4:2! Schalke knuser Dortmunds drøm om ligatittelen

171

Schalke – Dortmund er en av verdens mest kjente fotballderbyer og det 178. Ruhr-Derbyet går definitivt inn i historiebøkene. To røde kort til Dortmund, fem gule til Schalke, seks vakre mål, harde taklinger og et veldig overraskende resultat. Nedrykkstruede Schalke vant borte mot Borussia Dortmund i Signal Iduna Park med 4:2 (2: 1). Mens Schalke så godt som reddet plassen, ble nok Dortmunds ligatitteldrøm knust denne lørdagen.

Schalke-trener Huub Stevens startet kampen ultra-defensivt i en 5-3-2 formasjon der spillerne gav Dortmund tid til å trille ball. Schalke prøvde isteden å erobre ballen på midtbanen for så å kontre. Dortmund spillerne hadde problemer med å finne rom og det tok hele elleve minutter før BVBs første skudd på mål. Forsøket fra Thomas Delaney gikk derimot langt over mål. Like etterpå kom likevel det første målet. Jadon Sanchos geniale lobb gikk over hele Schalkeforsvaret til lille Mario Götze som headet inn 1: 0. Da tenkte nok de fleste av de 80 196 tilskuerne at dette kom til å bli en storseier til Dortmund.

Derimot fikk Schalke kort tid etter en sjanse til å komme tilbake i kampen. Bare fire minutter etter 0:1 målet gikk et skudd fra Embolo i armen til Julian Weigl innenfor sekstenmeteren. Felix Zwayer dømte straffespark, men bare etter å ha sett episoden på video. Det fikk Lucien Favre, Dortmunds trener til å tenne på pluggene: «den største skandalen i fotballen» kalte han dommeravgjørelsen etter kampen. Daniel Caligiuri satte sikkert inn 1:1 til gjestene.

Etter 1:1 målet hadde Dortmund problemer med å skape gode sjanser. Det virket som den eneste virkelige ideen var å gi ballen til Jadon Sancho og håpe på at han fant på noe genialt. Likevel var det overraskende at det var Schalke som fikk det andre målet. I det 28. minuttet fikk Salif Sané relativt upresset heade inn 2:1 på et perfekt slått hjørnespark av Daniel Caliguiri. BVB-trener Lucien Favre hadde advart mot Schalkes standard situasjoner før kampen men det såg ikke ut som Dortmund spillerne hadde fått det med seg.

Alle trodde på et svar fra BVB etter pause men Schalke forsvarte seg på en svært dyktig og engasjert måte og gikk veldig hardt inni hver duell. I det 61. minutt mistet den ellers dyktige BVB-kapteinen Marco Reus hodet. I en takling på egen banehalvdel trakket han Schalkes Suat Serdar bakfra på akillessenen. Dommer Zwayer gav Reus rødt kort, en riktig avgjørelse i følge Marco Reus selv, noe han medga etter kampen. Frisparket skrudde Caliguiri inn i hjørnet – en perle av et frispark. Bare seks minutter etter Reus røde kort gjorde Marius Wolf nesten en kopi av den samme taklingen av Serdar – igjen trakk Zwayer opp det røde kortet. Schalkes spiss Guido Burgstaller kommenterte kortene på denne måten «de røde kortene var unødvendige av Dortmund spillerne. Begge takler Suat Serdar i en duell – uten sjanse til å ta ballen».

Burgstaller var selv veldig misfornøyd med fasen etter det andre røde kortet. «Vi spilte ikke rask nok fremover og orket ikke nok. Det var en stor feil.», sa Burgstaller. Dortmund klarte faktisk å redusere til 2:3 med 9 mot 11 menn i det 84 minuttet! Men gleden over Axel Witsels mål ble bare kortvarig. Breel Embolo scoret kort tid etter med et lavt velplassert skudd ved stolperoten og kampen endte 4:2 til Schalke… og den blå-hvite festen kunne starte.