21. runde: Første borteseier for Go Ahead Eagles gir thriller

144

Eredivisie har gjennomført sin 21. serierunde i helga. De tre topplagene vant sine bortekamper og dermed er stillingen uforandret. I bunnen derimot er det uhyre jevnt, bare to poeng skiller de seks dårligste lagene. Kun laget som ender på 18. plass rykker direkte ned, mens 16. og 17. plass gir play-off.

ADO den Haag – Vitesse 0-2:
Vitesse tok sin tredje seier på de fire siste kampene og har klatret inn i kampen om plass rett bak de tre store. Mot ADO den Haag fredag kveld hadde de ingen problemer med å vinne. De ledet 2-0 til pause og hadde full kontroll i andre omgang. Adnane Tighadouini og Ricky van Wolfswinkel var målscorere.

NEC Nijmegen – Go Ahead Eagles 1-2:
Go Ahead Eagles ligger fortsatt sist, men har ikke tenkt å gi seg uten kamp. Bare et lag rykker direkte ned, og det er svært jevnt i bunnen. Seieren for laget fra Deventer var således svært viktig, og deres første borteseier denne sesongen. Go Ahead Eagles ledet 2-0 allerede etter 25 minutter etter scoringer av Elvis Manu og Jarchinio Antonia. Manu ble utvist da en halvtime gjensto av kampen, og NEC presset voldtsomt, særlig siste halvtimen. Men de kom ikke nærmere enn en redusering i det 90. spilleminutt ved Jay-Roy Grot.

AZ Alkmaar – PSV Eindhoven 2-4:
Ruud Krol på lån fra Newcastle fikk en verst tenkelig start på låneperioden i AZ da backen Jetro Willems scoret to mål det første kvarteret på PSV sine to første avslutninger i kampen. AZ svarte raskt ved Fred Friday, og hjemmelaget var gode resten av omgangen, men det var PSV som scoret ved Gaston Pereiro og gikk til pause med 3-1-ledelse. AZ klarte ikke å komme tilbake etter det, de fikk også Stijn Wuytens utvist. Luuk de Jong økte til 4-1 ti minutter før slutt, og AZ kom ikke nærmere enn et trøstemål ved Fred Friday.

Willem II – Heracles 1-3:
Det så virkelig ut til at hjemmelaget skulle vinne da laget fikk straffe halvveis ut i første omgang, samtidig som gjestenes keeper Bram Castro ble utvist da han laget straffen. Fran Sol scoret på straffen. Men med ti mann klarte laget fra Almelo en meget sterk prestasjon og vant til slutt 3-1. De tre målene kom i løpet av seks minutter midtveis i andre omgang ved Peter van Ooijen, Kristoffer Peterson og Robin Gosens.

Groningen – Excelsior 1-1:
Innbytter Anouar Hadouir sikret Excelsior et sterkt og viktig poeng på Euroborg med en sen utligning på et flott langskudd. Mimoun Mahi ga hjemmelaget ledelsen på straffe rett etter sidebytte. Etter det våknet Excelsior og laget fra Rotterdam var best i andre omgang og fortjente utligningen. Nordmennene Alexander Sørloth og Ruben Yttergård Jenssen spilte begge fra start for hjemmelaget.

Roda – Ajax 0-2:
Ajax var langt unna sitt beste, men to scoringer i andre omgang sikret laget tre nye poeng i Kerkrade. I første omgang var Roda best, og amsterdammerne var heldige som gikk til pause med 0-0. Åtte minutter ut i andre omgang tok Ajax ledelsen da Davy Klaassen var sist på en heading fra Kasper Dolberg. Roda ga seg ikke, og Abdul Ajagu burde scoret – to ganger var han alene med keeper, men skjøt utenfor. På overtid satte Amin Younes endelig inn sitt første mål for sesongen, og det ga Ajax 2-0. Roda var igjen ineffektive, det har kostet dem mange poeng denne sesongen, og de ligger nest sist. Ajax er fortsatt fem poeng bak Feyenoord.

Twente – Feyenoord 0-2:
Feyenoord vant 2-0 i den vanskelige bortekampen i Enschede, og det var mer enn de fortjente. Twente hadde mye av spillet i kampen og skapte en god del sjanser, mer enn Feyenoord. Men da rotterdamklubben tok ledelsen ved stopperen Eric Fernando Botteghin som skjøt ballen i mål fra 6-7 meter etter et fint innlegg fra Eljero Elia kvarteret før slutt, var det skikkelig lettelese i serielederens leir. Jubelen viste helt tydelig hva det betyr. Tre minutter før slutt satte Nikolai Jørgensen inn 2-0-målet da han kom alene mot keeper og skjøt i korthjørnet. Ikke patent keeperspill ved den situasjonen – men Feyenoord beholdt sin fempoengsledelse.

Sparta – PEC Zwolle 2-3:
Oppgjøret mellom to lag som har kommet nærmere og nærmere bunnlagene de siste spillerundene ga borteseier. Alle målene kom i andre omgang. Seks minutter ut i omgangen scoret Queensy Menig til 0-1, Nicolai Brock-Madsen økte til 0-2 og den svenske debutanten Erik Israelsson la på til 0-3 fire minutter før slutt, bare noen minutter etter at han kom inn på banen. Da trodde de fleste at kampen var over, men Mathias Pogba headet inn to mål for Sparta på overtid. Men PEC holdt ut.

Utrecht – Heerenveen 1-0:
Heerenveen har ikke fått noen god start på 2017, og laget som stilte med både Martin Ødegaard og Morten Thorsby fra start, mistet fjerdeplassen til Utrecht med 0-1-tapet. Tyskeren Andreas Ludwig ble matchvinner etter scoring midtveis i første omgang. Thorsby var nær for Heerenveen med en avslutning som i stolpen, før andre omgang ble mer fartsfylt fra gjestenes side. De skapte mer, men dramatikken besto først og fremst i to røde kort. Ludwig ble utvist tre minutter før slutt etter en takling på Ødegaard. Fire minutter før dette ble svenske Sam Larsson utvist for Heerenveen.