Vurderes større og bedre klubb-VM fra 2021

530

Mens Cristiano Ronaldo avgjorde finalen mot Gremio i 2017 VM for klubblag, vurderer FIFA et nytt, og mer tiltrekkende, format til en konkurranse som, ærlig talt, ikke har fungert spesielt bra siden den startet i 2005.

Den gamle Intercontinental Cup, eller Toyota Cup, var knapt bedre men iallfall dreide det seg bare om én kamp mellom vinnere til årets Champions League (tidligere Serievinnerecup) og til Copa Libertadores.
FIFA ville derimot noe litt mer globalt, og da fikk mestere fra alle konføderasjoner en sjanse.

Dessverre har fotball i kvartfinalene ofte vært dårlig, og cupbombene ganske sjeldne. Bare 3 klubber fra Asia og Afrika har klart å slå de europeiske og søramerikanske topplagene på vei til finalen. Og ingen Askeladden har løfter Cupen likevel. Kashima Antlers var nære på i fjor, men til slutt vant Real Madrid igjen.

Flere klubber, flere kamper på TV verdens rundt

Nå har fotballmyndighetene begynt å skjønne formatet ikke leverer og vil ha noe som virkelig kan kalles Verdenscup.
Mediene mener den skal spilles hvert fjerde år, som den ekte VM, og 24 klubber skal delta.

- Annonse -

Europa får 12 lag: 8 er Mesterliga-finalistene fra fireårsperioden og ytterligere 4 er de med høyeste UEFA-ranking som ikke er allerede kvalifiserte.
Sør-Amerika får 5, men kriterier er fortsatt uklare. Trolig skal Libertadores-vinnere bli med pluss den bestplasserte i COMNEBOL.

Afrika, Asia og Nord-Amerika har 2 klubber hver. Igjen er det usikker hvordan de skal plukkes ut. Sannsynligvis kontinentalmestere, men med bare to plasser skal man kanskje spille kvalikk mellom lokale Champions League-vinnere.

Samme skjebne skal muligens gjelde Oseania-laget, for den eneste plassen ikke er garantert. Hvem de skal eventuelt møte er jo uvisst.

Generalprøve til Superligaen eller ny brysom fiasko?

VM skal spilles istedenfor Confederations Cup tidlig i sommer. Formatet likner Mesterligaen, med 8 grupper av 3.
Nummer 1 i hver avanserer til kvartfinaler. Altså skal fem kamper være nok til å bli Verdensmestere.
Hele konkurransen kan vare opp til tre uker og skal arrangeres i et av de nye markedene FIFA er svært interessert i. Kina er den logiske kandidaten.

Det er ganske tydelig at nåværende klubb-VM er en helt forglemmelig sak; mer utidig mas i midten av sesongen enn en verdifull trofé storklubbene setter pris på.
Kan en fireårig turnering med flere topplag bli bedre? Kanskje det, men tidspunketet er også diskutabelt. Fotballår er langt og tøft, skal spillere bry seg om klubb-VM i juni-juli? Hvordan skal en ekstra måned påvirke trening i forsesongen?

Med mye snakk om en europeisk superliga kan man tolke klubb-VM som en slags generalprøve med noen esktra gjester i tillegg og en del smålagene som ‘ofrer’.
Hvorvidt nivået skal bli høyere enn det vi har hittil sett i mange uinspirerte prestasjoner er jo umulig å si. Det spørs hvor mange flopper FIFA trenger før de gir seg om hele konseptet.

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -