Alt du trenger å vite før EM-kvalifiseringens siste dag

630

Alt du trenger å vite før EM-kvalifiseringens siste dag

En dag står igjen av EM-kvalifiseringen, og noen spenningsmomenter står igjen. Går Norge til EM? Klarer Nederland play-off, og kan Kypros virkelig klare play-off?

De tre siste gruppene som er igjen av EM-kvalifiseringen spilles ferdig tirsdag kveld. For oss nordmenn er selvfølgelig det mest spennende om Norge går direkte til EM, eller om vi går til play-off. De to andre gruppene har også sine spenningsmomenter. Her skal vi ta en nærmere titt på de.

Gruppe A

Før siste kampdag er to ting klart. Island og Tsjekkia går direkte til EM. Hvem av de to som ender opp som gruppevinner er relativt irrelevant, men blir også avgjort tirsdag. Det mest spennende her er derimot mer spennende. Tyrkia står med 15 poeng og Nederland står med 13.  Tyrkia går videre via innbyrdes oppgjør dersom de skulle ende opp med like mange poeng. Noe som betyr at Nederlands eneste mulighet til å komme med i sommerens EM-sluttspill avhenger av hjelp fra Island. Island må slå Tyrkia borte for at Nederland skal ha en sjanse. I tillegg må selvfølgelig Nederland gjøre jobben hjemme mot Tsjekkia. Gruppens siste kamp mellom Latvia og Kasakhstan er kun en formalitet.

Tyrkia har funnet formen mot slutten av kvalifiseringen, mens gruppeleder Island har etter de ble klare for EM hatt noen mindre gode resultater. Nederlands håp må være at Island viser noe av det samme av det de gjorde i fjor høst, da de slo Tyrkia hele 3-0 i Reykjavik. Omstendighetene rundt tirsdagens kamp er dog noen helt andre.

- Annonse -

20:45: Nederland – Tsjekkia (Eurosport Norge)

20:45: Tyrkia – Island

20:45: Latvia – Kasakhstan

 1. Island 20p
 2. Tsjekkia 19
 3. Tyrkia 15p
 4. Nederland 13p
 5. Latvia 5p
 6. Kasakhstan 2p

Gruppe B

Om forutsetningene for gruppe A er ganske enkle, kan ting bli adskillig mer komplissert i gruppe B. To lag er klare for EM, nemlig Belgia og Wales, mens hele tre lag kjemper i praksis om den siste play-off-plassen. Den kampen står mellom Bosnia, Israel og Kypros. Vi kan begynne med det enkle først: om Bosnia vinner, så er de sikret play-off, sålangt er alt greit. Problemet kommer først dersom Bosnia avgir poeng mot Kypros. Kypros eneste mulighet til å komme til EM er å slå Bosnia. Gjør det, så må Israel vinne mot Belgia for at plassen blir sikret.  Om Kypros vinner, og Israel avgir poeng er dermed plassen sikret for Kypros. Israel må vinne for å få play-off-plassen, de er også avhengige av at Bosnia avgir poeng.

For ordens skyld så vant Kypros 2-1 borte mot Bosnia i det forrige møtet, mens Belgia slo Israel borte.  Om resultatene blir de samme tirsdag går Kypros til play-off. Wales kan også ta igjen Belgia og bli gruppevinnere, men begge lagene blir uansett å finne i Frankrike til sommeren.

20:45: Belgia – Israel

20:45: Kypros – Bosnia og Herzegovina

20:45: Wales – Andorra

 1. Belgia 20p
 2. Wales 18p
 3. Bosnia og Herzegovina 14p
 4. Israel 13p
 5. Kypros 12p
 6. Andorra 0p

Gruppe H

Til sist har vi, sett med norske øyne, den mest spennende gruppa. Gruppa som avgjør om Norge må ut i play-off, eller kvalifisere seg direkte til sitt første EM på 16 år. Forutsetningene burde være kjent for de fleste, men vi kan gå gjennom de uansett. Italia er som de fleste vet, klare. Norge kan passere de, men Italia vil uansett være med i EM neste sommer. Kampen står mellom Kroatia og Norge om hvem som bli nummer 2 og hvem som blir nummer 3. Først og fremst. Norge vil med seier mot Italia gå til EM. Kroatia må uansett slå Malta for å kunne ta igjen Norge, gjør de ikke det, så kan Norge tape mot Italia og fortsatt gå til EM. Uavgjort hjelper Norge lite uansett, da de vil bli passert av Kroatia på innbyrdes oppgjør, dersom Kroatia vinner. Sannsynligheten for at Kroatia vil avgi poeng mot et meget svakt Malta er så små at det er forventet at Norge må slå Italia i Roma for å kunne direkte til EM.

Italia slo Norge 2-0 på Ullevaal i fjor høst, mens Malta vant med samme siffer mot Malta den gang.

20:45: Italia – Norge (MAX)

20:45: Malta – Kroatia

20:45: Bulgaria – Aserbajdsjan

 1. Italia 21p
 2. Norge 19p
 3. Kroatia 17p
 4. Bulgaria 8p
 5. Aserbajdsjan 6p
 6. Malta 2p

Play-off

Play-off er neste mulighet for å gå til EM. Der vil de lagene som ble nummer tre møte hverandre  over to kamper. Altså vil vi ha med fire lag via play-off til EM i Frankrike. Den beste treeren går videre direkte. Det laget ble Ungarn, og det er det lite Norge får gjort med, selv om håpet var der en periode.

UEFA-rangerningen avgjør hvilke lag som møtes. De fire best rangerte møter de fire dårligste. Norge blir uansett blant de fire dårligste, men det er fortsatt usikkert hvem som blir blant de fire beste, det finner man ikke ut før det blir klart om Bosnia og Herzegovina klarer play-off. Gjør de det, vil Norge kunne møte de, Ukraina, Sverige eller Danmark i en play-off. Dersom Israel eller Kypros går til play-off, vil Irland bli seedet, og en mulig motstander for Norge.

Vi får håpe det ikke kommer til det, og at vi får oppleve en norsk fotballbragd i Roma tirsdag kveld.

Kilder: Nettavisen, altomfotball

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -