio De Laurentiis var enda mindre diplomatisk.
«Dommerlederne må ta ansvar og snakke med oss og med fansene. Det dreier ikke seg om staffen lenger. Den kan blåses eller ikke men det er bare rettferdig å offentliggjøre hva de har sett og sagt om situasjonen. Dessverre er dommerne uansvarlige og patroniserer oss fra elfenbenstårnet deres».

- Annonse -

En tvetydig løsning som løser nesten ingenting

Det gikk ikke betydelig bedre i andre kamper.
Juventus slo Genoa på overtid med en ganske billig straffe på Cristiano Ronaldo. Begge lag var reduserte til 10 mann på grunn av to strenge røde kort.
Roma spilte nesten hele kampen mot Udinese i undertall etter Federico Fazio ble utvist for en liten dytt på Okaka (som kollapset ned som en potetsekk). De vant likevel med en overbevisende 4-0 men avgjørelsen var temmelig diskutabel.

Igjen spørs det hvorfor er liknende episoder dømt helt annerledes, avhengig ikke bare av hvem dommer kampen men av hvem sitter foran VAR-skjermene.
Ancelotti og De Laurentiis har kanskje overdrevet men de har vel et poeng.
VAR burde hjelpe å løse vanskelige situasjoner og å rette dommerens feile avgjørelser med objektive vurderinger og analyser. Offside og målstrek-teknologi er de eneste som har vært en suksess.

Derimot har VAR skapt nye problem i fotball for regleboka er fortsatt altfor subjektiv og åpen for svært forskjellige og selvmotsigende tolkninger.
I tillegg bestemmer en eller en annen dommer til å ikke se på bildene når i tvil. Dette burde iallfall bli standard prosedyre. Eller noe som lagkaptein eller trener kan kalle for, som i tennis og i amerikansk fotball.

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -