22. runde: Status quo i medaljekampen

138

Både Feyenoord, PSV og Ajax vant sine hjemmekamper i helga, dermed er kampen om medaljene uforandret. To poeng skiller de fem nederste lagene, og det går mot en thrilleravslutning i nedryksstriden.

PEC Zwolle – NEC Nijmegen 2-0:
PEC Zwolle ser ut til å legge bunnstriden bak seg. Med sin første hjemmeseier siden oktober er de nå bare to poeng bak nettopp NEC. Begge lagene har riktignok fortsatt en jobb å gjøre for å være sikker på å unngå en nervøs innspurt. I kampen på MAC3Park kom begge målene i andre omgang ved Nicolai Brock-Madsen og Queensy Menig.

Heracles – Roda 2-2:
Roda ledet 2-0 da ti minutter gjenstod, men to sene scoringer av Samuel Armenteros sikret poeng for hjemmelaget og sesongens 11. uavgjort for Roda, som ligger nest sist. Mitchell Paulissen og Tom van Hyfte scoret Rodas mål, omtrent midtveis i andre omgang.

Feyenoord – Groningen 2-0:
To mål av Jens Toornstra (38. og 66. minutt) sikret en komfortabel seier mot Groningen, som også spilte med 10 mann siste kvarteret da Juninho Bacuna ble utvist. Feyenoord har fortsatt et forsprang i kampen om sitt første ligagull siden 1999. De vant sin åttende seriekamp på rad og er i fin form etter en middels periode i november. Ruben Yttergård Jenssen spilte fra start for Groningen, mens Alexander Sørloth kom inn som innbytter.

Go Ahead Eagles – ADO den Haag 3-1:
I en skikkelig sekspoengskamp i bunnstriden fikk ADOs nye trener Alfons Groenendijk virkelig se hva som vil kreves for å berge plassen. Ørnene er nå på trygg grunn, mens ADO for første gang ligger helt sist. Sam Hendriks scoret to ganger før Ernestas Setkus ble utvist for ADO etter 73 minutter. Da Abdenasser El Khayati reduserte fire minutter før slutt ble det nok en nervøs stemning blant de fleste av de 9.647 tilskuerne på De Adelaarshorst, men Marcel Ritzmaier satte inn 3-1 og roet nervene for hjemmefansen som nå plutselig har fått seks poeng på to kamper.

Vitesse – Willem II 0-2:
Willem II scoret to ganger på slutten av kampen og sjokkerte Vitesse. Vitesse har hatt en god start på 2017 og dominerte det meste av kampen, men det ville seg ikke. Dico Koppers og Obbi Oulare var målscorere.

Excelsior – Twente 1-1:
En underholdende kamp på Stadion Woudestein endte med 1-1, og det betyr at Excelsior har åtte kamper på rad uten seier og er virkelig kommet i trøbbel. Nigel Hasselbaink ga Excelsior ledelsen etter 15 minutter, mens Twente utlignet ved Fredrik Jensen ti minutter før pause.

Ajax – Sparta 2-0:
Ajax vant enkelt mot Sparta og er fortsatt fem poeng bak Feyenoord. Før kampen ble den tidligere Ajax-legenden Piet Keizer hyllet, han døde av kreft tidligere i uka.  Bartrand Traore ga Ajax 1-0 rett før pause, og Kasper Dolberg satte inn 2-0 tidlig i andre omgang.

Heerenveen – AZ Alkmaar 1-2:
Heerenveen er inne i en meget svak periode og med hjemmetap mot AZ er sjansen for fjerdeplassen ytterligere redusert. Nå er det AZ som innehar plassen bak de tre store. Muamer Tankovic og Ilass Bel Hassani scoret for AZ som ledet 2-0, før Reza Ghoochannejhad reduserte ti minutter før slutt. Nærmere kom ikke Heerenveen som fikk Jerry St. Juste utvist på overtid. Morten Thorsby og Martin Ødegaard spilte begge fra start, sistnevnte ble byttet ut etter 71 minutter.

PSV Eindhoven – Utrecth 3-0:
PSV satte opp turboen i andre omgang og vant komfortabelt mot Utrecht. Det gjør at håpet om ligagull fortsatt lever i Eindhoven. PSV startet nok en gang svakt og Utrecht leverte en god førsteomgang og hadde flere sjanser til å ta ledelsen. I andre omgang var det imidlertid ingen tvil; scoringer fra Luud de Jong, Steven Bergwijn og Marco van Ginkel sikret 3-0 og gjør at PSV fortsatt puster Feyenoord og Ajax i nakken om de gjeveste medaljene.